Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Υπό ασφυκτικά πλαίσια οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς

Υπό ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας συνεχίζονται  οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τον προσδιορισμό των μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν στο Εurogroup να εγκρίνει την χορήγηση της επόμενης δόσεως προς την χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια έχουν ήδη λάβει από την ελληνική πλευρά τα δημοσιονομικά στοιχεία που ζήτησαν προκειμένου να συνεχίσουν την τεχνική αξιολόγηση.

Υπό ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς για τον προσδιορισμό των μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν στο Εurogroup να εγκρίνει την χορήγηση της επόμενης δόσεως προς την χώρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ στην Αθήνα έχουν ήδη λάβει από την ελληνική πλευρά τα δημοσιονομικά στοιχεία που ζήτησαν προκειμένου να συνεχίσουν την τεχνική αξιολόγηση.

Από την επεξεργασία των στοιχείων αυτών θα προκύψουν οι νέοι δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το 2015.

Βάσει των ίδιων πληροφοριών ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών κ. Νίκος Θεοχαράκης θα ενημερώσει αναλυτικά εντός της ημέρας -στο πλαίσιο της ομάδας των Βρυξελλών (Brussels Group) -τους Ντέκλαν Κοστέλλο (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Νικολά Γκιαμαρόλι (ESM) για τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα είναι ομαδοποιημένες, θα έχουν ορίζοντα υλοποίησης τον Ιούνιο και θα αποβλέπουν στην καταγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ για το 2015.

Ο κορμός των μεταρρυθμίσεων είναι το γνωστό «mail Βαρουφάκη» που προβλέπει αναβάθμιση του δημοσιονομικού συμβουλίου, αλλαγές στην κατάρτιση του προϋπολογισμού, αναβάθμιση των φορολογικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής, έσοδα από τις υπηρεσίες τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, δράσεις καταπολέμησης της γραφειοκρατίας του Δημοσίου και μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσεως. Επιπρόσθετα εξετάζονται αλλαγές στον ΦΠΑ, στις αγορές προϊόντων, αλλά και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Εάν η λίστα των μεταρρυθμίσεων εγκριθεί από τους θεσμούς ακολούθως θα παρουσιαστεί σε έκτακτο Eurogroup, το οποίο θα αποφασίσει για την εκταμίευση της δόσης 1,9 δισ. ευρώ, από τα κέρδη του προγράμματος SMP, χωρίς ενδεχομένως να χρειάζεται να ψηφιστούν όλα τα μέτρα από το ελληνικό κοινοβούλιο- υπάρχουν διαφορετικές θέσεις εντός του Eurogroup-.

Πάντως, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να διασφαλίσει έως τα τέλη της εβδομάδος περίπου 1,9 δισ. ευρώ για την πληρωμή μισθών και συντάξεων.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ο ΟΔΔΗΧ επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα φορέων της Γενικής Κυβέρνησης για τις πληρωμές των υποχρεώσεων, ενώ έσοδα αναμένονται και από την ρύθμιση «εξπρές» για τις φορολογικές οφειλές που εκπνέει την Παρασκευή 27 Μαρτίου.

Χρήματα πάντως από την ΕΕ δεν αναμένονται άμεσα κάτι που κατέστησε χθες σαφές και ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουι Ντε Γκίντος, ο οποίος δήλωσε στους Financial Times πως η Ελλάδα δεν θα λάβει χρήματα έως ότου υλοποιηθούν όλες οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024