Τσίπρας: Με βάση την αλληλεγγύη οι πολιτικές για τη μετανάστευση
«H τραγωδία στη Λαμπεντούζα και η τρομακτική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο Αιγαίο υπογραμμίζουν την ανάγκη να αναπτύξει η ΕΕ μια αποτελεσματική και ανθρώπινη πολιτική για τη μετανάστευση, στη βάση της αλληλεγγύης, ιδίως για τα μεσογειακά κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με θέμα τη μετανάστευση.
«H τραγωδία στη Λαμπεντούζα και η τρομακτική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο Αιγαίο υπογραμμίζουν την ανάγκη να αναπτύξει η ΕΕ μια αποτελεσματική και ανθρώπινη πολιτική για τη μετανάστευση, στη βάση της αλληλεγγύης, ιδίως για τα μεσογειακά κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με θέμα τη μετανάστευση.
Ο έλληνας πρωθυπουργός πηγαίνει στη Σύνοδο Κορυφής με αίτημα για ριζικές αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προτείνει στην Σύνοδο τη διεύρυνση των νόμιμων οδών πρόσβασης στην Ευρώπη και της διαδικασίας οικογενειακής επανένωσης.
Με αφορμή την ανθρωπιστική τραγωδία με εκατοντάδες νεκρούς στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα, ο κ. Τσίπρας είχε απευθύνει επείγουσα έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ για την άμεση διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου, θέτοντας ταυτόχρονα και το πλαίσιο αυτού του σχεδίου, το οποίο προτείνει να περιλαμβάνει:
α) Αναβάθμιση των δομών διαχείρισης της μετανάστευσης και της έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο.
β) Στήριξη των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών που υποδέχονται ένα κύμα μεταναστών και προσφύγων πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητες τους, με δίκαιη κατανομή των βαρών σε επίπεδο οικονομικής βοήθειας και φιλοξενίας.
γ) Ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του Τζιχαντισμού.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βραζιλία: Ανακαλεί τον πρεσβευτή της στο Μπουένος Αϊρες μετά τις «προσβλητικές» δηλώσεις του Μιλέι
- ΛΔ Κονγκό: 3.200 κρούσματα του Εμπολα, συμπεριλαμβανομένων 1.405 θανατηφόρων
- Γερμανία: Ο υπουργός Μεταφορών ζητά την απόλυσή του κάνοντας λόγο για «αναξιοπρεπή κατάσταση»
- Ουκρανία: «Χτυπήθηκαν λιμάνια και πλοία» από τις ρωσικές δυνάμεις ενώ βυθίστηκε το Golden Leo
- Βιετνάμ: 17 ναυτικοί αγνοούνται έπειτα από ναυάγιο φορτηγού στη Νότια Σινική Θάλασσα
- Πετρέλαιο: Πτώση των τιμών κατά 5% και πλέον εξαιτίας ελπίδων για συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν
- Στενά του Ορμούζ: Αυτός είναι ο άνθρωπος που έπεισε τον Τραμπ να μην τα βομβαρδίσει άλλο
- Σούπερ Ελ Νίνιο: Δυσοίωνες προβλέψεις για την Αφρική – Οικονομική ζημιά ύψους 10-20 δισ. δολαρίων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/hamid-khaleghi-bNWXW7ZvYGo-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442