Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιφυλακτικά βήματα προσέγγισης σε διμερή των ηγετών Ιαπωνίας-Κίνας

Επιφυλακτικά βήματα προσέγγισης σε διμερή των ηγετών Ιαπωνίας-Κίνας

Να εργαστούν για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και να συνεισφέρουν στην περιφερειακή σταθερότητα μέσω της σφυρηλάτησης «αμοιβαία επωφελών στρατηγικών δεσμών» συμφώνησαν οι ηγέτες Ιαπωνίας και Κίνας σε διμερή συνάντηση στην Ινδονησία. Οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας έχουν αναζωπυρωθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας διενέξεων αναφορικά με την ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και εδαφικών διαφορών και περιφερειακής αντιπαλότητας.

Να εργαστούν για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων συμφώνησαν ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ σε διμερή συνάντηση στην Ινδονησία, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου Ασίας-Αφρικής.

Ο Σίνζο Άμπε Άμπε δήλωσε επίσης πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συμβάλουν στην περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία προωθώντας «αμοιβαία επωφελείς στρατηγικούς δεσμούς», όπως μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

Οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας έχουν αναζωπυρωθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας διενέξεων αναφορικά με την ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς και εξαιτίας εδαφικών διαφορών και περιφερειακής αντιπαλότητας.

Οι μνήμες από τη στρατιωτική επίθεση, που πραγματοποίησε στο παρελθόν εναντίον της η Ιαπωνία, είναι βαθιές στην Κίνα και το Πεκίνο έχει επανειλημμένα καλέσει το Τόκιο να αντιμετωπίσει την Ιστορία.

Ωστόσο η σημερινή συνάντηση θα μπορούσε να προωθήσει μία επιφυλακτική προσέγγιση η οποία άρχισε όταν ο Άμπε και ο Σι συναντήθηκαν στα τέλη της περυσινής χρονιάς στη διάρκεια διεθνούς συνόδου κορυφής στο Πεκίνο. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα έπειτα από εκείνη την πρώτη συνάντησή τους, κατά την οποία δεν είχαν ανταλλάξει παρά μια χειραψία.

Εντούτοις, πριν από τη συνομιλία στην Τζακάρτα, ο Σίνζο Άμπε, ο οποίος συνδέεται με τους εθνικιστές «ιέρακες» της Ιαπωνίας, προκάλεσε και πάλι δυσαρέσκεια στην περιοχή επειδή δεν ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της χώρας του για τις ενέργειές της κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Ολυμπιακός: Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024