Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εβδομάδα των Παθών για τις διαπραγματεύσεις

Εβδομάδα των Παθών για τις διαπραγματεύσεις

Εβδομάδα εξελίξεων για την κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους εταίρους ανοίγει από σήμερα με το αιφνιδιαστικό ταξίδι του Γιάνη Βαρουφάκη στην έδρα του ΔΝΤ, στην Ουάσινγκτον, όπου θα έχει συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών. Με προσοχή θα παρακολουθήσουν οι Βρυξέλλες τις κινήσεις Τσίπρα στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον Πούτιν, ενώ Μ.Τετάρτη και Μ.Πέμπτη συνεδριάζει το EuroWorking Group.

Εβδομάδα εξελίξεων για την κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους εταίρους ανοίγει από σήμερα, με το αιφνιδιαστικό ταξίδι του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην έδρα του ΔΝΤ, στην Ουάσινγκτον, όπου θα έχει συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών. Με προσοχή θα παρακολουθήσουν Βρυξέλλες και Βερολίνο τις κινήσεις Τσίπρα στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον Πούτιν, ενώ Μ.Τετάρτη και Μ.Πέμπτη συνεδριάζει το EuroWorking Group.

Ο Τσίπρας στη Μόσχα

Ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στη Μόσχα στις 8 και 9 Απριλίου, Μ.Τρίτη και Μ.Τετάρτη, όπου θα έχει συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο αρχικός προγραμματισμός του πρωθυπουργού ήταν να επισκεφθεί τη Ρωσία στις 9 Μαΐου μαζί άλλους διεθνείς ηγέτες έπειτα από πρόσκληση Πούτιν για συμμετοχή στις πανηγυρικές εκδηλώσεις για τα 70χρονα της αντιφασιστικής νίκης των λαών.

Ωστόσο, αποφασίστηκε επίσπευση της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον ρώσο πρόεδρο, ενώ θα ακολουθήσει και η επίσκεψη στις 9 Μαΐου.

Το ταξίδι φαίνεται πως έχει δυσαρεστήσει τόσο τις Βρυξέλλες όσο και το Βερολίνο, καθώς ερμηνεύεται ως άνοιγμα προς τη Μόσχα, την ώρα που κορυφώνονται οι συνομιλίες με τους διεθνείς δανειστές.

«Όποιος λοιπόν θέλει ευρωπαϊκή βοήθεια, πρέπει η πυξίδα του να δείχνει προς τις Βρυξέλλες και όχι προς την Μόσχα» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο γερμανός Γκίντερ Κρίχμπαουμ, πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

Και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ανέφερε σε συνέντευξή του πως θα ήταν «απαράδεκτο» εάν τώρα υπολογίζει (σ.σ. ο Αλ.Τσίπρας) ότι ως αντάλλαγμα για ρωσική βοήθεια, «θα θέσει σε κίνδυνο την κοινή θέση της ΕΕ σε ό,τι αφορά την Ρωσία».

«Ουδέν σχόλιον» ήταν η απάντηση της εκπροσώπου της Κομισιόν σε ερώτηση για το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα.

Η Αθήνα προσδοκά από το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Μόσχα άμεση σύσφιγξη των ελληνορωσικών σχέσεων. Έμφαση δίνεται στη συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο ρωσικό ενεργειακό project, τον αγωγό Turkish Stream, αλλά και στο παράθυρο που άνοιξε πρόσφατα για μερική -έστω- άρση του ρωσικού εμπάργκο σε ελληνικά γεωργικά προϊόντα.

Τα δύο παραπάνω θα μπορούσαν ενδεχομένως να ανακοινωθούν ως αποτελέσματα της διμερούς συνάντησης Τσίπρα – Πούτιν.

Ο Βαρουφάκης στην Ουάσινγκτον

Ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών θα δει τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση. Η Αθήνα έχει διαβεβαιώσει ότι η καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου, ύψους 450 εκατ. ευρώ, θα γίνει κανονικά, ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό για να αμβλύνει τη δυσαρέσκεια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το Ταμείο φέρεται να επιμένει στην ένταξη στη λίστα Βαρουφάκη μέτρων που περιλαμβάνονταν στην πέμπτη αξιολόγηση, ενώ πηγές από την Ουάσινγκτον ανέφεραν στο Έθνος της Κυριακής ότι υπάρχουν δύο σημεία στη διαπραγμάτευση, για τα οποία υπάρχει χάσμα μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ.

Πηγές από τις Βρυξέλλες, πάντως, σημειώνουν ότι έχει υπάρξει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση το ασφαλιστικό και τα εργασιακά να μετατεθούν για τον Ιούνιο.

Επίσης, στην Ουάσινγκτον υπάρχουν παράπονα για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα τεχνικά κλιμάκια στη συλλογή στοιχείων και τα παράπονα αυτά, σύμφωνα με την εφημερίδα, έχουν φτάσει μέχρι το ΔΣ του ΔΝΤ. Οι παραπονούμενοι κάνουν λόγο για τρεις συγκεκριμένους υπουργούς, οι οποίοι είτε αρνούνται να δώσουν στοιχεία, είτε καθυστερούν παρά πολύ.

Επιπλέον, το ΔΝΤ, όπως και οι Βρυξέλλες, κρίνουν μεν ότι η νέα λίστα είναι πιο πλήρης από την αρχική εκδοχή της, ωστόσο και πάλι κρίνουν ότι οι ελληνικές προτάσεις πρέπει να γίνουν πιο λεπτομερείς αναφορικά με την κοστολόγηση, την αποτελεσματικότητα και τον δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Αύριο, Μ.Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τον αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών για τις Διεθνείς Υποθέσεις και τη σύμβουλο του αμερικανού προέδρου για θέματα οικονομίας και εθνικής ασφάλειας.

Κι ενώ ο έλληνας πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Μόσχα, το EuroWorking Group θα συνεδριάσει τη Μ.Τετάρτη και τη Μ.Πέμπτη. Εκεί αναμένεται να παρουσιαστεί το ελληνικό πακέτο των μέτρων -βελτιωμένο και ενισχυμένο- με στόχο την επίτευξη μίνιμουμ συμφωνίας, για να ανοίξει και πάλι η κάνουλα της ρευστότητας προς την Ελλάδα.

Νένα Σώκου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το ξέσπασμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πέναλτι που χάρισε την πρόκριση στην Κ19 στον τελικό (vid)

Δείτε πως «ξέσπασε» ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο νικητήριο πέναλτι του Λιατσικούρα το οποίο χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Youth League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024