Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προέχει η εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup λένε Μέρκελ και Γιούνκερ

Προέχει η εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup λένε Μέρκελ και Γιούνκερ

Για την Ελλάδα προέχει αυτή τη στιγμή η εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup λένε αυστηρά Μέρκελ και Γιούνκερ, υποβαθμίζοντας τη συζήτηση για τρίτο πακέτο, που άνοιξε o Ντε Γκίντος, ο οποίος ωστόσο επιμένει. «Αυτές οι εικασίες είναι καλύτερα να αποφεύγονται» συστήνει μάλιστα ο Γιούνκερ. Μόνος δρόμος η τήρηση της συμφωνίας υπερθεματίζουν Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε, ενώ το Euroworking Group μελετά τις ανάγκες της Ελλάδας και μεταρρυθμίσεις που μπορούν να «φέρουν» υποδόση των 7,2 δισ. ευρώ.

Για την Ελλάδα αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup ξεκαθαρίζουν Μέρκελ και Γιούνκερ, μετά από συνάντησή τους υποβαθμίζοντας -αν όχι κλείνοντας- τη συζήτηση για τρίτο πακέτο βοήθειας, που έφερε στο προσκήνιο δήλωση του Ντε Γκίντος, ο οποίος μάλιστα επιμένει. «Αυτές οι εικασίες είναι καλύτερα να αποφεύγονται» τονίζει μάλιστα ο Γιούνκερ.

Ο μοναδικός δρόμος είναι η τήρηση της συμφωνίας υπερθεματίζουν ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β.Σόιμπλε, ενώ το Euroworking Group, προετοιμάζοντας το Eurogroup της Δευτέρας βάζει στο μικροσκόπιο τις άμεσες ανάγκες ρευστότητας της Ελλάδας και τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να επισπεύσουν εκταμίευση -έστω τμήματος- των 7,2 δισ. ευρώ.

Ο Σόιμπλε ξεκαθαρίζει σε κάθε ευκαιρία ότι «προτού καταβληθούν περαιτέρω κεφάλαια, η Αθήνα θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει υλοποιήσει τους συμφωνημένους όρους. To πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί η Ελλάδα για να εκπληρώσει τους όρους, εξαρτάται από την Αθήνα». Συγχρόνως προειδοποίησε τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνη Βαρουφάκη, ότι αν προσπαθήσει να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας θα το κάνει με δική του ευθύνη γνωρίζοντας ότι είναι λάθος.

Ο Ντάισελμπλουμ, από την πλευρά του, διαψεύδει ότι υπάρχει συζήτηση για τρίτο πακέτο ενώ τονίζει ότι προϋπόθεση για ύπαρξη της οποιαδήποτε συζήτησης για την επόμενη ημέρα είναι η τήρηση των συμφωνιών.

«Όταν το υφιστάμενο πρόγραμμα ολοκληρωθεί με μια αγαστή συνεργασία Ελλάδας-ευρωζώνης και εφόσον η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη βοήθεια, είμαστε έτοιμοι να το εξετάσουμε. Δεν έχουμε συζητήσει κάτι συγκεκριμένο», ανέφερε.

Ο πρόεδρος του Eurogroup ασκεί δε κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για υποσχέσεις για την υλοποίηση των οποίων δεν μπορεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση.

Να εξηγήσει ότι ορισμένες από τις προεκλογικές υποσχέσεις του δεν θα τηρηθούν προτρέπει τον Αλέξη Τσίπρα και ο πιο διαλλακτικός Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Κομισιόν, επαναλαμβάνοντας ότι τους επόμενους μήνες η Ελλάδα δεν θα πρέπει να λαμβάνει μονομερείς αποφάσεις και ότι η λήψη των όποιων κοινωνικών μέτρων θα πρέπει να συνοδεύεται από ισοδύναμα αντισταθμιστικά μέτρα.

Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης δεν πρέπει να ανατρέψει την πρόοδο που έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα, επισημαίνει και η Κριστίν Λαγκαρντ του ΔΝΤ.

Προέχει η εφαρμογή της συμφωνίας

Στην τήρηση της συμφωνίας με το Eurogroup και την επιτυχή ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα εστίασε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, σε σχετική ερώτηση για νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λίγο μετά τη συνάντησή τους στην έδρα της Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα κατά πόσο η Γερμανία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί το καλοκαίρι ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, η Ανγκελα Μέρκελ δεν θέλησε να απαντήσει και είπε ότι αυτή τη στιγμή προέχει η εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε ότι το δεύτερο πρόγραμμα θα είναι επιτυχημένο. Πρέπει να υλοποιηθούν οι συμφωνίες και αυτό θα κριθεί από τους τρεις θεσμούς. Σε αυτό θέλω να εστιάσω», απάντησε η καγκελάριος Μέρκελ.

Η καγκελάριος επέμεινε ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά ως την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Υπενθύμισε, πάντως, ότι η γερμανική ομοσπονδιακή κάτω Βουλή υπερψήφισε την παράταση του ελληνικού προγράμματος με μεγάλη πλειοψηφία.

Από την πλευρά του, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι, επί του παρόντος, οποιαδήποτε συζήτηση για ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα είναι πρόωρη. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup.

Ο Γιούνκερ επισήμανε επίσης ότι τους επόμενους μήνες η Ελλάδα δεν θα πρέπει να λαμβάνει μονομερείς αποφάσεις και υπενθύμισε ότι η λήψη των όποιων κοινωνικών μέτρων θα πρέπει να συνοδεύεται από ισοδύναμα αντισταθμιστικά μέτρα.

Εξάλλου, κατά τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελάριου με τον πρόεδρο της Κομισιόν συζητήθηκαν η κατάσταση στην Ουκρανία και οι σχέσεις με τη Ρωσία, η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου TTIP και το ψηφιακό θεματολόγιο της ΕΕ, παρουσία του αρμόδιου Γερμανού Επιτρόπου, Γκίντερ Έτινγκερ.

Η Ανγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις συνομιλίες της με τον πρόεδρο της Επιτροπής και εξέφρασε την εκτίμησή της για την ταχύτητα με την οποία η Επιτροπή Γιούνκερ έθεσε τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της για τα επόμενα πέντε χρόνια. Κάλεσε ακόμη τα κράτη-μέλη να στηρίξουν την προσπάθεια της Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (TTIP) η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η Γερμανία επιθυμεί την ολοκλήρωσή της ως το τέλος του 2015 και πρόσθεσε ότι αυτό είναι κάτι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να επιτύχει, εφόσον λάβει κατάλληλη υποστήριξη από τα κράτη-μέλη.

Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη Γαλλία, η Μέρκελ ανέφερε ότι η Γερμανία συνεργάζεται στενά με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ για να πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε ότι η Γαλλία βρίσκεται «στο σωστό δρόμο».

Σημείωσε δε ότι η Γερμανία στηρίζει τη Γαλλία στο δρόμο την οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αλλά όπως είπε, κάθε χώρα αποφασίζει μόνη της ποια μέτρα θα λάβει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024