Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Για το Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων αποφασίζει το Ecofin

Για το Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων αποφασίζει το Ecofin

Η πρόταση της Κομισιόν για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων θα βρεθεί σήμερα Τρίτη στο επίκεντρο του Ecofin. Το επενδυτικό σχέδιο της ΕΕ βασίζεται σε τρεις πυλώνες: στην κινητοποίηση 315 δισ. ευρώ πρόσθετης επένδυσης κατά τα επόμενα τρία έτη, σε στοχευμένες επενδύσεις, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και σε μέτρα που θα καθιστούν την Ευρώπη περισσότερο ελκυστική.

Η πρόταση της Κομισιόν για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων θα βρεθεί σήμερα Τρίτη στο επίκεντρο του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin).

Το επενδυτικό σχέδιο της ΕΕ βασίζεται σε τρεις πυλώνες: στην κινητοποίηση 315 δισ. ευρώ πρόσθετης επένδυσης κατά τα επόμενα τρία έτη, σε στοχευμένες επενδύσεις, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και σε μέτρα που θα καθιστούν την Ευρώπη περισσότερο ελκυστική.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι από το 2007, ως συνέπεια της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, η ΕΕ μείωσε το επίπεδο των επενδύσεων κατά 300 δισ. ευρώ. Έτσι αποφασίστηκε όπως καλυφθεί αυτό το επενδυτικό χάσμα με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων.

Το Ταμείο θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις υψηλού κινδύνου, όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα να αντλήσουν χρήματα από την αγορά, ωστόσο δεν θα παραχωρεί επιδοτήσεις ή δωρεάν χορηγήσεις.

Οι επενδύσεις θα εστιάζονται σε τομείς υποδομών, ιδίως στα ευρυζωνικά και ενεργειακά δίκτυα, καθώς και στις υποδομές των μεταφορών, στην εκπαίδευση, την έρευνα, την καινοτομία, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων θα βασίζεται σε αρχική επένδυση 20 δισ. ευρώ από την ΕΕ και θα επιδιωχθεί συνεργασία με ιδιώτες καθώς και με χώρες-μέλη της ΕΕ. Δεν θα πρόκειται για δημόσιες επενδύσεις, αλλά θα βασίζονται στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Σήμερα το Ecofin θα κληθεί να συμφωνήσει σχετικά με τη σύσταση του Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024