Η μεσογειακή διατροφή καλύτερη από τη γυμναστική για την καρδιακή υγεία
Τα άτομα που ακολουθούν πιστά το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής έχουν 74% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας σε ορίζοντα δεκαετίας. Μάλιστα, η μεσογειακή διατροφή αποδεικνύεται καλύτερη στην καρδιοπροστασία από την γυμναστική, σύμφωνα με στοιχεία ελληνικής μελέτης που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.
Τα άτομα που ακολουθούν πιστά το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής έχουν 74% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας σε ορίζοντα δεκαετίας. Μάλιστα, η μεσογειακή διατροφή αποδεικνύεται καλύτερη στην καρδιοπροστασία από την γυμναστική, σύμφωνα με στοιχεία ελληνικής μελέτης που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.
Ερευνητική ομάδα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, με επικεφαλής τους Δημοσθένη Παναγιωτάκο και Εκάβη Γεωργουσοπούλου, ανέλυσαν δειγματοληπτικά στοιχεία για πάνω από 2.500 Έλληνες ηλικίας 18 έως 89 ετών. Η έρευνα συσχέτισε, σε βάθος δεκαετίας, τις διατροφικές συνήθειες κάθε ατόμου με την κατάσταση της υγείας του.
Η μελέτη διεξήχθη στην περιοχή των Αθηνών και των προαστίων της και, μεταξύ άλλων, αποκαλύπτει πως οι γυναίκες ακολουθούν την μεσογειακή διατροφή πιο πιστά από ό,τι οι άνδρες, οι οποίοι συχνότερα κάνουν διατροφικές «παρεκτροπές» δυτικού τύπου.
Πάντως, όσοι ήταν οι πιο «πιστοί» στη μεσογειακή διατροφή, είχαν τον μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας.
Οι ερευνητές επισημαίνουν πως η μεσογειακή διατροφή ωφελεί άνδρες και γυναίκες, μικρούς και μεγάλους, υγιείς και ασθενείς. Τα οφέλη για την καρδιά είναι άμεσα, πέρα από τα έμμεσα οφέλη στην πρόληψη και αντιμετώπιση χρονίων παθήσεων όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και χρόνια φλεγμονή.
Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, πλήρη δημητριακά, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, ψάρια και κόκκινο κρασί.
Οι επιστήμονες υπενθυμίζουν μάλιστα πως είναι σχετικά εύκολο οπουδήποτε στον κόσμο να ακολουθήσει κανείς αυτή τη δίαιτα και μάλιστα με χαμηλό κόστος.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκαν δύο 19χρονοι για την απόπειρα ανθρωποκτονίας 35χρονου στον Δενδροπόταμο
- Σύρος: «Άρπαξα το μαχαίρι με το οποίο έτρωγα και της επιτέθηκα» – Τι είπε στην απολογία του ο 41χρονος για τη δολοφονία
- Η Φιορεντίνα προτείνει να επενδύσει συν 30 εκατ. και θέλει το «Αρτέμιο Φράνκι» για 90 χρόνια (vid)
- Αγρότες: Πώς θα κάνουν δωρεάν διακοπές
- «Η σιωπή δεν προστατεύει» – Νέα εποχή για τον ουκρανικό στρατό, νέες δοκιμασίες για τον Ζελένσκι
- Πώς αισθάνεται ένας αδέσποτος σκύλος; Η επιστήμη δίνει μια πιο σύνθετη απάντηση


