Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γυμναστική: Ο φυσικός σύμμαχος κατά της στυτικής δυσλειτουργίας

Γυμναστική: Ο φυσικός σύμμαχος κατά της στυτικής δυσλειτουργίας

Ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να απολαμβάνει κανείς μια καλή ερωτική ζωή, είναι να αποκτήσει και να διατηρήσει καλή φυσική κατάσταση. Αυτό προκύπτει από πολλές επιστημονικές μελέτες που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία χρόνια.

Ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να απολαμβάνει κανείς μια καλή ερωτική ζωή, είναι να αποκτήσει και να διατηρήσει καλή φυσική κατάσταση. Αυτό προκύπτει από πολλές επιστημονικές μελέτες που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία χρόνια, οι οποίες έχουν δείξει ότι η συστηματική γυμναστική μπορεί να προστατεύσει από την ανάπτυξη σεξουαλικών προβλημάτων – μεταξύ αυτών και τη στυτική δυσλειτουργία και να βελτιώσει σε ικανοποιητικό βαθμό τη στύση σε άτομα που παρουσιάζουν προβλήματα στην επίτευξη ή και διατήρηση μιας φυσιολογικής στύσης κατά τη σεξουαλική επαφή.

Ειδικότερα, εκτιμάται ότι ο κίνδυνος στυτικής δυσλειτουργίας μειώνεται κατά 30% σε όσους ασκούνται συγκριτικά με όσους δεν ασχολούνται με κάποια μορφή φυσικής δραστηριότητας, μετά την ηλικία των 50 ετών. Πολλές έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι όσοι έχουν εντάξει την άσκηση στη ζωή τους έχουν καλύτερη εικόνα του σώματός τους, σημαντικά βελτιωμένη λίμπιντο και αξιολογούν τόσο τη σεξουαλική τους απόδοση όσο και την ικανοποίηση υψηλότερα συγκριτικά με όσους κάνουν καθιστική ζωή.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η σεξουαλική λειτουργία επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η υπερκατανάλωση αλκοόλ. Ωστόσο, η απώλεια σωματικού βάρους, η διακοπή του καπνίσματος και η αποφυγή του αλκοόλ δεν παρέχουν στην σεξουαλική λειτουργία τόσο ισχυρά οφέλη όσο η συστηματική άσκηση.

Ποια μορφής άσκηση είναι η καλύτερη;

Η μετρίου και όχι η έντονου βαθμού αεροβική άσκηση όπως περπάτημα, ποδήλατο και κολύμβηση βοηθούν στη βελτίωση της στύσης και της σεξουαλικής ζωής γενικότερα. Στα άτομα με αρτηριακή υπέρταση όπου η στυτική δυσλειτουργία παρουσιάζεται αρκετά συχνά έχει βρεθεί ότι πρόγραμμα 2 μηνών καθημερινής αεροβικής άσκησης διάρκειας 45 με 60 λεπτών βελτίωσε τη στυτική ικανότητα σε σχέση με άτομα που ακολουθούν καθιστική ζωή.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι η άσκηση βελτιώνει πολύ περισσότερο τα άτομα που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή (σιλδεναφίλη, ταδαλαφίλη ή βαρδεναφίλη) για να βελτιώσουν τη στύση. Σε σχετικά πρόσφατη έρευνα, οι άνδρες που ακολούθησαν πρόγραμμα αεροβικής γυμναστικής διάρκειας περίπου 3 ωρών την εβδομάδα είχαν καλύτερη στύση και ευχαρίστηση κατά τη σεξουαλική πράξη σε σχέση με όσους ακολούθησαν μόνο φαρμακευτική αγωγή.

Με ποιο τρόπο βελτιώνεται η στύση μέσω της άσκησης;

Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα εξαιρετικά ευεργετικά αποτελέσματα της άσκησης στη στυτική δυσλειτουργία επιτυγχάνονται μέσω της μείωσης του σωματικού βάρους, της μείωσης των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης, της μείωσης της κακής (LDL) χοληστερίνης και της αύξησης της καλής (ΗDL) χοληστερίνης. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η ποσότητα του μονοξειδίου του αζώτου που χαλαρώνει τις αρτηρίες στο πέος, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται ο αριθμός των κυττάρων που έχουν ως σκοπό την επισκευή του ενδοθηλίου, δηλαδή του εσωτερικού χιτώνα των πεικών αρτηριών.

Επιπλέον, η άσκηση μπορεί να αυξήσει τον συνολικό όγκο του αίματος που κυκλοφορεί στο σώμα, την ικανότητα των αιμοσφαιρίων να μεταφέρουν οξυγόνο, την αιμάτωση των διαφόρων οργάνων (συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών) και τα επίπεδα της τεστοστερόνης, που είναι παράγοντες που ενισχύουν σημαντικά τη σεξουαλική λειτουργία. Τέλος, η άσκηση βοηθά στη μείωση του άγχους που συνοδεύει σε αρκετές περιπτώσεις μια ενδεχόμενη αποτυχία κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής επαφής.

health.in.gr

Sports in

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Ο Ολυμπιακός ήταν η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη – Γράψαμε ιστορία» (vid)

Ο ηγέτης του Ολυμπιακού εξέφρασε τη χαρά του και την περηφάνια του για την κατάκτηση του Youth League από την Κ19 του πειραϊκού συλλόγου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024