Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βαρουφάκης: Περάσαμε από «πυραμίδα» ανάπτυξης σε «πυραμίδα» λιτότητας

Βαρουφάκης: Περάσαμε από «πυραμίδα» ανάπτυξης σε «πυραμίδα» λιτότητας

Η Ελλάδα θέλει περισσότερο από όλους να υπάρξει γρήγορα συμφωνία με τους εταίρους της, αλλά το σημαντικότερο είναι να υπάρξει «επιτυχής κατάληξη» και όχι να προσυπογράψει όλα τα αιτήματα των πιστωτών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσινγκτον.

Η Ελλάδα θέλει περισσότερο από όλους να υπάρξει γρήγορα συμφωνία με τους εταίρους της, αλλά το σημαντικότερο είναι να υπάρξει «επιτυχής κατάληξη» και όχι να προσυπογράψει όλα τα αιτήματα των πιστωτών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσινγκτον.

Ο Γ.Βαρουφάκης δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα έχουν διεθνές αντίκτυπο και εξηγώντας γιατί είναι τόσο δύσκολες, είπε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση θέλει περισσότερο από όλους να υπάρξει γρήγορα συμφωνία, γιατί όσο περισσότερο κρατούν, τόσο περισσότερη θα είναι ασφυξία στην οικονομία.

«Τίποτα δεν θα ήταν ευκολότερο από το να υπογράψουμε όσα λέει το μνημόνιο» είπε προσθέτοντας όμως ότι το σημαντικότερο είναι να υπάρξει «επιτυχής κατάληξη» και ότι εάν η κυβέρνηση αποδέχονταν όλα τα αιτήματα των πιστωτών θα ήταν λάθος.

«Γιατί θα ήταν λάθος να βάλουμε απερίσκεπτα την υπογραφή μας στη λογική, τη φιλοσοφία και τις λεπτομέρειες του υφιστάμενου προγράμματος; Διότι αυτό το πρόγραμμα αποτελεί μια συνταγή, μια θεραπεία, που κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να θεωρήσει επιτυχημένη.

»Η επιμονή ότι πρέπει να συνεχίσουμε με τη λογική του, τη φιλοσοφία του και τις πολιτικές του, είναι βέβαιό ότι μεσοπρόθεσμα θα ενισχύσει μια εικόνα την οποία πρέπει να εξαλείψουμε: την εικόνα της Ελλάδας ως ένα απύθμενο πηγάδι, μια εικόνα που αποτελεί μεγάλη απογοήτευση στους διεθνείς εταίρους μας ενώ βουλιάζει το λαό μας σε αφόρητη απελπισία» είπε.

Διαβεβαίωσε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει το πολιτικό κόστος για ορισμένες δύσκολες αποφάσεις που είναι απαραίτητες για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων της παγκοσμίως.

Όμως σημείωσε ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν θα προσυπογράψει στόχους που γνωρίζει ότι η οικονομία της Ελλάδας δεν μπορεί να πετύχει μέσω πολιτικών που οι εταίροι μας δεν θα έπρεπε να θέλουν να επιβάλουν.

«Δύο είναι στα στοιχεία μιας έντιμης και αποτελεσματικής συμφωνίας: Μια ατζέντα βαθιών μεταρρυθμίσεων που η ελληνική κοινωνία μπορεί να αγκαλιάσει με ενθουσιασμό και ένα μακροοικονομικά λογικό δημοσιονομικό σχέδιο» είπε.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα, σε σχέση με τις άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα, ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι αυτό ήταν γιατί δεν πέρασαν τόση λιτότητα.

Η Ελλάδα όχι μόνο πέρασε από μία περίοδο λιτότητας χωρίς προηγούμενο σε περίοδο ειρήνης, αλλά, όπως συμπλήρωσε, πέρασε από μία «πυραμίδα» ανάπτυξης, σε μία «πυραμίδα» λιτότητας (from ponzi growth to ponzi austerity) και οι δύο βασισμένες σε ένα μη βιώσιμο δανεισμό.

Κατά τις διαπραγματεύσεις, συμπλήρωσε ο Γ.Βαρουφάκης, δεν επιδιώκουμε να επιβάλλουμε τις απόψεις μας, αλλά ζητάμε την ευκαιρία, πρώτον, να ακουστούμε και, δεύτερον, για το χρόνο και την ευχέρεια να λάβει χώρα αυτός ο διάλογος.

Πρέπει να πείσουμε τους εταίρους μας, ειδικά από τη Βόρεια Ευρώπη, ότι δεν θα επιστρέψει στην σπάταλη το παρελθόντος. Και εκείνοι πρέπει πείσουν εμάς ότι μιλούν σοβαρά για την επανεκκίνηση επενδυτικών προγραμμάτων, είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024