Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιθέσεις φιλορώσων καταγγέλλει το Κίεβο, ενισχύεται η αβεβαιότητα

Επιθέσεις φιλορώσων καταγγέλλει το Κίεβο, ενισχύεται η αβεβαιότητα

Κύμα επιθέσεων, τις τελευταίες 24 ώρες, από φιλορώσους αντάρτες κατήγγειλε το Σάββατο ο ουκρανικός στρατός, ενισχύοντας την αβεβαιότητα για το εάν τελικά θα τεθεί σε εφαρμογή η 
η Συμφωνία του Μινσκ για την εκεχειρία στην Ουκρανία. Ανήσυχος ο Ποροσένκο επικοινωνεί τηλεφωνικά με Μέρκελ, Ολάντ και Ομπάμα.

Κύμα επιθέσεων, τις τελευταίες 24 ώρες, από φιλορώσους αντάρτες κατήγγειλε το Σάββατο ο ουκρανικός στρατός, ενισχύοντας την αβεβαιότητα για το εάν τελικά θα τεθεί σε εφαρμογή η
η Συμφωνία του Μινσκ για την εκεχειρία στην Ουκρανία.

Βάσει της τετραμερούς (Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία και Γερμανία) Συμφωνίας του Μινσκ η εκεχειρία προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή.

Μεταξύ των όρων της συμφωνίας είναι και η απόσυρση των βαρέων όπλων το οποία ευθύνονται για τον θάνατο πολλών ανθρώπων από τους συνολικά 5.000 που έχουν χάσει την ζωή τους στις συγκρούσεις οι οποίες ξέσπασαν πριν από περίπου έναν χρόνο.

«Δεν επικρατεί ηρεμία, επιπλέον οι αντάρτες συνεχίζουν τις επιθέσεις στο Ντεμπάλτσεβε» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του στρατού Ανατόλι Στέλμακ σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Το Ντεμπάλτσεβε, μία στρατηγικής σημασίας πόλη βορειοανατολικά του Ντονέτσκ, αποτελεί εδώ και εβδομάδες το επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων.

Ο ουκρανικός στρατός γνωστοποίησε επιπλέον ότι η κατάσταση παραμένει τεταμένη και σε περιοχές του Λουγκάνσκ.

Επτά ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 23 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με φιλορώσους αυτονομιστές που σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Στρατού.

Ένας άνδρας και μία γυναίκα σκοτώθηκαν από οβίδες στο κέντρο του Ντονέτσκ, προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι οβίδες έπεσαν κοντά στην κατοικία του «πρωθυπουργού» της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο.

Φόβους ότι η συμφωνία εκεχειρίας δεν θα τηρηθεί εξέφρασαν την Παρασκευή και οι Ηνωμένες Πολιτείες διά της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τη συνέχιση των μαχών […] και για τις πληροφορίες περί διέλευσης επιπρόσθετων αρμάτων μάχης και συστημάτων εκτόξευσης πυραύλων από τη μια πλευρά των συνόρων, από τη Ρωσία, στην άλλη» είπε.

Aνήσυχος ο Ποροσένκο καλεί ΕΕ και ΗΠΑ

Ανησυχία εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, εκτιμώντας ότι ο δρόμος για την ειρήνη είναι ακόμα μακρύς.

«Δεν θέλω κανένας να έχει ψευδαισθήσεις: απέχουμε ακόμη πολύ από την ειρήνη» δήλωσε ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε στρατιωτική βάση εκπαίδευσης, την Παρασκευή. «Κανείς δεν πιστεύει ότι οι ειρηνευτικές συνθήκες που υπογράφτηκαν στο Μινσκ θα εφαρμοστούν αυστηρά» πρόσθεσε.

Αργότερα το Σάββατο, ο ίδιος θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και στη συνέχεια με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Η τηλεφωνική επικοινωνία με Μέρκελ και Ολάντ θα πραγματοποιηθεί περίπου στις 17:00 ώρα Ελλάδας, ενώ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στις 19:00.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024