Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ασφαλιστικές λύσεις για τα ενυπόθηκα ακίνητα

Ασφαλιστικές λύσεις για τα ενυπόθηκα ακίνητα

Λύσεις για την ασφάλιση των ενυπόθηκων κατοικιών προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες μέσω ειδικών προγραμμάτων που λανσάρουν στην αγορά προκειμένου να καλύψουν ένα τομέα με σταθερή ζήτηση, καθώς η ασφάλιση του ακινήτου που αγοράζεται με στεγαστικό δάνειο τουλάχιστον για τους κινδύνους της πυρκαγιάς και του σεισμού τίθεται ως προϋπόθεση για την έγκριση του δανείου.

Λύσεις για την ασφάλιση των ενυπόθηκων κατοικιών προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες μέσω ειδικών προγραμμάτων που λανσάρουν στην αγορά προκειμένου να καλύψουν ένα τομέα με σταθερή ζήτηση, καθώς η ασφάλιση του ακινήτου που αγοράζεται με στεγαστικό δάνειο τουλάχιστον για τους κινδύνους της πυρκαγιάς και του σεισμού τίθεται ως προϋπόθεση για την έγκριση του δανείου.

Οι τράπεζες έχουν κάθε δικαίωμα να ζητήσουν την ασφάλιση του ακινήτου που μπαίνει ως υποθήκη για ένα στεγαστικό δάνειο. Ωστόσο, όπως προβλέπει και η εγκύκλιος 462/2013 της Τράπεζας της Ελλάδος, ο δανειολήπτης δεν έχει καμία υποχρέωση να ασφαλίσει το ακίνητο του στην ασφαλιστική με την οποία συνεργάζεται η τράπεζα, αλλά είναι ελεύθερος να επιλέξει την ασφαλιστική που θέλει αρκεί αυτή να λειτουργεί νόμιμα στη χώρα και βέβαια το ασφαλιστήριο που θα παρουσιάσει να περιέχει τις καλύψεις που ζητούνται από τη δανειακή σύμβαση.

Δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής εταιρείας και συμβολαίου έχουν τόσο οι νέοι όσο και οι παλαιοί δανειολήπτες. Δηλαδή, ακόμη και όσοι είχαν στο παρελθόν ασφαλίσει το ακίνητό τους μέσω της τράπεζας, έχουν το δικαίωμα κατά την ανανέωση του συμβολαίου, να αλλάξουν ασφαλιστική εταιρεία και να πετύχουν φθηνότερα ασφάλιστρα με τις ίδιες ακριβώς καλύψεις.

Εάν κάποιος δανειολήπτης επιθυμεί να αλλάξει ασφαλιστική εταιρεία, θα πρέπει να φροντίσει να προσκομίσει στην τράπεζα το νέο ασφαλιστήριο τουλάχιστον ένα μήνα πριν τη λήξη του παλαιού, πριν δηλαδή η τράπεζα χρεώσει τον λογαριασμό του για ασφάλιστρα ανανέωσης του συμβολαίου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η υποχρεωτική ασφάλιση κατοικίας που προβλέπεται από τις δανειακές συμβάσεις συνήθως απαιτεί τις καλύψεις σεισμού και πυρκαγιάς. Το νέο συμβόλαιο που θα προσκομίσει ο δανειολήπτης θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τις καλύψεις αυτές. Ωστόσο κάποιες τράπεζες απαιτούν επιπλέον καλύψεις, όπως διαρροή/ θραύση σωληνώσεων, καιρικά φαινόμενα κ.α.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν ασφαλιστήρια συμβόλαια ειδικά για σχεδιασμένα για ενυπόθηκες κατοικίες. Για παράδειγμα η Anytime προσφέρει τα ειδικά προγράμματα Anytime Home, τα οποία χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

Το Economic: Το βασικό πρόγραμμα ασφάλισης για στεγαστικά δάνεια. Καλύπτει το κτίριο της κατοικίας και απευθύνεται σε όσους έχουν στεγαστικό δάνειο. Είναι το βασικό πακέτο ασφάλισης που απαιτούν οι τράπεζες.

Το Value: Το πλήρες πρόγραμμα ασφάλισης για στεγαστικά δάνεια. Καλύπτει το κτίριο της κατοικίας και απευθύνεται σε όσους έχουν στεγαστικό δάνειο αλλά η τράπεζα τους απαιτεί επιπλέον καλύψεις (διαρροή/ θραύση σωληνώσεων, καιρικά φαινόμενα κ.α.)

Το Premium: Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ασφάλισης για κάθε κίνδυνο. Καλύπτει το κτίριο και το περιεχόμενο της κατοικίας και απευθύνεται σε όσους θέλουν να ασφαλίσουν το σπίτι τους για κάθε κίνδυνο.

Υπολογίστε σωστά την αξία και το ασφάλιστρο

Ανεξαρτήτως προγράμματος και καλύψεων είναι σημαντικό το ακίνητο να ασφαλιστεί στην πραγματική αξία ανακατασκευής του προκειμένου να εξασφαλιστεί ικανοποιητική αποζημίωση σε περίπτωση ζημιάς. Ιδιαίτερα χρήσιμη για τον υπολογισμό του ασφαλίστρου που θα κληθείτε να πληρώσετε είναι η εφαρμογή της Anytime, οπού θα κληθείτε να αναγράψετε τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας σας, την ημερομηνία έναρξης της ασφάλισης και να δηλώσετε τη συχνότητα και τον τρόπο πληρωμής (πιστωτική κάρτα, πάγια εντολή ή μετρητά).

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024