Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στις 25 Μαρτίου επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν

Στις 25 Μαρτίου επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν

Στις 25 Μαρτίου επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες της διεθνούς κοινότητας (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) με το Ιράν με αντικείμενο το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ανακοίνωσαν η ιρανική και η αμερικανική κυβέρνηση. Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Ολάντ για τις διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη.

Στις 25 Μαρτίου επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες της διεθνούς κοινότητας (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) με το Ιράν με αντικείμενο το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ανακοίνωσαν η ιρανική και η αμερικανική κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι, που πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα στην Λωζάννη μαζί με τον ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, θα μεταβεί το Σάββατο στο Λονδίνο όπου θα συναντήσει τους ΥΠΕΞ της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ και της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, προτού επιστρέψει στην Ουάσιγκτον, όπως γνωστοποίησε η αμερικανική διπλωματία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να «συνομιλήσουν για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη» με την Τεχεράνη, σύμφωνα με έναν Αμερικανό διπλωμάτη.

Σύμφωνα με τον ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, «τώρα, είναι απαραίτητο να διεξάγουμε περισσότερες διαβουλεύσεις και να έχουμε μεγαλύτερο συντονισμό».

Την άποψη αυτή συμμερίζονται οι Αμερικανοί: «διεξαγάγαμε μια σειρά εντατικών συνομιλιών με το Ιράν αυτήν την εβδομάδα και δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις, είναι σημαντικό να διαβουλευόμαστε σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων με τους εταίρους μας», υπογράμμισε η εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ.

Ο Τζον Κέρι επιπλέον συνομίλησε με τους ομολόγους του της Κίνας, Ουάνγκ Γι και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Επικοινωνία Ομπάμα-Ολάντ

Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισαν την αποφασιστικότητά τους να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η οποία θα απαντά «πλήρως» και με «επαληθεύσιμο» τρόπο στις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας οι δύο ηγέτες επεσήμαναν επίσης ότι το Ιράν θα πρέπει να λάβει μέτρα «για να επιλύσει τα πολλά προβλήματα που απομένουν», επεσήμανε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Όπως πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος, Ομπάμα και Ολάντ συζήτησαν επίσης και για την κρίση στην Ουκρανία.

Κατά την ανακοίνωση της τηλεφωνικής αυτής επικοινωνίας, η γαλλική προεδία είχε σημειώσει την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να υπάρξει μια συμφωνία «που να επιτρέψει ότι θα υπάρχει πλήρης εμπιστοσύνη» για το γεγονός «ότι το Ιράν αποκηρύσσει τα πυρηνικά όπλα».

«Η γαλλική θέση είναι απλή: ναι, το Ιράν μπορεί να διαθέτει ένα ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα, όμως δεν μπορεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα» είχε δηλώσει ο Ολάντ στη διάρκεια συνάντησής του με την καγκελάριο Μέρκελ, τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024