Κατάινεν: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει ό,τι της αντιστοιχεί
Αυστηρά μηνύματα προς την Ελλάδα εξέπεμψε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν μιλώντας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, καλώντας την κυβέρνηση να πράξει ό,τι της αναλογεί και να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις. «Η Ευρώπη θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να κάνει ότι της αναλογεί. Είναι στα χέρια της κυβέρνησης να κάνει αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε.
Αυστηρά μηνύματα προς την Ελλάδα εξέπεμψε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν μιλώντας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να πράξει ό,τι της αναλογεί και να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις.
Σε διάλογο που είχε με πολίτες μετά από ομιλία του για το νέο επενδυτικό σχέδιο της ΕΕ και το μέλλον της Ευρώπης ο Φιλανδός Επίτροπος δήλωσε πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με «πολλές» προκλήσεις και αν και τα πράγματα οδηγούνται σε λάθος κατεύθυνση θα πρέπει να υπάρχει θετικό πνεύμα.
«Η Ευρώπη θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να κάνει ότι της αναλογεί. Είναι στα χέρια της κυβέρνησης να κάνει αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Κατάινεν.
Ο ίδιος δεν αρκέσθηκε σε γενικόλογες αναφορές και υπέδειξε τομείς που απαιτούνται παρεμβάσεις για να γίνει πιο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία. Ενδεικτικά εστίασε στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, σε νομοθετικές αλλαγές για τις αδειοδοτήσεις εταιρειών, στην απελευθέρωση επαγγελμάτων και στην πάταξη της διαφθοράς.
Ο ίδιος θέλησε να τοποθετήσει σε πιο νηφάλια πλαίσια τη συζήτηση για τις σχέσεις Ελλάδα και δανειστών. Στη βάση αυτή εξήγησε πως οι πιστωτές δεν είναι κάποιοι μεγάλοι οργανισμοί που μιλούν με μια μικρή κυβέρνηση, αλλά απλοί πολίτες, άνεργοι, φοιτητές και επιχειρηματίες.
«Είναι κρίσιμο να βοηθούμε τα άλλα κράτη, αλλά είναι κρίσιμο να είμαστε και δίκαιοι προς όλους τους πολίτες της Ευρώπης που περιμένουν ότι κάποια στιγμή θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω», ανέφερε.
Ο υπεύθυνος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα Επίτροπος μιλώντας για το νέο επενδυτικό σχέδιο της ΕΕ, ύψους 315 δισ. ευρώ (σχέδιο Γιούνκερ), αποκάλυψε ότι είχε βολιδοσκοπηθεί από ξένους επενδυτές με ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, που ζητούσαν εξασφαλίσεις από την Ευρώπη μέσω του επενδυτικού «σχεδίου Γιούνκερ». «Ας ελπίσουμε ότι αυτοί οι επενδυτές θα επιστρέψουν», είπε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Δουδωνής για Λαζαρίδη: Αυτή η κυβέρνηση παρίστανε την κυβέρνηση των αρίστων αλλά είναι των αχρήστων
- Christina O: Πωλείται η θρυλική θαλαμηγός του Αριστοτέλη Ωνάση – «Βουτιά» στην τιμή
- Αποθεώθηκε ξανά ο Μουζακίτης – Διάσημη ποδοσφαιρική πλατφόρμα… ανέλυσε το ταλέντο του
- Πάνω από 3 εκατ. Ευρώ για το Νοσοκομείο Ρόδου για υλικοτεχνική αναβάθμιση από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου
- ΠΑΣΟΚ για Λαζαρίδη: Ομολόγησε εκ νέου ότι δεν είχε τις τυπικές προϋποθέσεις να προσληφθεί – Να τον αποπέμψει ο πρωθυπουργός
- Λαζαρίδης: Δεν είχε πτυχίο πανεπιστημίου αλλά… δεν χρειαζόταν – «Το Μαξίμου δεν μου ζήτησε εξηγήσεις»
- Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος: Νηφάλια κρίση και βαθιά πίστη
- Η Ευρυδίκη Βαλαβάνη εφ’όλης της ύλης: Η δουλειά, οι κρίσεις πανικού και η «τελεία» στη σχέση-ρουτίνα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442