Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γκαμπόν: Βίαιες διαδηλώσεις μετά το θάνατο ηγέτη της αντιπολίτευσης

Γκαμπόν: Βίαιες διαδηλώσεις μετά το θάνατο ηγέτη της αντιπολίτευσης

Υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στη Γκαμπόν διαδήλωσαν βίαια στους δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας Λιμπρβίλ, πυρπολώντας αυτοκίνητα και βάζοντας φωτιά στην πρεσβεία του Μπενίν, μετά τον θάνατο του Αντρέ Μπα Ομπάμ, ηγέτη της αντιπολίτευσης. Οι διαδηλωτές θεωρούν ότι ο 57χρονος Ομπάμ, ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, δηλητηριάστηκε από την κυβέρνηση της Γκαμπόν.

Υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στη Γκαμπόν διαδήλωσαν βίαια χθες Κυριακή στους δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας Λιμπρβίλ, πυρπολώντας αυτοκίνητα και βάζοντας φωτιά στην πρεσβεία του Μπενίν, μετά τον θάνατο του Αντρέ Μπα Ομπάμ, ηγέτη της αντιπολίτευσης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

«Η πρεσβεία του Μπενίν κάηκε ολοσχερώς» είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας και πρόσθεσε ότι ορισμένοι από τους υποστηρικτές του Ομπάμ, ο οποίος απεβίωσε στο γειτονικό Καμερούν έπειτα από παρατεταμένη ασθένεια, θεωρούν πως δηλητηριάστηκε από την κυβέρνηση της Γκαμπόν. Η αιτία θανάτου του Ομπάμ δεν έχει ανακοινωθεί.

Ο 57χρονος Ομπάμ απεβίωσε χθες το μεσημέρι στη Γιαουντέ λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε και τον είχαν αναγκάσει να εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα χθες το κόμμα του, η Εθνική Ένωση.

Άλλοτε σύμβουλος του προέδρου Μπονγκό, επί σειρά ετών στέλεχος του καθεστώτος -ήταν για ένα διάστημα υπουργός Εσωτερικών- που πέρασε στην αντιπολίτευση, ο Ομπάμ είχε αμφισβητήσει τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του Αλί Μπονγκό, του γιου του πρώην προέδρου Ομάρ Μπονγκό ο οποίος απεβίωσε το 2009, και είχε αυτοανακηρυχθεί νόμιμος πρόεδρος.

Κατόπιν το κόμμα του, η Εθνική Ένωση, τέθηκε εκτός νόμου και ο ίδιος κατηγορήθηκε για προδοσία.

Η απαγόρευση ήρθη τελικά τον περασμένο Φεβρουάριο, κάτι που σημαίνει ότι το κόμμα θα μπορέσει να κατεβάσει έναν υποψήφιο αντίπαλο του Μπονγκό στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Χαρισματική μορφή της αντιπολίτευσης, ο Αντρέ Μπα Ομπάμ είχε να εμφανιστεί δημόσια τρία χρόνια λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε.

Ο Ζαν Πινγκ, ο πρώην επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης, είναι την τρέχουσα περίοδο ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, όμως οι πρόσφατες καταγγελίες σε βάρος του για βασανιστήρια ρίχνουν μια βαριά σκιά στο πολιτικό του μέλλον.

Ο Μπονγκό αντιμετωπίζει όλο και πιο έντονες επικρίσεις τους τελευταίες μήνες για μια σειρά προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων συγκρούσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα συνδικάτα.

Τον Δεκέμβριο, είχαν ξεσπάσει βίαια επεισόδια κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας διαδηλωτές να χάσει τη ζωή του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024