Ενημέρωση σε βάθος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως ο ίδιος ανέφερε σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου.

O κ. Βενιζέλος, ο οποίος, όπως είπε, μετέφερε στον πρωθυπουργό την εμπειρία του από τις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων ετών, εστίασε σε δύο σημεία που εντοπίζει πως άλλαξε η στάση της κυβέρνησης σε σχέση με την προεκλογική περίοδο.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως έχει αλλάξει ριζικά η θέση της κυβέρνησης σε σχέση με το χρέος, λέγοντας:

«Χαιρόμαστε που εγκατέλειψε τη θέση της για μονομερείς ενέργειες ή για σύγκληση ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος και υιοθέτησε τη δική μας λογική. Έχει υπάρξει, ήδη, ένα ‘κούρεμα’ και στο εξής μπορεί να υπάρξει και περισσότερη μείωση».

Η δεύτερη αλλαγή που είπε ότι «βλέπει» ο κ. Βενιζέλος είναι ότι, κατά την άποψή του, η κυβέρνηση έχει δεχθεί το πλαίσιο της δανειακής σύμβασης, που παραπέμπει στο μνημόνιο και τις αξιολογήσεις, κάτι που είχε κάνει και η προηγούμενη κυβέρνηση, ψηφίζοντας την παράτασή της έως το τέλος Φεβρουαρίου.

«Έδωσα στον κ. Τσίπρα ένα αντίγραφο του νόμου, για να δει πώς είναι η δανειακή σύμβαση» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της δανειακής σύμβασης οδηγεί αυτόματα σε σύγκληση του Eurogroup και σε περαιτέρω συζήτηση.

Σε ερώτηση για το αν η δανειακή σύμβαση μπορεί να διαχωριστεί από το πρόγραμμα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε «όχι» σημειώνοντας, όμως, ότι η παράταση της δανειακής σύμβασης αφήνει περιθώριο για συζήτηση του προγράμματος.

Εξάλλου, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι χάθηκε, ήδη, χρόνος με ανούσιες συζητήσεις για τις λέξεις (για το αν είναι παράταση της δανειακής σύμβασης ή όλου του προγράμματος) και ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε καταθέσει την πρόταση για προληπτική γραμμή στήριξης, προσθέτοντας ότι αν δεν θέλει η παρούσα κυβέρνηση ας μην το λέει προληπτική γραμμή στήριξης, ας το λέει πρόγραμμα- «γέφυρα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