Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πυρά με έναν νεκρό σε εκδήλωση για την ελευθερία του λόγου στην Κοπεγχάγη

Πυρά με έναν νεκρό σε εκδήλωση για την ελευθερία του λόγου στην Κοπεγχάγη

Ένοπλοι γάζωσαν το χώρο στον οποίο γινόταν εκδήλωση στην Κοπεγχάγη με θέμα την ελευθερία του λόγου σε σχέση με τη θρησκεία, στην οποία ήταν παρών και ο σκιτσογράφος της Jyllands Posten που είχε προκαλέσει σάλο με τα σκίτσα του Μωάμεθ. Η αστυνομία επιβεβαίωσε το θάνατο ενός ατόμου, ενώ υπάρχουν αναφορές για τουλάχιστον δύο τραυματίες. Οι δράστες έχουν διαφύγει και αναζητούνται.

Ένοπλοι γάζωσαν το χώρο στον οποίο γινόταν εκδήλωση στην Κοπεγχάγη με θέμα την ελευθερία του λόγου σε σχέση με τη θρησκεία, στην οποία ήταν παρών και ο σκιτσογράφος της Jyllands Posten που είχε προκαλέσει σάλο με τα σκίτσα του Μωάμεθ.

Οι δράστες έχουν διαφύγει και αναζητούνται. Η αστυνομία επιβεβαίωσε το θάνατο ενός 40χρονου που παρακολουθούσε την εκδήλωση και τον τραυματισμό τριών αστυνομικών.

Μέχρι τώρα ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν για δύο ενόπλους. Οι πυροβολισμοί έπεσαν λίγο αφού ολοκλήρωσε την ομιλία του ο γάλλος πρέσβης.

Το Παρίσι καταδίκασε την επίθεση και στέλνει τον υπουργό Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, στην δανική πρωτεύουσα.Η αστυνομία της Κοπεγχάγης επιβεβαίωσε τους πυροβολισμούς και ότι οι δράστες διέφυγαν από το σημείο με ένα ΙΧ, του οποίου τον αριθμό κυκλοφορίας έχει δώσει στην δημοσιότητα.{{{ map }}}

Οι δράστες θεωρούνται επικίνδυνοι και η αστυνομία κάλεσε όποιους πολίτες γνωρίζουν κάτι να μην επιχειρήσουν να έρθουν σε επαφή μαζί τους.

Η εκδήλωση γινόταν στο κέντρο Krudttønden που βρίσκεται βόρεια του κέντρου της πόλης, στο Østerbro, και είχε θέμα «Τέχνη, Βλασφημία και Ελευθερία της Έκφρασης».

Μεταξύ των παριστάμενων ήταν και ο σκιτσογράφος Λαρς Βιλκς, «πρωταγωνιστής» της υπόθεσης του 2007 με τα σκίτσα του Μωάμεθ και ο οποίος έκτοτε, εξαιτίας απειλών για τη ζωή του, ζει υπό αστυνομική προστασία.

Όταν ο γάλλος πρέσβης ολοκλήρωσε την ομιλία του, ξέσπασαν οι πυροβολισμοί στην είσοδο του χώρου. Σύμφωνα με τις αναφορές, έπεσαν περίπου 40 πυροβολισμοί πριν οι ένοπλοι διαφύγουν, την ώρα που οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση προσπαθούσαν να βγουν από τις υπόλοιπες εξόδους.

Σύμφωνα με την Jyllands Posten, ο Βιλκς δεν έχει τραυματιστεί. Στη συνέχεια, ο γάλλος πρέσβης ανέφερε στο twitter πως και ο ίδιος είναι «ζωντανός στην αίθουσα».

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης εκτιμούν πως στόχος ήταν ο Βιλκς. Πέρυσι, μία γυναίκα από την Πενσιλβάνια καταδικάστηκε σε 10ετή φυλάκιση για σχέδιο δολοφονίας του Βιλκς ενώ το 2010 δύο αδέρφια είχαν προσπαθήσει να κάψουν το σπίτι του.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδίκασε την επίθεση και ανέφερε πως επικοινώνησε με την δανή πρωθυπουργό Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ, στην οποία εξέφρασε «τη συμπαράσταση του γαλλικού λαού σε αυτή τη δοκιμασία».

Το γαλλικό προεδρικό μέγαρο επιβεβαίωσε πως ο πρέσβης είναι καλά στην υγεία του και ανέφερε ότι ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών θα αναχωρήσει άμεσα για την Κοπεγχάγη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024