Μπλόκο σε 18 ΑΦΜ για απάτη-μαμούθ με τριγωνικές συναλλαγές
Μπλόκο σε 18 ΑΦΜ που εμπλέκονταν σε τριγωνικές συναλλαγές, με στόχο να προκύψει επιστροφή ΦΠΑ σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, επέβαλε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Πρόκειται για τη γνωστή μέθοδο συναλλαγών τύπου «carousel».
Μπλόκο σε 18 ΑΦΜ που εμπλέκονταν σε τριγωνικές συναλλαγές, με στόχο να προκύψει επιστροφή ΦΠΑ σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, επέβαλε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Πρόκειται για τη γνωστή μέθοδο συναλλαγών τύπου «carousel».
Μέσω ειδικής εφαρμογής που αποτελεί βέλγικη πατέντα ανάλυσης κινδύνου, εντοπίστηκαν οι 18 περιπτώσεις συναλλαγών συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, οι οποίες κρίθηκαν ύποπτες.
Ύστερα από έλεγχο, απενεργοποιήθηκαν οι 18 ΑΦΜ, με αποτέλεσμα το δημόσιο να ωφεληθεί μόνο από τις συναλλαγές αυτές 10 εκατ. ευρώ.
Αρμόδια για την ειδική εφαρμογή με την οποία εντοπίζονται οι ύποπτες συναλλαγές είναι 10μελής ομάδα στην υπηρεσία ελέγχου διασφάλισης εσόδων.
Το επόμενο βήμα είναι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε συνεννόηση με την κυβέρνηση να ζητήσει τη συγκεκριμένη πατέντα από τους Βέλγους οι οποίοι την έχουν προσφέρει στη χώρα μας στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας.
Η εφαρμογή βασίζεται στην ηλεκτρονική επεξεργασία στοιχείων από πολλές βάσεις δεδομένων, με συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου στη βάση των οποίων χτυπά κόκκινο, όταν εντοπίζονται ύποπτες συναλλαγές.
Στην περίπτωση που αποδειχθεί η εικονικότητα των συναλλαγών, μετά από επιτόπιο έλεγχο, οι Αρχές απενεργοποιούν τον ΑΦΜ και έτσι ακυρώνεται το αίτημα επιστροφής ΦΠΑ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Οι Ορέσνικ «δεν είναι τελευταίας τεχνολογίας», λένε Ουκρανοί εμπειρογνώμονες – Τι τους τρομάζει
- Μετεωρίτης εξερράγη στα ανοικτά των ακτών της Μασαχουσέτης, τρομάζοντας τις ΗΠΑ
- UNESCO: Ο ενεργειακός αποκλεισμός των ΗΠΑ στην Κούβα θέτει «σε κίνδυνο» το εκπαιδευτικό σύστημα
- Ισραηλινοί στρατιώτες «στήνουν» φωτογράφιση ανήλικου Παλαιστινίου με όπλο και σημαία [βίντεο]
- Ανακοίνωση του ΔΟΑΕ για την ουκρανική επίθεση με drone στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
- Δικαστής στις ΗΠΑ ζήτησε διευκρινήσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό του Τραμπ
