Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το εκτελεστικό απόσπασμα για τους θανατοποινίτες μπορεί να επαναφέρει η Γιούτα

Το εκτελεστικό απόσπασμα για τους θανατοποινίτες μπορεί να επαναφέρει η Γιούτα

Αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που θα καθιστά την Γιούτα την μοναδική αμερικανική πολιτεία που θα οδηγεί στο εκτελεστικό απόσπασμα τους θανατοποινίτες ενέκριναν οι γερουσιαστές της πολιτείας ως «σχέδιο Β'» σε περίπτωση που συνεχιστούν οι ελλείψεις στις θανατηφόρες ενέσεις ή εάν κριθούν αντισυνταγματικές. Ο Ρεπουμπλικανός εισηγητής του νομοσχεδίου διατείνεται πως πρόκειται για μία πιο «ανθρώπινη» μορφής εκτέλεσης...

Αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που θα καθιστά την Γιούτα την μοναδική αμερικανική πολιτεία που θα οδηγεί στο εκτελεστικό απόσπασμα τους θανατοποινίτες ενέκριναν οι γερουσιαστές της πολιτείας ως «σχέδιο Β’» σε περίπτωση που συνεχιστούν οι ελλείψεις στις θανατηφόρες ενέσεις ή εάν κριθούν αντισυνταγματικές.

Εκκρεμεί η επικύρωση του νομοσχεδίου από τον ρεπουμπλικανό κυβερνήτη της νοτιοδυτικής πολιτείας Γκάρι Χέρμπερτ, ο οποίος δεν έχει κάνει γνωστό εάν θα βάλει την υπογραφή του στην επαναφορά του εκτελεστικού αποσπάσματος περισσότερο από μία δεκαετία αφότου η πολιτεία εγκατέλειψε την πρακτική.

Εισηγητής του νομοσχεδίου είναι ο Ρεπουμπλικανός Πολ Ρέι, ο οποίος επιχειρηματολόγησε πως το εκτελεστικό απόσπασμα είναι μία πιο «ανθρώπινη» μορφή εκτέλεσης συγκριτικά με τον οδυνηρό θάνατο καταδικασθέντων σε εκτελέσεις με θανατηφόρα ένεση που κατέληξαν σε φιάσκο.

Πολέμιοι του νομοσχεδίου αντιτείνουν ότι η πρακτική συνιστά επαναφορά των ημερών της Άγριας Δύσης στην πολιτεία και θα οδηγήσει στη διεθνή καταδίκη της Γιούτα.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τη Γερουσία της πολιτείας με 18 ψήφους έναντι 10 κατά και εάν επικυρωθεί από τον κυβερνήτη Γκάρι Χέρμπερτ, εκτελεστικά αποσπάσματα θα εφαρμόζουν τη θανατική ποινή, όταν το προϊόν που χρησιμοποιείται συνήθως στη θανατηφόρα ένεση δεν είναι διαθέσιμο, όπως συνέβη πρόσφατα σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναμένεται να αποφανθεί εντός του Απριλίου επί της συνταγματικότητας αυτών των ενέσεων που είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος για την εκτέλεση της εσχάτης των ποινών στη χώρα, αλλά όλο και πιο αμφιλεγόμενος.

Το 2008, το Δικαστήριο είχε κρίνει συνταγματική τη θανατηφόρα ένεση. Ωστόσο οι πρόσφατες ελλείψεις των ουσιών που χρησιμοποιούνται συχνά στις ενέσεις αυτές οδήγησαν ορισμένους υπευθύνους να διοχετεύουν στις ενέσεις θανατηφόρους πειραματικούς συνδυασμούς, οι οποίοι προκάλεσαν αργή και επώδυνη επιθανάτια αγωνία σε θανατοποινίτες κατά τις πρόσφατες εκτελέσεις, κυρίως στην Οκλαχόμα, στο νότο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024