Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Δύση αυξάνει την πίεση για την Ουκρανία, με το βλέμμα στη Μαριούπολη

Η Δύση αυξάνει την πίεση για την Ουκρανία, με το βλέμμα στη Μαριούπολη

Οι μάχες στα ανατολικά της Ουκρανίας μπορεί να έχουν κοπάσει, ωστόσο τα βαρέα όπλα δεν αποσύρονται και ο φόβος επικεντρώνεται στο ενδεχόμενο οι φιλορώσοι αντάρτες να στραφούν προς τη Μαριούπολη. Σε αυτό το κλίμα, η Δύση αυξάνει την πίεση προς την πλευρά της Μόσχας: Γερμανία, Γαλλία και Ουκρανία έφεραν τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών στο τραπέζι του διαλόγου, για να βγει κοινό ανακοινωθέν υπέρ της πιστής εφαρμογής της εκεχειρίας, ο Κάμερον ανακοίνωσε ότι βρετανοί στρατιώτες θα εκπαιδεύσουν τις ουκρανικές δυνάμεις, ενώ ο Κέρι κατηγόρησε ευθέως τη Ρωσία ότι ψεύδεται.

Οι μάχες στα ανατολικά της Ουκρανίας μπορεί να έχουν κοπάσει, ωστόσο τα βαρέα όπλα δεν αποσύρονται και ο φόβος επικεντρώνεται στο ενδεχόμενο οι φιλορώσοι αντάρτες να στραφούν προς τη Μαριούπολη, ένα σημαντικό λιμάνι με περίπου 500.000 κατοίκους.

Σε αυτό το κλίμα, η Δύση αυξάνει την πίεση προς την πλευρά της Μόσχας: Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ουκρανία έφεραν τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών στο τραπέζι του διαλόγου στο Παρίσι και συνυπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν υπέρ της πιστής εφαρμογής της εκεχειρίας. Την ίδια ώρα, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προανήγγειλε ότι βρετανοί στρατιώτες θα αποσταλούν στην Ουκρανία για να εκπαιδεύσουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κατηγόρησε ευθέως τη Ρωσία ότι ψεύδεται.

Κέρι: Η Μόσχα ψεύδεται για στρατεύματα και εξοπλισμό

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι υποστήριξε την Τετάρτη ότι η Ρωσία ψεύδεται όταν δηλώνει πως δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα ή εξοπλισμός στην Ουκρανία.

Όταν ρωτήθηκε, στην κατάθεσή του σε μια επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ, αν η Ρωσία ψεύδεται όταν δηλώνει ότι δεν έχει στρατό ή στρατιωτικό εξοπλισμό εντός του ουκρανικού εδάφους, ο Κέρι απάντησε: «Ναι».

«Η Ρωσία (…) δυστυχώς κατά κάποιο τρόπο αναζωπυρώνει ένα νέο είδος παιχνιδιού μεταξύ Ανατολής και Δύσης (…) που πιστεύουμε ότι είναι επικίνδυνο και άσκοπο» είπε ο Κέρι στην κατάθεσή του που αφορούσε τον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κάμερον: Στρατιώτες μας θα εκπαιδεύσουν τις ουκρανικές δυνάμεις

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα του σκοπεύει να αναπτύξει βρετανούς στρατιώτες στην Ουκρανία τον επόμενο μήνα για να βοηθήσει στην εκπαίδευση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, προειδοποιώντας ότι η Μόσχα θα επιχειρήσει να αποσταθεροποιήσει και άλλες χώρες αν δεν την αντιμετωπίσει κανείς.

Ο Κάμερον έκανε την ανακοίνωση αυτή αφού οι Ρώσοι αυτονομιστές επέτρεψαν σε δημοσιογράφους να γίνουν μάρτυρες της απόσυρσης των βαρέων όπλων από τη γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία. Το Κίεβο υποστηρίζει ότι οι αντάρτες χρησιμοποιούν την εκεχειρία για να ενισχυθούν ώστε να προχωρήσουν σε μια νέα επιχείρηση -πιθανότατα στη Μαριούπολη.

«Τον επόμενο μήνα θα αναπτύξουμε βρετανικό στρατιωτικό προσωπικό που θα παρέχει συμβουλές και εκπαίδευση (στον ουκρανικό στρατό), από συλλογή πληροφοριών μέχρι επιμελητειακή υποστήριξη και παροχή πρώτων βοηθειών» δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο Κάμερον διευκρίνισε ότι οι Βρετανοί στρατιώτες θα βρίσκονται μακριά από τη γραμμή του μετώπου και δεν πρόκειται να εμπλακούν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η Βρετανία σήμερα παρέχει μόνο μη θανατηφόρα βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά ο Κάμερον δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το Λονδίνο να εξοπλίσει τις ουκρανικές δυνάμεις κάποια στιγμή στο μέλλον.

«Αν δεν αντιμετωπίσουμε τη Ρωσία, μακροπρόθεσμα η βλάβη που θα υποστούμε όλοι μας θα είναι μεγάλη επειδή θα δούμε περαιτέρω αποσταθεροποίηση. Μετά θα είναι η σειρά της Μολδαβίας ή κάποια χώρα της Βαλτικής» προειδοποίησε ο Κάμερον.

Βερολίνο: Επίθεση στη Μαριούπολη θα πλήξει την εκεχειρία

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ απηύθυνε προειδοποίηση στους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες, που φέρονται έτοιμοι να επιτεθούν στο στρατηγικής σημασία λιμάνι της Μαριούπολης, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα θέσει υπό αμφισβήτηση τις συμφωνίες του Μινσκ.

