Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι ΗΠΑ στέλνουν όπλα στην Ουκρανία, λέει ο Πούτιν από τη Βαρσοβία

Οι ΗΠΑ στέλνουν όπλα στην Ουκρανία, λέει ο Πούτιν από τη Βαρσοβία

Εν μέσω φόβων ότι θα τιναχτεί στον αέρα η εκεχειρία του Μινσκ εξαιτίας των συγκρούσεων στη στρατηγικής σημασίας πόλη Ντεμπάλτσεβε, ο Βλαντιμίρ Πούτιν λέει στη διάρκεια επίσκεψής του στη Βαρσοβία ότι η Ρωσία έχει πληροφορίες πως οι ΗΠΑ παραδίδουν ήδη φονικά όπλα στις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα δηλώνει πως ήταν αναμενόμενες οι μάχες στο Ντεμπάλτσεβε -το οποίο οι αυτονομιστές διατείνονται πως έχουν καταλάβει σχεδόν εξ ολοκλήρου- και προσθέτει ότι συνολικά έχει υπάρξει σημαντική μείωση στις μάχες μετά τη συμφωνία εκεχειρίας.

Εν μέσω φόβων ότι θα τιναχτεί στον αέρα η εκεχειρία του Μινσκ εξαιτίας των συγκρούσεων στη στρατηγικής σημασίας πόλη Ντεμπάλτσεβε, ο Βλαντιμίρ Πούτιν λέει στη διάρκεια επίσκεψής του στη Βαρσοβία ότι η Ρωσία έχει πληροφορίες πως οι ΗΠΑ παραδίδουν ήδη φονικά όπλα στις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα δηλώνει πως ήταν αναμενόμενες οι μάχες στο Ντεμπάλτσεβε -το οποίοι οι αυτονομιστές διατείνονται πως έχουν καταλάβει σχεδόν εξ ολοκλήρου- και συνολικά έχει υπάρξει σημαντική μείωση στις μάχες μετά τη συμφωνία εκεχειρίας που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, ο Πούτιν ρωτήθηκε για τις πιθανές συνέπειες εφόσον οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν να προμηθεύσουν με φονικά όπλα τις ουκρανικές δυνάμεις που μάχονται τους αυτονομιστές.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αυτά τα όπλα παραδίδονται ήδη» απάντησε ο Πούτιν για να προσθέσει ότι μπορεί να αυξηθούν οι ανθρώπινες απώλειες «αλλά το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο με σήμερα, αυτό είναι αναπόφευκτο».

Ως προς τις μάχες που μαίνονται στο Ντεμπάλτσεβε, ο Πούτιν δήλωσε πως οι φιλορώσοι αυτονομιστές πρέπει να επιτρέψουν στις κυβερνητικές δυνάμεις να αποχωρήσουν με ασφάλεια από την περιοχή, αλλά το Κίεβο δεν πρέπει να εμποδίσει τα στρατεύματά του να καταθέσουν τα όπλα τους.

«Ελπίζω ότι οι ουκρανικές αρχές δεν θα εμποδίσουν τους Ουκρανούς στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα τους» και δεν θα τους προσάγουν στη Δικαιοσύνη για την πράξη τους αυτή, είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Ντεμπάλτσεβε μπορεί να εξηγηθεί και ήταν αναμενόμενο» δεδομένου ότι οι συμφωνίες του Μινσκ υπογράφηκαν σε μία στιγμή που οι φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν περικυκλώσει την πόλη και τους Ουκρανούς στρατιώτες που βρίσκονταν εκεί.

«Σήμερα το πρωί οι ουκρανικές δυνάμεις επιχείρησαν να άρουν τον αποκλεισμό, αλλά η προσπάθειά τους απέτυχε» προσέθεσε.

Οι αυτονομιστές δήλωσαν το απόγευμα της Τρίτης ότι έχουν καταλάβει σχεδόν εξ ολοκλήρου το Ντεμπάλτσεβε, αλλά η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι στρατιώτες κρατούν τις θέσεις τους. Οι διεθνείς παρατηρητές δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στην πόλη, στο κέντρο της οποίας κατά πληροφορίες μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις, όπως μεταδίδει το BBC.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο καταδίκασε την προέλαση των φιλορώσων στο Ντεμπάλτσεβε κάνοντας λόγο για «κυνική επίθεση» εναντίον της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

«Πρόκειται για μία κυνική επίθεση εναντίον της συμφωνίας του Μινσκ» φέρεται να δήλωσε ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. «Απευθύνω έκκληση προς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πρόληψη περαιτέρω παραβιάσεων […] και στρατιωτικών επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας, στην καρδιά της Ευρώπης» ανέφερε.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν, εν τω μεταξύ, ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας ή της διεθνούς κοινότητας να εισέλθει σε έναν έμμεσο πόλεμο με τη Ρωσία για την ανατολική Ουκρανία -σε μία δήλωση που υποδηλώνει την διστακτικότητα της Ουάσινγκτον να εξοπλίσει τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπαινίχθηκε ωστόσο από τη Βαρσοβία ότι οι ΗΠΑ στέλνουν ήδη όπλα. Ανέφερε ότι το πρόβλημα της Ουκρανίας «δεν μπορεί να λυθεί με στρατιωτικά μέσα» και σημείωσε ότι έχει παρατηρήσει γενικά πως έχει περιοριστεί η στρατιωτική δραστηριότητα στη χώρα. Και προσέθεσε ότι οι ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ παρέχουν μία «ευκαιρία» για ειρηνική λύση.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας σημείωσε παράλληλα ότι θεωρεί πολύ σημαντικό να συμφωνήσει η Ουκρανία να προχωρήσει σε μία συνταγματική μεταρρύθμιση ώστε να αποκεντρώσει την εξουσία σε ορισμένες περιφέρειές της. Όπως υποστήριξε, η Ουκρανία εφοδιάζεται με όπλα από το εξωτερικό και η σύγκρουση δεν θα σταματήσει εάν το Κίεβο δεν αντιληφθεί ότι μπορεί να υπάρξει μόνο μια ειρηνική λύση στην κρίση.

*Αναφερόμενος τέλος στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, ο Πούτιν δήλωσε ότι το σχέδιο τορπιλίστηκε εξαιτίας ευρωπαϊκών αντιρρήσεων και δεν μπορεί να επαναφερθεί στην αρχική του μορφή. Ανέφερε ωστόσο ότι εάν η ιδέα υποστηριχθεί από τις Βρυξέλλες, η Ρωσία θα μπορούσε να εκτρέψει έναν νέο υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία. Για το ενεργειακό, είπε επίσης ότι η Μόσχα δεν θα αρνηθεί συνεργασία με την Τουρκία για τον νέο υποθαλάσσιο αγωγό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024