Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στ.Θεοδωράκης: Τα παλιά κόμματα στήνουν την αρένα της μιζέριας

Στ.Θεοδωράκης: Τα παλιά κόμματα στήνουν την αρένα της μιζέριας

«Στην Ευρωζώνη η επενδυτική αισιοδοξία ανεβαίνει, όλοι προσδοκούν καλύτερες ημέρες - όλοι εκτός από τους Έλληνες. Και τα παλιά κόμματα στήνουν στη Βουλή την αρένα της μιζέριας» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια. Ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι δεν θα έπρεπε να συζητάμε μόνο γιατί μπήκαμε στα μνημόνια, αλλά θα έπρεπε να αναζητάμε ευθύνες και λόγους για τους οποίους η χώρα δεν έχει βγει ακόμα από τα μνημόνια.

«Στην Ευρωζώνη η επενδυτική αισιοδοξία ανεβαίνει, όλοι προσδοκούν καλύτερες ημέρες – όλοι εκτός από τους Έλληνες. Και τα παλιά κόμματα στήνουν στη Βουλή την αρένα της μιζέριας» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια.

«Αντί να αναζητήσουμε μεγάλες συναινέσεις για τον μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας, επιμένουμε να παίζουμε ένα στείρο και αυτοκαταστροφικό παιχνίδι αντιπαράθεσης.
Προσοχή, δε μιλάω για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Μιλάω για συμμαχίες πάνω στις μεγάλες πολιτικές που θα μας βγάλουν από τα αδιέξοδα» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

«Σήμερα δε θα έπρεπε να συζητάμε μόνο γιατί μπήκαμε στα μνημόνια. Θα έπρεπε κυρίως να αναζητάμε τις ευθύνες και τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμη από τα μνημόνια» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια.

Αφού αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

«Η κυβέρνηση λέει ότι κάνει σκληρή διαπραγμάτευση και υπερηφανεύεται στα παράθυρα ότι θα πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Κάποιος πρέπει να σας πει ότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα μόνο συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση. «Για να πληρώσετε μισθούς και συντάξεις, έτσι που τα καταφέρατε, δεν πληρώσατε προμηθευτές, άρα δεν πληρώνονται οι εργάτες και οι υπάλληλοι. Δεν πληρώσατε ΦΠΑ – 325 μέρες είναι πλέον ο μέσος χρόνος αναμονής
δεν πληρώσατε ούτε καν τα φάρμακα που έχουν προπληρώσει οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Οι τράπεζες βέβαια δε δανείζουν και οι όποιοι επενδυτές φεύγουν πανικόβλητοι».

Τόνισε ότι τα προβλήματα δεν τα δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα συνέχισε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Βγήκαν για να διορθώσουν τα λάθη και τελικά προσθέτουν λάθη πάνω στα λάθη. Κάπως έτσι φτάσαμε στα μνημόνια. Με τις κυβερνήσεις να συνεχίζουν η μια τα λάθη της άλλης. Γιατί την κρίση δεν την έφερε το μνημόνιο, όπως λέγατε προεκλογικά κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ».

«Το 2009 η χώρα δανείστηκε 66 δισεκατομμύρια για να τα βγάλει πέρα» είπε ο κ. Θεοδωράκης. «Και γι’ αυτό το έγκλημα απέναντι στις επόμενες γενιές κανείς δε μιλούσε. Ούτε βέβαια η Αριστερά».

Το ερώτημα πού πήγαιναν τα δανεικά είναι μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που θα πρέπει να γίνει και τόνισε ότι μπορεί να σκεφτεί τουλάχιστον τρεις μαύρες τρύπες και αναφέρθηκε στην Ελλάδα της διαφθοράς και της διαπλοκής, στην Ελλάδα του ρουσφετιού και του πελατειακού κράτους και στα εξοπλιστικά προγράμματα.

«Να τα συζητήσουμε λοιπόν όλα αυτά; Εμείς λέμε να τα συζητήσουμε! Να μιλήσουμε για τις ευθύνες των κυβερνήσεων που φόρτωναν το δημόσιο με εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους» ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Το Ποτάμι, κύριοι βουλευτές, λέει: Αν θέλουμε πράγματι να αναζητήσουμε το πώς και γιατί μπήκαμε στα μνημόνια, χρειάζεται να πάμε πιο πίσω. Και το πόσο πίσω δεν ορίζεται από τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό τους καθενός. Ορίζεται από τα γεγονότα και όχι από το πότε ανέβηκε στην εξουσία ο αντίπαλός μας. Και το γεγονός είναι η είσοδος της χώρας στην ΟΝΕ. Το γεγονός είναι το ευρώ. Αυτή η τεράστια ευκαιρία της Ελλάδας να γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Οι πολιτικοί όμως – ή μάλλον αρκετοί πολιτικοί – δεν ήταν αντάξιοι της μεγάλης επιλογής» πρόσθεσε.

