Φαρμακευτική πολιτική βάσει εθνικών αναγκών ζητούν οι ελληνικές εταιρείες
Τον σχεδιασμό μιας εθνικής στρατηγικής για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και των ασφαλισμένων, με ενίσχυση της οικονομίας και της ανάπτυξης, ζητούν οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, με αφορμή την συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Τον σχεδιασμό μιας εθνικής στρατηγικής για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και των ασφαλισμένων, με ενίσχυση της οικονομίας και της ανάπτυξης, ζητούν οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, με αφορμή την επικείμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Κύκλοι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας επισημαίνουν ότι, με δεδομένη τη μέχρι σήμερα αποτυχία των μνημονιακών πολιτικών να προστατεύσουν τη Δημόσια Υγεία, να συγκρατήσουν τη φαρμακευτική δαπάνη και να προάγουν την ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων, η φαρμακευτική πολιτική πρέπει να αλλάξει σελίδα και να βασιστεί στις εθνικές ανάγκες.
Η ΠΕΦ ήδη από τις πρώτες επαφές της με το νέο υπουργό Υγείας έχει διατυπώσει την άποψη ότι, η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης δεν θα επιτευχθεί μόνο από περικοπές, αλλά κι από την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του φαρμακευτικού κλάδου.
Στην κατεύθυνση αυτή οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες κρίνουν αναγκαία την άμεση υιοθέτηση των εξής μέτρων:
– Διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης όλων των πολιτών στις αναγκαίες φαρμακευτικές θεραπείες με κάλυψη και των ανασφαλίστων,
– Διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στα αναγκαία καινοτόμα φάρμακα μέσω συστήματος αξιολόγησης των ακριβών φαρμακευτικών θεραπειών,
– Άμεση αποκατάσταση του προϋπολογισμού για τα φάρμακα που ισχύει σήμερα, σε ύψος που να προσεγγίζει τον κατά κεφαλή μέσο όρο της ΕΕ,
– Υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων με στόχο τον εξορθολογισμό της χρήσης φαρμάκων. Στην κατεύθυνση αυτή, βασική προϋπόθεση αποτελεί η διεύρυνση των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και η θέσπιση του Φακέλου Ασθενούς,
– Εφαρμογή πολιτικής γενοσήμων μέσω δράσεων ενημέρωσης του κοινού και παροχής των κατάλληλων κινήτρων στους γιατρούς και φαρμακοποιούς για την επιλογή τους,
– Αναμόρφωση του ισχύοντος συστήματος τιμολόγησης φαρμάκων ώστε να μην παρατηρούνται ελλείψεις φαρμάκων,
– Αναμόρφωση του τρόπου διενέργειας των διαγωνισμών προμήθειας φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία με τουλάχιστον τρεις προμηθευτές,
– Υιοθέτηση ενός αναπτυξιακού μοντέλου, το οποίο να αντιμετωπίζει την εγχώρια παραγωγή φαρμάκων ως έναν ισχυρό σύμμαχο, ο οποίος εγγυάται την πρόσβαση των ασθενών σε προσιτά και ποιοτικά φάρμακα, δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης για τη χώρα.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Ανασφάλιστα οχήματα: Με τεχνητή νοημοσύνη η εξέταση των ενστάσεων – Πώς ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες
- Ελλάδα-Ουγγαρία 15-14: Έπος της Ελλάδας, πρώτο χρυσό μετάλλιο στο πόλο οι μάγκες με τα μπλε
- «Η Ρεάλ Μαδρίτης τα βρήκε με τον Ντιομαντέ και θα συζητήσει με τη Λειψία» (pic)
- Μητσοτάκης για την ένταξη του Ολύμπου στην UNESCO: «Από σήμερα γίνεται βουνό ολόκληρης της ανθρωπότητας»
- Μπάρμπαρα Ρούμπιν – Η έφηβη σκηνοθέτις που ένωσε τους Άντι Γουόρχολ, Άλεν Γκίνσμπεργκ και Μπομπ Ντίλαν
- Μεγάλες στιγμές για τον Tσιμίκα που έπαιξε ως αρχηγός της Λίβερπουλ στο φιλικό με τη Σάντερλαντ
- Σοκολάτα: Τους influencers επιστρατεύει η βιομηχανία για να ξανακερδίσει μερίδια
- «Επανέρχεται η Ντόρτμουντ για τον Καρέτσα»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442