Τελικά διάβασμα και τηλεόραση δεν προκαλούν μυωπία
Παρά την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι το πολύωρο διάβασμα ή η χρήση των οθονών από κοντινή απόσταση οδηγεί στην εκδήλωση μυωπίας, αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τελικά δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
Παρά την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι το πολύωρο διάβασμα ή η χρήση των οθονών από κοντινή απόσταση οδηγεί στην εκδήλωση μυωπίας, αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τελικά δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου JAMA Ophthalmology, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Οχάιο, με επικεφαλής την Δρ Κάρλα Ζάντνικ, μελέτησε για περισσότερα από 20 χρόνια 4.500 παιδιά και νεαρά άτομα.
Οι ερευνητές δεν εντόπισαν κάποια σχέση ανάμεσα στην εκδήλωση και στον βαθμό μυωπίας και στον χρόνο που αφιέρωνε ένα παιδί για να διαβάσει ή να σταθεί μπροστά από μια οθόνη (ηλεκτρονικού υπολογιστή, τηλεόρασης κ.α.).
Σύμφωνα με την Δρ Ζάντνικ, «η κοντινή εργασία, παρακολούθηση οθόνης ή άλλη δραστηριότητα δεν φαίνεται να αποτελεί αιτία μυωπίας ή παράγοντα κινδύνου γι’ αυτήν, κάτι που οι επιστήμονες πιστεύουν εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια».
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, μεταξύ 13 πιθανών παραγόντων κινδύνου για εμφάνιση μυωπίας, ο κυριότερος είναι το επίπεδο του διαθλαστικού σφάλματος στα μάτια σε ηλικία έξι ετών. Έτσι, μια τέτοια μέτρηση στην πρώτη Δημοτικού μπορεί να προβλέψει ποιό παιδί θα αναπτύξει τελικά μυωπία.
Η μυωπία συνήθως εμφανίζεται σε παιδική ηλικία, ενώ περίπου ένας στους τρεις ενήλικους πάσχει από αυτήν, με συνέπεια να δυσκολεύεται να δει καθαρά σε μακρινές αποστάσεις. Τα άτομα με μυωπία κινδυνεύουν περισσότερο με αποκόλληση αμφιβληστροειδούς και γλαύκωμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι, τα παιδιά που περνούν αρκετό χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μυωπία, ενώ όσα έχουν γονείς με μυωπία, έχουν αυξημένη πιθανότητα να γίνουν και τα ίδια μυωπικά.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Σισμανόγλειο: Ποινική δίωξη για εμπρησμό από πρόθεση στον 76χρονο
- Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Καλούν για «πολιτική αφύπνιση» – Για τις επιθέσεις εναντίον ιατρικών εγκαταστάσεων
- Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τον Μοχάμεντ Τάρεκ (pic)
- Τροχαίο με μοτοσικλέτα στον Περιφεριακό Θεσσαλονίκης: Τραυματίστηκε σοβαρά ανήλικη συνεπιβάτης
- Πρώτη επιτυχής δοκιμή επαναχρησιμοποιούμενου πυραύλου από την Κίνα
- Δήμαρχος Κηφισιάς: Ο Βόρειος Τομέας δεν μπορεί να παραμένει εγκλωβισμένος ανάμεσα στη Λ. Κηφισίας και τον Κηφισό»
- Λεύκη: Από το στίγμα στις σύγχρονες θεραπευτικές δυνατότητες
- H τέλεια ληστεία των 11 λεπτών – Κοσμήματα αξίας 4,5 εκατ. δια χειρός Ρενέ Λαλίκ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-150x85.webp)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442