Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τζον Κέρι: Πρέπει να μιλήσουμε με τον Άσαντ

Τζον Κέρι: Πρέπει να μιλήσουμε με τον Άσαντ

Στην τέταρτη επέτειο από το ξέσπασμα του αιματηρού εμφυλίου πολέμου στη Συρία, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι αναγνωρίζει σε συνέντευξή του στο CBS πως οι ΗΠΑ «στο τέλος θα πρέπει να διαπραγματευθούν» με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ. Από τις 15 Μαρτίου του 2011 η σύγκρουση έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 215.000 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 66.109 άμαχοι.

Στην τέταρτη επέτειο από το ξέσπασμα του αιματηρού εμφυλίου πολέμου στη Συρία, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι αναγνωρίζει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «στο τέλος θα πρέπει να διαπραγματευθούν» με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ για τον τερματισμό της σύγκρουσης που μετρά μέχρι σήμερα περισσότερους από 215.000 νεκρούς.

Από τις 15 Μαρτίου του 2011, όταν άρχισε η εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, έχουν καταγραφεί 215.518 θάνατοι από το εδρεύων στη Βρετανία Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

«Καταγράψαμε 215.518 νεκρούς σε τέσσερα χρόνια πολέμου, από τους οποίους οι 66.109 ήταν άμαχοι» δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου, το οποίο διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο πηγών στη Συρία. Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την αρχή του περασμένου Φεβρουάριου.

Μιλώντας την Κυριακή στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι η σύγκρουση στη Συρία είναι «μία από τις χειρότερες τραγωδίες που έχουμε δει ποτέ» και αναγνώρισε πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να μιλήσουν με τον Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ανέκαθεν ήμασταν υπέρ των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας της Γενεύης Ι, δήλωσε στο CBS προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ πιέζουν τον Μπασάρ αλ-Άσαντ για τη διεξαγωγή νέων διαπραγματεύσεων μετά την κατάρρευση των δύο προηγούμενων γύρων.

Η Ουάσινγκτον εργάζεται εντατικά για την «επανεκκίνηση» των προσπαθειών που έχουν στόχο να βρεθεί μια πολιτική λύση στη σύγκρουση, ανέφερε ο Τζον Κέρι.

Στην αρχή της περασμένης χρονιάς οι ΗΠΑ είχαν συμμετάσχει στη διοργάνωση των συνομιλιών ανάμεσα στη συριακή αντιπολίτευση και απεσταλμένους της Δαμασκού στη Γενεύη. Όμως οι δύο κύκλοι των διαπραγματεύσεων δεν παρήγαγαν κανένα αποτέλεσμα και ο πόλεμος συνεχίσθηκε.

«Ο Άσαντ δεν ήθελε να διαπραγματευθεί» τόνισε ο Κέρι.

«Αν είναι έτοιμος να αρχίσει σοβαρές διαπραγματεύσεις για τον τρόπο εφαρμογής της Γενεύης Ι, ασφαλώς» απάντησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ όταν η δημοσιογράφος τον ερώτησε αν είναι διατεθειμένος να μιλήσει με τον Σύρο πρόεδρο. «Τον ενθαρρύνουμε να το κάνει» προσέθεσε..

Οι ΗΠΑ, συνέχισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, συνεχίζουν βεβαίως να σφυροκοπούν την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, η οποία έχει καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στο Ιράκ και τη Συρία, αλλά ο στόχος τους παραμένει να βάλουν τέλος στη σύγκρουση στη Συρία.

«Συνεχίζουμε εντατικά τις πρσοπάθειές μας, εργαζόμαστε με τη μετριοπαθή αντιπολίτευση, αλλά αυτό δεν είναι όλο», δήλωσε ο Κέρι. «Συνεχίζουμε στη διπλωματική οδό. Διεξάγουμε συνομιλίες με έναν ορισμένο αριθμό πρωταγωνιστών» συμπλήρωσε.

Ο Λευκός Οίκος έχει επιμείνει στην αποχώρηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ στο πλαίσιο πολιτικής διευθέτησης, ωστόσο δεν καθίσταται σαφές από τα σχόλια Κέρι εάν η αμερικανική θέση παραμένει ως έχει ή έχει αλλάξει, επισημαίνει το BBC.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024