
Στο 2,8% ο αποπληθωρισμός τον Ιανουάριο
Αύξηση των αποπληθωριστικών πιέσεων τον Ιανουάριο καταδεικνύουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ) του Ιανουαρίου 2015, προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιανουαρίου 2014 προκύπτει μείωση 2,8%, έναντι μείωσης 1,5%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2014 προς το 2013. Σημειώνεται πως το Δεκέμβριο 2014 ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση είχε σημειώσει μείωση (αποπληθωρισμό) 2,6%.
Αύξηση των αποπληθωριστικών πιέσεων τον Ιανουάριο καταδεικνύουν στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Συγκεκριμένα, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ) του μηνός Ιανουαρίου 2015, προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιανουαρίου 2014 προκύπτει μείωση 2,8%, έναντι μείωσης 1,5%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2014 προς το 2013. Σημειώνεται πως το Δεκέμβριο 2014 ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση είχε σημειώσει μείωση (αποπληθωρισμό) 2,6%.
Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Ιανουάριο 2015 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2014, παρουσίασε μείωση 1,4%, έναντι μείωσης 1,2%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Ο μέσος Δείκτης του δωδεκάμηνου Φεβρουαρίου 2014 – Ιανουαρίου 2015 σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκάμηνου Φεβρουαρίου 2013 – Ιανουαρίου 2014 παρουσίασε μείωση 1,4%, έναντι μείωσης 1,1%, που σημειώθηκε κατά το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο.
Η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 1,4% τον μήνα Ιανουάριο 2015 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2014, προήλθε από τις μειώσεις των δεικτών:
- Κατά 14,2% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω των γενικών χειμερινών εκπτώσεων.
- Κατά 1,2% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης.
- Κατά 3,4% της ομάδας «Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω των γενικών χειμερινών εκπτώσεων.
- Κατά 0,3% της ομάδας «Υγεία», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των παραϊατρικών υπηρεσιών.
- Κατά 3,1% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνη) και της μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνα.
- Κατά 0,6% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των προσωπικών ειδών εξαιτίας των γενικών χειμερινών εκπτώσεων.
Η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 2,8% τον μήνα Ιανουάριο 2015 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2014, προήλθε από τις μειώσεις των δεικτών :
- Κατά 0,5% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα κρέατα γενικά, νωπά φρούτα, νωπές πατάτες, ψωμί και δημητριακά, ζάχαρη. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από τη αύξηση κυρίως των τιμών στο ελαιόλαδο και στα νωπά λαχανικά.
- Κατά 2,9% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
- Κατά 8,0% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των ενοικίων κατοικιών, του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στον ηλεκτρισμό.
- Κατά 2,3% της ομάδας «Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα έπιπλα και διακοσμητικά είδη, στα υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, στις μεγάλες οικιακές συσκευές ηλεκτρικές ή μη και στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
- Κατά 1,2% της ομάδας «Υγεία», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών.
- Κατά 6,9% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνη). Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα εισιτήρια συνδυασμένων μεταφορών επιβατών.
- Κατά 1,3% της ομάδας «Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές και στο πακέτο διακοπών.
- Κατά 3,1% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μεταδευτεροβάθμιας μη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΙΕΚ).
- Κατά 0,7% της ομάδας «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία.
- Κατά 2,4% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των κουρείων-κομμωτηρίων-ειδών ατομικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών και των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Δίκη Predator: Στις 11 Δεκεμβρίου ορίστηκε η έφεση των Ντίλιαν, Χάμου, Μπίτζιου, Λαβράνου
- Το Artemis II πλησιάζει την πιο κρίσιμη ώρα – Μετεωρική επιστροφή με 40.000 χλμ/ώρα
- NN Hellas: Ισχυρές επιδόσεις το 2025 με επίκεντρο τον ψηφιακό της μετασχηματισμό προς όφελος των πελατών και των ανθρώπων της, αλλά και ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας
- Πασχαλινή έξοδος: Καθυστερήσεις σε Αττική Οδό, Κηφισό, Λεωφόρο Αθηνών και Πειραιά
- Προπονητής στην Τσεχία φωτογράφιζε παίκτριες, καταδικάστηκε, όμως συνέχισε να δουλεύει!
- Μόρνος: Τριπλασιάστηκαν τα αποθέματα νερού – Βυθίστηκε ξανά το χωριό Κάλλιο
- Σύσκεψη του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων με την Όλγα Κεφαλογιάννη-Στο επίκεντρο η τουριστική περίοδος
- Αντιπολιτευτικά πυρά για ακρίβεια και σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ – «Είμαστε στον βυθό της αγοραστικής δύναμης»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/evgeni-tcherkasski-6AcF6hcRU8A-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442