Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα ω-3 λιπαρά οξέα ακυρώνουν την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας

Τα ω-3 λιπαρά οξέα ακυρώνουν την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας

Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου ενδεχομένως να εξουδετερώνουν την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Oncology.

Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου ενδεχομένως να εξουδετερώνουν την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Oncology.

Και τα έξι συμπληρώματα ιχθυελαίου που έλεγξαν οι ερευνητές του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου της Ολλανδίας, στο Άμστερνταμ, περιείχαν ένα συγκεκριμένο λιπαρό οξύ που έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας, σε ζωικά πειράματα.

Ο Δρ Έμιλ Βοεστ και οι συνεργάτες του εξηγούν ότι, σύμφωνα με διεθνή στατιστικά στοιχεία, τα ω-3 λιπαρά οξέα καταναλώνονται από το ένα πέμπτο των καρκινοπαθών στις ΗΠΑ, συνήθως μέσω συμπληρωμάτων ιχθυελαίου.

Και παλαιότερα είχε διαπιστωθεί ότι ακόμη και μια ελάχιστη ποσότητα δύο συγκεκριμένων λιπαρών οξέων μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας σε πειραματόζωα. Τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα δίνουν τη δυνατότητα στα καρκινικά κύτταρα να αυτό-αποκατασταθούν ταχύτερα μετά τη χημειοθεραπεία.

Οι ερευνητές έψαξαν για τα επίμαχα λιπαρά οξέα σε έξι συμπληρώματα ιχθυελαίου, με το 16:4(n-3) να είναι πανταχού παρόν και το δεύτερο απόν.

Επίσης, μίλησαν με 400 ασθενείς που υποβάλλονταν σε αντικαρκινική θεραπεία τον Νοέμβριο του 2011. Εκ των 118 ατόμων που απάντησαν σε ειδικό ερωτηματολόγιο, το 35% ανέφερε χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων και το 11% δήλωσε ότι είχε χρησιμοποιήσει ω-3 λιπαρά οξέα.

Στο επόμενο σκέλος της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από 30 εθελοντές χωρίς καρκίνο να πάρουν 10 ή 50 mL, από τρία ιχθυέλαια. Τα επίπεδα του 16:4(n-3) κορυφώθηκαν στο αίμα περίπου 4 ώρες μετά την λήψη των 10 mL και επανήλθαν σε φυσιολογικά επίπεδα περίπου οκτώ ώρες μετά. Αντιθέτως, στα άτομα που είχαν πάρει την δόση των 50 mL τα επίπεδα των λιπαρών οξέων παρέμειναν υψηλά και αρκετές ώρες.

Περαιτέρω, όταν 20 εθελοντές έφαγαν σκουμπρί ή ρέγκα, τα επίπεδα του 16:4(n-3) ανέβηκαν. Ενώ όταν έφαγαν σολομό ή τόνο δεν παρατηρήθηκε ίδια επίδραση.

Οι επιστήμονες καταλήγουν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι μέχρι να αποσαφηνιστεί ο ρόλος των συμπληρωμάτωνω-3, οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία θα πρέπει να αποφεύγουν το ιχθυέλαιο, την ημέρα πριν και μετά την θεραπεία τους.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024