«Ελπίζω ότι μετά τα γεγονότα του Ντεμπάλτσεβε δεν θα υπάρξουν άλλες απόπειρες από την πλευρά των αυτονομιστών να επεκτείνουν τη ζώνη επιρροής τους» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Στάινμαγερ μετά το πέρας μιας συνάντησης με τους ομόλογούς του της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Γαλλίας.

«Αν συμβεί αυτό, όπως πολλοί φοβούνται, και υπάρξει επίθεση εναντίον της Μαριούπολης, προφανώς αυτό θα αλλάξει εντελώς τη βάση (των συμφωνιών) του Μινσκ. Θα βρεθούμε ενώπιον μιας νέας κατάστασης» σημείωσε ο Γερμανός υπουργός.

Μιάμιση εβδομάδα μετά την υπογραφή των συμφωνιών του Μινσκ, η κατάσταση «παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη» υπογράμμισε ο Στάινμαγερ, κάνοντας λόγο «για πολλές παραβιάσεις της εκεχειρίας».

Ανησυχεί το Κίεβο

Την ανησυχία για την τύχη της Μαριούπολης εξέφρασε και ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν, μετά την τετραμερή συνάντηση με τους ομολόγους του. «Μας ανησυχούν πολύ οι πρόσφατες επιθέσεις στα περίχωρα της Μαριούπολης και σε άλλα σημεία κοντά στην πόλη αυτή. Ανησυχούμε για μια ενδεχόμενη μετατόπιση των δυνάμεων από το Ντεμπάλτσεβε προς την κατεύθυνση της Μαριούπολης» δήλωσε.

Ο ουκρανός υπουργός σημείωσε ότι δεν μπορεί να θεωρήσει πως στις συνομιλίες του Παρισιού επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος και υποστήριξε ότι η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για όσα συμβαίνουν στο Ντονέντσκ και το Λουγκάνσκ.

Το κοινό ανακοινωθέν της τετραμερούς στο Παρίσι

Η Ρωσία, η Ουκρανία, η Γαλλία και η Γερμανία ζήτησαν «να εφαρμοστούν πιστά οι συμφωνίες του Μινσκ» για την επίλυση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία.

«Ζητάμε την πιστή εφαρμογή όλων των όρων των συμφωνιών του Μινσκ, ξεκινώντας από την πλήρη κατάπαυση του πυρός και την ολική απομάκρυνση των βαρέων όπλων» αναφέρει η ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών των τεσσάρων αυτών χωρών, η οποία εκδόθηκε έπειτα από μια τρίωρη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι.

«Ζητάμε την ενίσχυση της ειδικής αποστολής παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και ζητάμε την παράταση της αποστολής της με επιπλέον προσωπικό, εξοπλισμό και χρηματοδότηση» προσθέτουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν, της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς και της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ.

«Ζητάμε από όλες τις πλευρές να διασφαλίσουν πλήρη πρόσβαση στους παρατηρητές του ΟΑΣΕ στο σύνολο των περιοχών, να συνεργαστούν πλήρως με τον ΟΑΣΕ ώστε να επιτραπεί στον οργανισμό αυτό να φέρει σε πέρας την αποστολή του, κυρίως σε ό,τι αφορά την επιβεβαίωση της απομάκρυνσης των βαρέων όπλων» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο Ουκρανό αξιωματούχο, «οι Ρώσοι δεν επιθυμούσαν αυτή τη συνάντηση (του Παρισιού), όμως για εμάς είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την πολιτική πίεση» της Δύσης στη Μόσχα.

Αποσύρουν τα βαρέα όπλα υποστηρίζουν οι αυτονομιστές

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι έχουν αρχίσει να αποσύρουν τα βαρέα όπλα από τη γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία, βάσει της συμφωνίας ειρήνευσης, όμως το Κίεβο καταγγέλλει ότι οι αντάρτες χρησιμοποιούν ως προκάλυμμα την εκεχειρία για να προετοιμαστούν για μια νέα προέλαση.

«Σήμερα στις 9 το πρωί (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας) ξεκίνησε η προγραμματισμένη απομάκρυνση του βαρέως εξοπλισμού» δήλωσε ο διοικητής των φιλορώσων ανταρτών Έντουαρντ Μπουσούριν. «Υποχωρούμε 50 χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου (…). Φυσικά δεν θα πούμε προς τα πού θα υποχωρήσουμε» πρόσθεσε.

Ο Μπασούριν διέψευσε τις αναφορές του ουκρανικού στρατού για μάχες στη νοτιοανατολική Ουκρανία, λέγοντας ότι υπήρξαν «προκλήσεις» από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά όχι σοβαρές συγκρούσεις.

Όμως το Κίεβο ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί των ανταρτών ότι αποσύρουν τα όπλα τους «είναι απλώς κενά λόγια» και τόνισε ότι «αντίθετα, οι τρομοκρατικές ομάδες εκμεταλλεύονται την περίοδο της εκεχειρίας, ενισχύουν τις μονάδες τους και να αυξήσουν τα πυρομαχικά τους».

«Μόλις οι μαχητές εφαρμόσουν την εκεχειρία για δύο ολόκληρες ημέρες, αυτό είναι το μοναδικό σημάδι για να αρχίσουμε την απομάκρυνση» των βαρέων όπλων, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρίι Λισένκο, επισημαίνοντας όμως ότι οι συγκρούσεις έχουν μειωθεί σε ένταση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024