Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στην αντεπίθεση περνά η ΕΕ κόντρα στον ρωσικό «πόλεμο» προπαγάνδας

Στην αντεπίθεση περνά η ΕΕ κόντρα στον ρωσικό «πόλεμο» προπαγάνδας

Σχέδιο δράσης για να αποκρούσει τη ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης γύρω από την ουκρανική κρίση θα καταρτίσει έως τον Ιούνιο η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Ως προς τις κυρώσεις, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η πίεση πρέπει να διατηρηθεί στη Μόσχα έως την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ. Δείτε live την άφιξη των ηγετών

Σχέδιο δράσης για να αποκρούσει τη ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης γύρω από την ουκρανική κρίση θα ετοιμάσει έως τον Ιούνιο η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Ως προς τις κυρώσεις, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν στην παράτασή τους.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η πίεση πρέπει να διατηρηθεί στη Μόσχα έως την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας.

«Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία είναι μέσω της διατήρησης της πίεσης των κυρώσεων στη Ρωσία έως ότου δούμε την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας της Μινσκ» δήλωσε ο Ντοναλντ Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, όπου και θα συζητηθεί το θέμα των κυρώσεων.

Και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την Πέμπτη ότι θα ήταν σφάλμα να αρθεί πρόωρα η πίεση που ασκείται στη Μόσχα.

«Δεν μπορούμε και δεν θα άρουμε τις κυρώσεις οι οποίες λήγουν τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο πριν οι όροι της συμφωνίας του Μινσκ εκπληρωθούν. Αυτό θα ήταν σφάλμα» είπε η Μέρκελ μιλώντας στην Μπούντεσταγκ.

Στο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων, η ΕΕ καλεί όλες τις πλευρές να εκπληρώσουν άμεσα και στο ακέραιο τις δεσμεύσεις τους που απορρέουν από τη συμφωνία του Μινσκ και υπογραμμίζει την ευθύνη των ρωσικών αρχών ως προς αυτό. Παράλληλα, η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει τη διαδικασία, ιδίως σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα του ΟΑΣΕ να επιτηρήσει και να επαληθεύσει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο Μινσκ.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των «28» καλούν επίσης την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι να προετοιμάσει, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σχέδιο δράσης έως τον Ιούνιο για την αντιμετώπιση της ρωσικής εκστρατείας παραπληροφόρησης.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι εκστρατείες παραπληροφόρησης της Ρωσίας και καλούν την Ύπατη Εκπρόσωπο, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη και τους θεσμούς της ΕΕ, να προετοιμάσει έως τον Ιούνιο ένα σχέδιο δράσης στρατηγικής επικοινωνίας για να υποστηριχθεί η ελευθερία του Τύπου. Η δημιουργία μίας ομάδας επικοινωνίας είναι το πρώτο βήμα» επισημαίνεται στο προσχέδιο, το οποίο αναμένεται να υιοθετήσουν οι ηγέτες της ΕΕ.

Ευρωπαϊκή πηγή είχε δηλώσει εντός της εβδομάδας ότι το σχέδιο προβλέπει τη συγκρότηση μίας ομάδας στις Βρυξέλλες, «η οποία θα παρακολουθεί τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, θα εντοπίζει τα κατάφωρα ψεύδη […] και θα ενημερώνει τα κράτη για να αντιδρούν».

Το σχέδιο αντιμετώπισης της ρωσικής προπαγάνδας συζητείται εδώ και μήνες στην ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο μιντιακός πόλεμος της Ρωσίας όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία.

* Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν, εν τω μεταξύ, την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, κατά την οποία συμφώνησαν ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας πρέπει να συνδεθούν άμεσα με την πλήρη εφαρμογή των όρων της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

«Όσο η Ρωσία συνεχίζει να πυροδοτεί τη βία και την αστάθεια στην Ουκρανία, η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι έτοιμη να αυξήσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για αυτές της τις ενέργειες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Μπάιντεν χαιρέτησε επίσης την απόφαση του ουκρανικού κοινοβουλίου να προσδώσει ειδικό καθεστώς στους αντάρτες που ελέγχουν τις ανατολικές περιοχές της χώρας και να τους επιτρέψει περιορισμένη αυτοδιοίκηση -αλλά μόνο εφόσον διεξαχθούν τοπικές εκλογές σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία, γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή της Μόσχας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024