Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στα 7,9 δισ. ευρώ οι εκροές καταθέσεων το Φεβρουάριο

Στα 7,9 δισ. ευρώ οι εκροές καταθέσεων το Φεβρουάριο

Κατά 7,8 δισ. ευρώ μειώθηκαν τον Φεβρουάριο οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες λόγω της αβεβαιότητας στην οικονομία, των κολλυμμάτων στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους αλλά και των «τοξικών» δηλώσεων από ξένους και Έλληνες αξιωματούχους. Στο διάστημα Δεκεμβρίου–Φεβρουαρίου, με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις που δρομολογήθηκαν με την έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, έφυγαν από τις τράπεζες 20,8 δισ. ευρώ.

Κατά 7,8 δισ. ευρώ μειώθηκαν τον Φεβρουάριο οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες λόγω της αβεβαιότητας στην οικονομία, των κολλυμμάτων στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους αλλά και των «τοξικών» δηλώσεων από ξένους και Έλληνες αξιωματούχους. Στο διάστημα Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου, οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις που δρομολογήθηκαν με την έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας το Δεκέμβριο 2014, είχαν ως αποτέλεσμα να εκρεύσουν από τις τράπεζες 20,8 δισ. ευρώ.

Στα τέλη Φεβρουαρίου οι καταθέσεις των νοικοκυριών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μειώθηκαν στα 120 δισ. ευρώ, έναντι 136 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου 2014. Γενικά οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες διαμορφώθηκαν τον Φεβρουάριο στα 147,52 δισ., σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σημειώνεται ότι χθες, Τετάρτη, η ΕΚΤ αποφάσισε στη συνεδρίασή της την αύξηση του ορίου του ELA λίγο πάνω από τα 71 δισ. ευρώ. Είναι η μεγαλύτερη αύξηση που κάνει η ΕΚΤ, γεγονός που αποδίδεται στο ότι η κυβέρνηση προτίθεται να χρησιμοποιήσει για κάλυψη των αναγκών του Δημοσίου καταθέσεις φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Έφυγαν 20,8 δισ. από τον Δεκέμβριο

Οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις που δρομολογήθηκαν με την έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας το Δεκέμβριο και κορυφώθηκαν με την συμφωνία για την επέκταση της δανειακής σύμβασης στις 24 Φεβρουαρίου -διάστημα κατά το οποίο τα σενάρια για Grexit δημιούργησαν μεγάλο «άγος» στους καταθέτες– είχαν ως αποτέλεσμα να εκρεύσουν από τις τράπεζες 20,8 δισ. ευρώ στο διάστημα Δεκεμβρίου–Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι καταθέσεις των νοικοκυριών ήταν 136,05 δισ. ευρώ στα τέλη Νοεμβρίου, στα 134,23 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου, στα 125,46 δισ. ευρώ στα τέλη Ιανουαρίου και στα 120,11 δισ. ευρώ στα τέλη Φεβρουαρίου.

Είναι ενδεικτικό πως μόνον οι προθεσμιακές καταθέσεις νοικοκυριών μεταξύ Νοεμβρίου–Φεβρουαρίου 2014 μειώθηκαν κατά 16,5 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος καταδεικνύουν πως οι καταθέσεις των επιχειρήσεων ήταν 28,239 δισ. ευρώ στα τέλη Νοεμβρίου, στα 26,04 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου, στα 22,57 δισ. ευρώ στα τέλη Ιανουαρίου και στα 20,3 δισ. ευρώ στα τέλη Φεβρουαρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024