
Περτούλι, ελατοδάση και λιβάδια
Χτισμένο σε μια ελατοσκέπαστη πλαγιά, σε υψόμετρο 1.150, και περιτριγυρισμένο από κατάφυτους ορεινούς όγκους, το Περτούλι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά κέντρα των Τρικάλων αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλίας. Όπως φανερώνει η αναφορά του σε σχετικές πηγές, το Περτούλι είναι από τα παλαιότερα χωριά της Θεσσαλίας, αποτέλεσε δε έδρα αντιστασιακών οργανώσεων την περίοδο της […]
Χτισμένο σε μια ελατοσκέπαστη πλαγιά, σε υψόμετρο 1.150, και περιτριγυρισμένο από κατάφυτους ορεινούς όγκους, το Περτούλι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά κέντρα των Τρικάλων αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλίας.
Όπως φανερώνει η αναφορά του σε σχετικές πηγές, το Περτούλι είναι από τα παλαιότερα χωριά της Θεσσαλίας, αποτέλεσε δε έδρα αντιστασιακών οργανώσεων την περίοδο της Κατοχής. Οι μόνιμοι κάτοικοί του ασχολούνται ως επί το πλείστον με την υλοτομία και την κτηνοτροφία.
Κτίσματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής (κατοικίες και τουριστικά καταλύματα) εναρμονίζονται σε ένα ταιριαστό σύνολο με το μαγευτικό ελατοδάσος του Περτουλίου. Στην ευρύτερη περιοχή, τα ονομαστά Περτουλιώτικα Λιβάδια, τα τρεχούμενα νερά και η πλούσια χλωρίδα συνθέτουν ένα ελκυστικό φυσικό περιβάλλον, που προσφέρεται για υπαίθριες δραστηριότητες (πεζοπορικές διαδρομές, ποδήλατο βουνού, ιππασία).
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Κόζιακα (Περτουλίου), ανάμεσα στο Περτούλι και τη γειτονική Ελάτη, προσελκύει τους λάτρεις του σκι και του βουνού. Διαθέτει τρεις πίστες, τρεις αναβατήρες, σαλέ, σχολές σκι, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού σκι, πάρκινγκ κ.ά.
Σημεία αναφοράς στο Περτούλι αποτελούν οι εκκλησίες της Αγίας Κυριακής, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο πύργος του Χατζηγάκη (κτίσμα του 19ου αιώνα), καθώς και τα κτίρια όπου λαμβάνει χώρα η πρακτική εξάσκηση των φοιτητών Δασολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στα Περτουλιώτικα Λιβάδια πραγματοποιείται κάθε χρόνο το «Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων», μεγάλη γιορτή, στην οποία οι απόγονοι των Σαρακατσαναίων, της γνωστής αυτής νομαδικής φυλής, τιμούν την καταγωγή, τα ήθη και τα έθιμά τους.
Για διαμονή στο Περτούλι σάς προτείνουμε το ξενοδοχείο Αρχοντικό Διβάνη
Πατήστε εδώ για να σχηματίσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για όλους τους οικισμούς και τα αξιοθέατα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.
- «Η γη της ελιάς» – Όσα θα δούμε στο νέο συνταρακτικό επεισόδιο
- Έμπολα: Τουλάχιστον 100 νεκροί στο Κονγκό – Έξι Αμερικανοί έχουν εκτεθεί στον ιό
- Μυστήριο με το θάνατο 47χρονου στην Κάλυμνο – Συνελήφθη ένας ψαράς
- Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου: Όχι σε αυτόνομη πορεία ειδικού καθεστώτος για την Τουρκία
- Europe Gulf Forum: Μία πρωτοβουλία του Θοδωρή Κυριακού, πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία
- Ο λάθος τρόπος επιλογής των ξένων διαιτητών από τον Λανουά
