Πως θα σας φαινόταν το ενδεχόμενο στο εγγύς μέλλον αντί να επισκέπτεστε το νεκροταφείο όπου βρίσκεται θαμμένο ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, αντ’ αυτού να κάθεστε κάτω από το δέντρο που είναι αφιερωμένο σε αυτόν, μέσα σε ένα «πάρκο μνήμης»;

Δυο Ιταλοί σχεδιαστές, η Αννα Τσιτέλι και ο Ραούλ Μπρέτζελ ανέπτυξαν μια ενδιαφέρουσα ιδέα σχετικά με μια πρωτοποριακή, όσο και οικολογική μέθοδο ταφής.

Σύμφωνα με αυτήν, ο θανών θα τοποθετηθεί σε εμβρυακή στάση μέσα σε μια οργανική, βιοδιασπώμενη κάψουλα ονόματι Κάψουλα Μούντι (Capsula Mundi) -η οποία ουσιαστικά αντικαθιστά το φέρετρο.

Στην συνέχεια, η βιοκάψουλα θάβεται στο χώμα, ενώ από πάνω της τοποθετείται ο σπόρος κάποιου φυτού ή δέντρου.

Με τον καιρό, η κάψουλα διασπάται ενώ το περιεχόμενό της -δηλαδή ο νεκρός- μετατρέπεται σε λίπασμα για το φυτό, το οποίο, σύμφωνα με την αρχική ιδέα των σχεδιαστών («να επιστρέψουμε εκεί απ’ όπου προερχόμαστε, δηλαδή στο χώμα») γεννιέται από το θάνατο μιας οργανικής μορφής ζωής.

Μάλιστα, η οικογένεια -ή και ο ίδιος, πριν πεθάνει- μπορεί να επιλέξει τι είδους δέντρο θέλει να φυτευτεί από πάνω του.

Απώτερος στόχος των εμπνευστών είναι να δημιουργήσουν «πάρκα μνήμης», τα οποία θα αντικαταστήσουν τα νεκροταφεία, ενώ τη θέση των μαρμάρινων μνημάτων θα πάρουν τα δένδρα, τα οποία θα φροντίζουν οι απόγονοι των θανόντων -μια διαδικασία που, όπως επισημαίνουν, είναι άκρως παρηγορητική και θεραπευτική.

Προς το παρόν, το συγκεκριμένο σχέδιο παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο, καθώς η Καθολική Εκκλησία δεν επιτρέπει τέτοιου είδους ταφές.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr