Άγνωστοι έριξαν ρουκέτες και βλήματα εναντίον της πόλης Κιντάλ στο βόρειο Μαλί, προπύργιο των αναρτών Τουαρέγκ, τα ξημερώματα της Κυριακής, με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους -ένας εκ των οποίων κυανόκρανος- σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας και μάρτυρα που επικαλείται το Reuters.

Μερικές ώρες νωρίτερα, επίθεση σε εστιατόριο είχε στοιχίσει τη ζωή σε πέντε άτομα, ανάμεσά τους δύο Βέλγους και έναν Γάλλο.

Η επίθεση με της ρουκέτες στο Κιντάλ έγινε με «πάνω από 40 βλήματα» μέσα σε μία ώρα, σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα που επικαλείται το βρετανικό πρακτορείο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στόχος των πυρών έμοιαζε να είναι η βάση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη χώρα (Μinusma), η οποία βρίσκεται λίγο έξω από την Κιντάλ, ενώ τουλάχιστον μία ρουκέτα προσγειώθηκε σε ένα στρατοπεδο των ανταρτών Τουαρέγκ.

Προηγουμένως, στην πρωτεύουσα της χώρας Μπαμάκο, ομάδα ισλαμιστών επιτέθηκε σε εστιατόριο και σκότωσε δύο Βέλγους, δυο Μαλινέζους και έναν Γάλλο.

Οι δράστες είχαν εμφανιστεί τα ξημερώματα του Σαββάτου σε εστιατόριο δημοφιλές για ξένους και άνοιξαν πυρ πριν διαφύγουν με όχημα που τους περίμενε. Την ευθύνη ανέλαβε ισλαμιστική ομάδα που δρα στο βορρά.

Η επίθεση εκείνη ήταν η πρώτη στην πρωτεύουσα φέτος και εγείρει ανησυχίες για το εάν η βία, που περιορίζεται στο βορρά και από την οποία Μπαμάκο έχει μείνει σχετικά εκτός, μπορεί να επεκταθεί.

Καταδικάζοντας απερίφραστα, όπως αναφέρει, την επίθεση στο εστιατόριο του Μπαμακό, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι «η αποτρόπαια και βάρβαρη επίθεση αυτή δεν πρόκειται, ωστόσο, να μειώσει την αποφασιστικότητα των ευρωπαϊκών χωρών να πράξουν ό,τι είναι δυνατό για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία κάθε είδους, σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