Μαρίν Λεπέν: Είμαστε οι μοναδικοί νικητές του πρώτου γύρου
Η Μαρίν Λεπέν είναι περιχαρής. Εστω και αν το Εθνικό Μέτωπο (FN) δεν είναι ο μεγάλος νικητής του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών, η ηγέτιδα της γαλλικής Ακροδεξιάς υποστηρίζει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής ήταν θρίαμβος για το κόμμα της.
Η Μαρίν Λεπέν είναι περιχαρής. Εστω και αν το Εθνικό Μέτωπο (FN) δεν είναι ο μεγάλος νικητής του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών, η ηγέτιδα της γαλλικής Ακροδεξιάς υποστηρίζει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής ήταν θρίαμβος για το κόμμα της.
«Είμαστε οι μοναδικοί νικητές αυτού του πρώτου γύρου», τόνισε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι «το FN θα δυναμώσει τη φωνή του, θα εδραιωθεί σε τοπικό επίπεδο».
Η Λεπέν επανήλθε αργότερα στο Twitter, προκειμένου να σχολιάσει τις αισιόδοξες προβλέψεις της ότι το FN θα αναδεικνυόταν πρώτο κόμμα στις περιφερειακές εκλογές, τις οποίες εν τέλει διέψευσε η καθαρή νίκη του UMP τού Νικολά Σαρκοζί.
«Είχα πει: 20% είναι ένα καλό αποτέλεσμα, 25% θα είναι θρίαμβος. Στις περιφερειακές αποσπάσαμε 360.000 περισσότερες ψήφους απ’ ό,τι στις ευρωεκλογές, χωρίς το Παρίσι και τη Λυών», υποστήριξε η Λεπέν μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Twitter.
Υπό αυτήν την έννοια, η Λεπέν έχει δίκιο. Αν και δεύτερο κόμμα, το FN σημείωσε όντως το μεγαλύτερο ποσοστό στην ιστορία του (περίπου 26% έναντι 25% των ψήφων που είχε αποσπάσει στις ευρωεκλογές). Και σε κάθε περίπτωση, όπως υπογραμμίζει ο πολιτικός αναλυτής Πασκάλ Περινό στο Nouvel Obs, εάν μπορεί να ειπωθεί ότι το FN έχασε, αυτό ισχύει μόνο σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις που ήθελαν το ποσοστό του να φθάνει το 30%.
Από τις περιφερειακές εκλογές του 2011, το Εθνικό Μέτωπο έχει αυξήσει το ποσοστό του κατά δέκα μονάδες, επισημαίνει ο Περινό. «Δεν είναι πρώτο κόμμα στη Γαλλία. Εχει όμως μία ισχυρή δυναμική… Θα μπορέσει να εδραιωθεί σε τουλάχιστον 100 περιφέρειες. Αυτό δεν θα εμποδίσει την εκ νέου κατάκτηση από τη Δεξιά. Η τριμερής διαίρεση της πολιτικής ζωής της Γαλλίας ωστόσο είναι γεγονός», καταλήγει.
Μάρω Βακαλοπούλου
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τσουκαλάς: Η χώρα δεν έχει ανάγκη νέο διχασμό – Εμφυλιοπολεμικές οι δηλώσεις στελεχών της ΝΔ για τις επιθέσεις
- ΕΦΚΑ: Αυτή είναι η ρύθμιση οφειλών 72 δόσεων – Η ελάχιστη δόση
- Υπόθεση Έπσταϊν: Γυναίκα που κατήγγειλε τον Τραμπ για σεξουαλική κακοποίηση όταν ήταν ανήλικη ζει στον φόβο
- «Παραδίδουν τα κλειδιά σε ιδιώτες»: Πυρά ΕΛΑΣ στην κυβέρνηση για την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης
- Ανακοίνωσε Ντιαλό ο Άρης (pics)
- Βία και αυθαιρεσία με προβληματικές πειθαρχικές έρευνες στα σώματα ασφαλείας – Νέα έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη


