Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πυρά και από τον Λούλα δέχεται η πρόεδρος της Βραζιλίας

Πυρά και από τον Λούλα δέχεται η πρόεδρος της Βραζιλίας

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα της προέδρου της Βραζιλίας, η οποία βλέπει τη δημοτικότητά της να καταρρέει υπό το βάρος των μέτρων λιτότητας που ανακοίνωσε πρόσφατα. Τα νέα πυρά ήρθαν από τον πολιτικό της μέντορα, τέως πρόεδρο Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα. Οι βολές ήταν προσεκτικές, ωστόσο, έκαναν αίσθηση.

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα της προέδρου της Βραζιλίας, η οποία βλέπει τη δημοτικότητά της να καταρρέει υπό το βάρος των μέτρων λιτότητας που ανακοίνωσε πρόσφατα. Τα νέα πυρά ήρθαν από τον πολιτικό της μέντορα, τέως πρόεδρο (2003-2011) Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μόλις εβδομάδες η πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ ανακοίνωσε στους συμπατριώτες της ότι έρχονται δύσκολες μέρες.

Στη διάρκεια διαγγέλματος, εξήγησε ότι η λιτότητα θα είναι «μεταβατική». Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, δεν είναι χρηματοπιστωτική, όπως άλλες στο παρελθόν.

Πάντως, δεν έδωσε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τα μέτρα λιτότητας. «Θα διαρκέσουν όσο χρειαστεί» είπε χαρακτηριστικά, προσπαθώντας να εξηγήσει τι πήγε στραβά:

«Την πρώτη περίοδο της οικονομικής κρίσης, η χώρα μας αντέδρασε σωστά και συνέχισε να αναπτύσσεται, ενώ άλλες χώρες έβλεπαν να χάνονται θέσεις εργασίας. Κανείς όμως δεν μπορούσε να φανταστεί και να προβλέψει ότι θα διαρκέσει τόσο. Για αυτό τώρα πρέπει να κάνουμε αναπροσαρμογές και περικοπές που να κατανέμονται δίκαια. Το ίδιο έγινε και παλαιότερα επί Λούλα.»

Οι πολίτες υποδέχθηκαν τα μέτρα με μια πρωτοφανή σε όγκο διαδήλωση στο κέντρο της πρωτεύουσας, διαδήλωση που θύμισε τις κινητοποιήσεις του 2014 κατά του πανάκριβου -όπως έλεγαν οι διαδηλωτές- Παγκόσμιου Κυπέλλου.

Ο «Λούλα», ο άνθρωπος που ανέδειξε τη Ρουσέφ στην ηγεσία του κόμματος και την επέβαλε -με κόπο και αρκετή δυσπιστία- ως διάδοχό του εμφανίστηκε σε πολιτική εκδήλωση, όπου δεν δίστασε να ασκήσει κριτική στις αποφάσεις της προέδρου.

«Όλοι κάνουμε λάθη. Και για να είμαι σαφής, θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την τιμή της βενζίνης το 2012. Όχι τώρα» είπε, αναφερόμενος σε ένα μόνο από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι και εκείνος έλαβε δύσκολα οικονομικά μέτρα το 2003, ενώ έκανε και μια υπόσχεση προς το ακροατήριο στο όνομα της προέδρου: όταν η κατάσταση βελτιωθεί, η Ντίλμα θα λάβει μέτρα υπέρ των πολιτών».

Κοιτώντας μάλιστα με νόημα την τηλεοπτική κάμερα, είπε -προφανώς απευθυνόμενος στην πρόεδρο: «Όλοι όσοι είμαστε εδώ είμαστε μαζί σου και στα εύκολα και στα δύσκολα».

Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι στο εσωτερικό του Κόμματος των Εργαζομένων (PT), πρόεδρος του οποίου υπήρξε για πολλά χρόνια ο Λούλα, αλλά και σε άλλα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια καταρχήν για το πρόσωπο που επέλεξε η Ρουσέφ για το υπουργείο Οικονομικών. Ο Ζοακίμ Λεβί θεωρείται «παιδί» της Σχολής του Σικάγο και υπέρμαχος των δημοσιονομικών περικοπών.

Ο «μήνας του μέλιτος» των βραζιλιάνων με την εποχή Λούλα και Ρουσέφ έχει αρχίσει να εξαντλείται, όπως έδειξε και το οριακό εκλογικό αποτέλεσμα του περασμένου Οκτωβρίου, όταν η Ρουσέφ επανεξελέγη στην προεδρία για ακόμα τέσσερα χρόνια.

Οι πολίτες ζητούν περισσότερα και καλύτερα. Κυρίως, όπως επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές, κέρδισαν πολλά τα περασμένα χρόνια και τώρα δεν θέλουν να τα χάσουν. «Ο κόσμος έγινε πιο απαιτητικός. Δεν θέλει να γυρίσει στα παλιά» ομολογεί και ο ίδιος ο Λούλα.

Η Ρουσέφ δηλώνει πάντως ανοικτή σε «διάλογο με ταπεινότητα», ενώ υπόσχεται ότι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όλοι όσοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο με τις δωροδοκίες του πετρελαϊκού κολοσσού Petrobras.

«Mais Mudanças
, Mais Futuro» (περισσότερες αλλαγές, περισσότερο μέλλον) ήταν το σύνθημά της προεκλογικά. Θα το υλοποιήσει τελικά;

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024