«Αν θέλουμε λοιπόν να καταλάβουμε τι πήγε στραβά και γιατί, από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε. Και να εξετάσουμε τι έπρεπε να γίνει σε αυτή τη χώρα και δεν έγινε. Και δεν έγινε γιατί οι πολιτικοί έπρεπε να υπηρετήσουν τους πελάτες τους. Τους ημέτερους και τις συντεχνίες – αδιαφορώντας για τα συμφέροντα των πολλών» πρόσθεσε.

Τόνισε ότι η συμμετοχή στην Ευρωζώνη ήταν μία μοναδική ευκαιρία να αποκτήσει η Ελλάδα αυτή την πολυπόθητη «ευρωπαϊκή κανονικότητα» και να συγκλίνει με τις υπόλοιπες χώρες.

Όταν η υπόλοιπη Ευρώπη προσπαθούσε να προσαρμοστεί στον νέο διεθνή ανταγωνισμό, εμείς κλείναμε τα σύνορα, κλείναμε τα λιμάνια, ορθώναμε τείχη, επισήμανε ο κ. Θεοδωράκης. Αποθαρρύναμε κάθε έναν που είχε μία ιδέα και τη διάθεση να κάνει κάτι καινούριο, να πάρει ρίσκα για να δημιουργήσει για τον εαυτό του και για το σύνολο, πρόσθεσε.

«Αυτές είναι οι παθογένειες που μας ταλανίζουν και μας έφεραν μέχρι εδώ. Ένα ανοργάνωτο και διεφθαρμένο κράτος και ένα πελατειακό κομματικό σύστημα. Παθογένειες που έχουν κάνει την Ελλάδα να παραπαίει στο όριο της εξόδου από την Ευρωζώνη» πρόσθεσε και τόνισε ότι αυτά θα έπρεπε να δει μια εξεταστική επιτροπή.

Συμπλήρωσε ότι στη Βουλή θα πρέπει να συζητηθούν τα λάθη που μας οδήγησαν στο μνημόνιο και τα λάθη που μας κρατάνε στο μνημόνιο.

«Γιατί οι καλές προθέσεις – ακόμα και αν δεχτώ ότι υπάρχουν κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ- δεν αρκούν για να βγούμε από το αδιέξοδο. Εσείς όμως δε θέλετε να μιλήσετε για όλα αυτά. Θέλετε να μιλάτε μόνο για τα μνημόνια. Να μιλήσουμε λοιπόν για τα μνημόνια! Για τις ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτούς που αντί να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, αντί να περιορίσουν το πελατειακό κράτος, έκοψαν μισθούς και συντάξεις και έβαλαν νέους φόρους. Γι’ αυτούς που φοβήθηκαν τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Γι’ αυτούς που θυσίασαν τους αδύναμους και αυτούς που δεν είχαν πρόσβαση στην εξουσία τους για να προστατεύουν την πελατεία τους και τους συνεταίρους τους» τόνισε.

Κάνοντας μια παρένθεση και αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχουν ΜΜΕ που ζουν με δάνεια και δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, τον κάλεσε να μην παζαρεύει με τους νέους υποστηρικτές του, να ανοίξει τα χαρτιά του και να φέρει νόμο στη Βουλή.

«Ποιους ακούτε κύριοι της κυβέρνησης; Όχι πάντως εμάς. Σας λέμε για την παιδεία – την ασφάλεια – τη δικαιοσύνη – το δημόσιο – τη διαφάνεια. Δεν μας ακούτε. Όπως δεν ακούτε τους επαΐοντες.
Όπως δεν ακούτε την βαθιά βοή της κοινωνίας. Ζείτε ακόμη με τις δάφνες σας. Ακούτε μόνο τις συνιστώσες σας και τον ακροδεξιό εταίρο σας» συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Δεν προσέξατε ότι αυτές τις μέρες οι Έλληνες έγιναν πάλι απαισιόδοξοι. Η αισιοδοξία και η ελπίδα για τον ΣΥΡΙΖΑ κράτησε μόνο δύο μήνες. Η αβεβαιότητα και η ανησυχία για την πορεία προς το άγνωστο είναι πάλι εδώ. Και δε θα φύγει με εξεταστικές» συμπλήρωσε.

«Εμείς, το μεταμνημονιακό κίνημα της χώρας – εμείς που δεν έχουμε ανάμειξη στα πολιτικά εγκλήματα του παρελθόντος – θα είμαστε παρόντες στην εξεταστική» σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης, λέγοντας ότι το κίνημα δεν θα υπερψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης αλλά ότι θα είναι εκεί για να συμβάλλει στην εθνική αυτογνωσία που χρειάζεται η χώρα σήμερα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024