Τα άτομα που πίνουν τρία ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης ηπατικού καρκίνου. Όμως, ο καφές μπορεί να μειώσει τον ατομικό κίνδυνος νόσησης, σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστηκε από το Διεθνές Ταμείο για την Έρευνα του Καρκίνου.

Ερευνητές από το Κολέγιο Ιμπέριαλ του Λονδίνου συγκέντρωσαν και μελέτησαν για 8,2 εκατομμύρια άτομα που είχαν συμμετάσχει συνολικά σε 34 μελέτες, παγκοσμίως. Εντοπίστηκαν συνολικά 24.500 περιπτώσεις καρκίνου του ήπατος.

Ο στόχος ήταν να καθορίσουν πως η διατροφή, το σωματικό βάρος και η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του ήπατος.

Εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο που απονέμει η κατανάλωση τριών ή περισσότερο αλκοολούχων ποτών την ημέρα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι επίσης τα περιττά κιλά ή η παχυσαρκία ενισχύουν περαιτέρω τις πιθανότητες νόσησης από καρκίνο του ήπατος.

Επίσης, αναδείχθηκε και ένας ακόμη «ένοχος», η μόλυνση των τροφίμων από αφλατοξίνες. Πρόκειται για τοξίνες που παράγονται από μύκητες, λόγω κακής συντήρησης των τροφίμων. Οι αφλατοξίνες εντοπίζονται συνήθως σε τρόφιμα προέρχονται από ζεστές, αναπτυσσόμενες περιοχές του πλανήτη.

Πρόκειται κυρίως για δημητριακά, μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς, καυτερές πιπεριές, μαύρο πιπέρι, αποξηραμένα φρούτα και σύκα.

Ωστόσο, ο κίνδυνος καρκίνου του ήπατος μπορεί να μειωθεί με την διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους, και είτε απέχοντας, είτε περιορίζοντας την κατανάλωση αλκοόλ στα δύο ποτά ημερησίως για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr