Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όμηροι του Κουλιμπαλί κάνουν αγωγή κατά ΜΜΕ

Όμηροι του Κουλιμπαλί κάνουν αγωγή κατά ΜΜΕ

Έξι όμηροι στο σούπερ μάρκετ του Παρισιού που είχε γίνει το σκηνικό του τελευταίου δράματος με τον Κουλιμπαλί τον Ιανουάριο, στο τέλος του τριημέρου του τρόμου μετά το Charlie Hebdo, υπέβαλαν αγωγή κατά γαλλικών ΜΜΕ, υποστηρίζοντας πως με την κάλυψη της ομηρίας είχαν θέσει τη ζωή τους σε κίνδυνο. Η αγωγή βάζει στο κάδρο ειδικά το BMF TV, το οποίο είχε μεταδώσει την ώρα της κρίσης αναφορές πως κάποιοι όμηροι είχαν διαφύγει στο υπόγειο.

Έξι όμηροι στο σούπερ μάρκετ του Παρισιού που είχε γίνει το σκηνικό του τελευταίου δράματος με τον Κουλιμπαλί τον Ιανουάριο, στο τέλος του τριημέρου του τρόμου μετά το Charlie Hebdo, υπέβαλαν αγωγή κατά γαλλικών ΜΜΕ, υποστηρίζοντας πως με την κάλυψη της ομηρίας είχαν θέσει τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Η αγωγή βάζει στο κάδρο ειδικά το BMF TV, το οποίο είχε μεταδώσει την ώρα της κρίσης αναφορές πως κάποιοι όμηροι είχαν διαφύγει στο υπόγειο.

Η αγωγή κατ’ αγνώστου κατατέθηκε στις 27 Μαρτίου, σύμφωνα με τον δικηγόρο Πατρίκ Κλουγκμάν. «Πολλά άλλα μέσα ενημέρωσης παραβίασαν τους πιο στοιχειώδεις κανόνες προφύλαξης, μεταδίδοντας, από την μία πλευρά, απευθείας την εξέλιξη των επιχειρήσεων των δυνάμεων ασφαλείας και, από την άλλη πλευρά, ανακοινώνοντας την έναρξη της επιχείρησης των δυνάμεων ασφαλείας κατά των δύο άλλων δραστών των επιθέσεων στο Παρίσι, των αδελφών Κουασί, την ώρα που ο Κουλιμπαλί κρατούσε τους ομήρους» ανέφερε.

«Η μέθοδος που ακολούθησαν τα μέσα ενημέρωσης καλύπτοντας σε πραγματικό χρόνο τα γεγονότα σε αυτό το είδος της κατάστασης συνιστά προτροπή για έγκλημα» υποστήριξε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δικηγόρος.

Οι πελάτες του αναφέρουν στην αγωγή ότι ο Κουλιμπαλί «παρακολουθούσε τις πληροφορίες που μεταδίδονταν από διάφορα δίκτυα , ανάμεσά τους και το BFMTV» και βρισκόταν σε επαφή με τους δημοσιογράφους του δικτύου.

Η ζωή των πελατών αυτών του καταστήματος «θα είχε εκτεθεί σε κίνδυνο, εάν ο Κουλιμπαλί είχε γνώση σε πραγματικό χρόνο των πληροφοριών που είχαν μεταδοθεί από το BFMTV» για το γεγονός ότι ήταν κρυμμένοι στο ψυγείο του υπογείου του Hyper Cacher, σύμφωνα με τον Πατρίκ Κλουγκμάν.

«Το θέμα είναι ποιος είναι υπεύθυνος για το αδίκημα αυτό; Ο ηθικός αυτουργός; Η διεύθυνση ενημέρωσης; Ο δημοσιογράφος; Μόνο ενώπιον ενός δικαστηρίου μπορεί να αποκατασταθεί αυτό το αδίκημα» καταλήγει.

Η έκθεση ζωής σε κίνδυνο επισύρει ποινή φυλάκισης ενός έτους και επιβολή προστίμου ύψους 15.000 ευρώ. Οι ενάγοντες στηρίζονται κυρίως στις ανακοινώσεις του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (CSA) το οποίο, στις 11 Φεβρουαρίου, είχε απευθύνει 21 προειδοποιητικές επιστολές προς 16 μέσα ενημέρωσης σχετικά με την κάλυψη των επιθέσεων του Παρισιού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024