Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε κοινή γραμμή Ομπάμα - Μέρκελ για την ουκρανική κρίση

Σε κοινή γραμμή Ομπάμα – Μέρκελ για την ουκρανική κρίση

Προειδοποίηση στη Ρωσία ότι δεν μπορεί «να ξαναχαράξει τα σύνορα της Ευρώπης με τη δύναμη των όπλων» απηύθυνε για το θέμα της ουκρανικής κρίσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την Ανγκελα Μέρκελ, ο Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί «να ενθαρρύνει μια διπλωματική λύση» στην κρίση. Η συμμαχία μας είναι ισχυρή, παρά τις όποιες διαφωνίες, τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος. Σημείωσε ότι εάν δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί διπλωματική λύση, θα εξεταστούν άλλες λύσεις.

Προειδοποίηση στη Ρωσία ότι δεν μπορεί «να ξαναχαράξει τα σύνορα της Ευρώπης με τη δύναμη των όπλων» απηύθυνε σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση ο αμερικανός πρόεδρος. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στον Λευκό Οίκο, τη Δευτέρα, ο Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί «να ενθαρρύνει μια διπλωματική λύση» στην κρίση.

Η συμμαχία μας είναι ισχυρή, παρά τις όποιες διαφωνίες, τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος. Η Ανγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι εάν δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί διπλωματική λύση, θα εξεταστούν άλλες λύσεις, χωρίς ωστόσο να αποδέχεται το ενδεχόμενο στρατιωτικής λύσης.

«Συμφωνούμε απολύτως ότι τον 21ο αιώνα δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδρανείς και απλώς να επιτρέψουμε να χαραχθούν ξανά τα σύνορα της Ευρώπης υπό την απειλή των όπλων» τόνισε.
Σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, είναι σαφές ότι η Ρωσία έχει παραβιάσει την προηγούμενη συμφωνία για την Ουκρανία, καθώς έχει στείλει περισσότερα άρματα και πυροβολικό στην περιοχή από όσα απέσυρε. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ρωσική επιθετικότητα είχε ως μοναδικό αποτέλεσμα να ενισχύσει την ενότητα της διεθνούς κοινότητας.

Όπως είπε ο Ομπάμα, συμφωνεί με την γερμανίδα καγκελάριο ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα πρέπει να παραμείνουν εν ισχύ και αποσαφήνισε ότι εάν η Μόσχα συνεχίσει να τηρεί την ίδια στάση, η απομόνωσή της θα ενταθεί. Διαβεβαίωσε όμως ότι δεν επιδιώκει να «αποδυναμώσει» τη Ρωσία με αφορμή το θέμα της Ουκρανίας που έχει προκαλέσει τη χειρότερη κρίση στη σχέση των δύο χωρών από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. «Δεν επιδιώκουμε την αποτυχία της Ρωσίας (…) ούτε την αποδυνάμωσή της» είπε χαρακτηριστικά.

Η καγκελάριος Μέρκελ επισήμανε ότι έχουν υπάρξει εμπόδια στην επίτευξη μιας διπλωματικής λύσης με τη Ρωσία για το θέμα της Ουκρανίας, ωστόσο η ίδια δεν βλέπει μια στρατιωτική λύση στην κρίση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα προτιμήσει μια διπλωματική λύση αφού το κόστος έχει καταστεί πολύ υψηλό για τη Μόσχα. Φάνηκε όμως έτοιμος να συνεχίσει «να αυξάνει αυτό το κόστος» εάν οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία αποτύχουν.

Ο Ομπάμα είπε ότι έχει ζητήσει από την ομάδα του να εξετάσει όλες τις δυνατότητες, στην περίπτωση που η διπλωματία δεν καταλήξει σε λύση, και -όπως είπε- η αποστολή φονικών αμυντικών όπλων στην Ουκρανία είναι μία πιθανότητα. Υπογράμμισε όμως ότι ακόμη δεν έχει λάβει την τελική απόφασή του.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να πέσουν τα αμερικανικά όπλα σε «λάθος χέρια», ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη αλλά το μέτρο θα πρέπει να είναι το αν η αποστολή όπλων θα είναι αποτελεσματική ή όχι.

Η γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι εάν δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια λύση μέσω της διπλωματίας, τότε η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναζητήσουν άλλες επιλογές.

Διευκρίνισε ότι έχει ήδη εκφράσει την άποψή της για την εξαγωγή όπλων στην Ουκρανία -το Βερολίνο διαφωνεί με μια τέτοια προοπτική-, αλλά υπογράμμισε ότι η συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα παραμείνει ισχυρή ακόμη και αν οι δύο πλευρές δεν συμφωνούν πάντοτε σε όλα.

Ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την ουκρανική οικονομία και για το αν το Κίεβο θα μπορέσει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει. Πρόσθεσε όμως ότι θα συνεργαστεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε να παρασχεθεί στην Ουκρανία η οικονομική στήριξη που χρειάζεται η χώρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024