Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρίχνει τους τόνους ο Νετανιάχου εν όψει της ομιλίας στο Κογκρέσο

Ρίχνει τους τόνους ο Νετανιάχου εν όψει της ομιλίας στο Κογκρέσο

Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο ισραηλινός πρωθυπουργός, σε μία αμφιλεγόμενη επίσκεψη που έχει προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον. Μιλώντας στην Αμερικανοϊσραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων (AIPAC) -λίγο πριν την ομιλία του στο Κογκρέσο - ο Νετανιάχου αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών, τονίζοντας ότι δεν έχει στόχο να δείξει ασέβεια προς τον Μπαράκ Ομπάμα. Ωστόσο, ο Νετανιάχου έσπευσε να εκφράσει την αντίρρησή του για μία πιθανή συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Τους τόνους επιχείρησε να ρίξει, νωρίτερα, και η αμερικανική κυβέρνηση.

Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο ισραηλινός πρωθυπουργός, σε μία αμφιλεγόμενη επίσκεψη που έχει προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον.

Μιλώντας στην Αμερικανοϊσραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων (AIPAC) -λίγο πριν την ομιλία του στο Κογκρέσο – ο Νετανιάχου αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών, τονίζοντας ότι δεν έχει στόχο να δείξει ασέβεια προς τον Μπαράκ Ομπάμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νετανιάχου προσκλήθηκε στις ΗΠΑ από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Ρεπουμπλικάνο Τζον Μπένερ, χωρίς να προηγηθεί συνεννόηση με τον αμερικανό πρόεδρο. Την προηγούμενη ημέρα, ο Ομπάμα είχε πει ότι θα ασκήσει βέτο σε όποιο νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν.

Από τις ΗΠΑ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η ομιλία του στο Κογκρέσο δεν έχει στόχο να δείξει ασέβεια προς τον Μπαράκ Ομπάμα, ούτε προς το αξίωμά του. «Σέβομαι υπερβολικά και τα δύο» είπε.

Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου τόνισε ότι οι αμερικανο-ισραηλινές σχέσεις θα ξεπεράσουν την ένταση που έχει προκληθεί εξαιτίας της επίσκεψής του.

«Το τελευταίο πράγμα που θέλω είναι το Ισραήλ να αποτελέσει κομματικό ζήτημα και μετανιώνω για το γεγονός ότι κάποιοι έχουν παρερμηνεύσει την επίσκεψή μου» είπε.

«Είστε εδώ για να πείτε στον κόσμο ότι οι πληροφορίες για το τέλος των αμερικανο-ισραηλινών σχέσεων δεν είναι μόνο πρόωρες, είναι λανθασμένες» πρόσθεσε ο Νετανιάχου.

Ωστόσο, ο Νετανιάχου έσπευσε να εκφράσει την αντίρρησή του για μία πιθανή συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο Νετανιάχου είπε ότι μία τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ. Το Ισραήλ δεν θα τηρήσει παθητική στάση, είπε, τονίζοντας ότι η χώρα του θεωρεί «ηθική υποχρέωση» να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Την ώρα της ομιλίας του Νετανιάχου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ξεκινούσε έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων με το Ιράν για μία πιθανή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, πριν από την εκπνοή διορίας στα τέλη Μαρτίου.

Συνάντηση μεταξύ Νετανιάχου και Ομπάμα δεν θα υπάρξει, φυσικά, καθώς ο ισραηλινός πρόεδρος δεν ενημέρωσε τον αμερικανό ομόλογό του για την επικείμενη επίσκεψη.

Αρκετοί Δημοκρατικοί -μέλη του Κογκρέσου- ανάμεσά τους και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να παραστούν στην ομιλία του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Ρίχνει τους τόνους και η Ουάσινγκτον

Τους τόνους, πάντως, επιχείρησε να ρίξει και η Ουάσινγκτον. Μιλώντας στην AIPAC, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, αναφέρθηκε στη συνεργασία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ισραήλ.

«Οι δεσμεύσεις μας για τη συνεργασία με το Ισραήλ είναι θεμελιώδους σημασίας -και έχουν τις ρίζες τους σε κοινές, θεμελιώδεις αξίες, που έχουν εδραιωθεί εδώ και δεκαετίες διακομματικής στήριξης» είπε η Σαμάνθα Πάουερ.

«Η συνεργασία μας δεν θα πρέπει να πολιτικοποιείται και δεν μπορεί να αμαυρωθεί ή να σπάσει» τόνισε.

Όσον αφορά το θέμα του Ιράν, η Πάουερ είπε: «Πιστεύουμε ότι η διπλωματία είναι η προτιμώμενη οδός για να εξασφαλίσουμε τον κοινό μας στόχο. Εάν η διπλωματία αποτύχει, γνωρίζουμε τις προκλήσεις ενός Ιράν με πυρηνικά όπλα, όπως και όλοι εδώ. Δεν θα το αφήσουμε να συμβεί». Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποχωρήσουν στη δέσμευσή τους για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Νωρίτερα, ο Κέρι είχε υπερασπιστεί σθεναρά το Ισραήλ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, καλώντας τα μέλη του τελευταίου να βάλουν τέλος στην άδικη και γεμάτη προκαταλήψεις -όπως είπε- προσοχή που δίνουν στο Ισραήλ, η οποία μπορεί να υπονομεύσει την αξιοπιστία του Συμβουλίου.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να έχει μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση απέναντι στο Ισραήλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καταδικάζει συχνά και ερευνά το Ισραήλ για τη δράση του κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα.

«Κανείς σε αυτό το δωμάτιο δεν μπορεί να αρνηθεί ότι υπάρχει μία μη ισορροπημένη προσοχή σε μία δημοκρατική χώρα» είπε, τονίζοντας ότι καμία άλλη χώρα δεν βρίσκεται μόνιμα στην ατζέντα του Συμβουλίου.

«Πρέπει να ειπωθεί ότι η εμμονή (του Συμβουλίου) με το Ισραήλ ενέχει τον κίνδυνο υπονόμευσης της αξιοπιστίας ολόκληρου του Οργανισμού» τόνισε.

Α.Σ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024