Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ημέρες με ατμόσφαιρα Ψυχρού Πολέμου γύρω από την Ουκρανία

Ημέρες με ατμόσφαιρα Ψυχρού Πολέμου γύρω από την Ουκρανία

Αλληλοκατηγορίες και αίσθημα απέλπιδας προσπάθειας για σύγκλιση: Το φετινό Συνέδριο για τη Διεθνή Ασφάλεια στο Μόναχο δεν δίνει παρά ελάχιστες ελπίδες για υπέρβαση στην ουκρανική κρίση, με τις ομιλίες να σχηματίζουν εικόνα που θα ταίριαζε ίσως περισσότερο στις δεκαετίες του Ψυχρού Πολέμου. Ούτε το Βερολίνο, που μαζί με το Παρίσι πήρε πρωτοβουλία για νέα συμφωνία στη βάση του Μινσκ, δεν κρύβει την αβεβαιότητά του για την έκβαση της προσπάθειας, ενώ Ολάντ, Μέρκελ, Πούτιν και Ποροσένκο στοχεύουν σε συνάντηση στο Μινσκ την Τετάρτη.

Αλληλοκατηγορίες και αίσθημα απέλπιδας προσπάθειας για σύγκλιση: Το φετινό Συνέδριο για τη Διεθνή Ασφάλεια στο Μόναχο δεν δίνει παρά ελάχιστες ελπίδες για υπέρβαση στην ουκρανική κρίση, με τις ομιλίες να σχηματίζουν εικόνα που θα ταίριαζε ίσως περισσότερο στις δεκαετίες του Ψυχρού Πολέμου.

Ούτε το Βερολίνο, που μαζί με το Παρίσι πήρε πρωτοβουλία για νέα συμφωνία στη βάση του Μινσκ, δεν κρύβει την αβεβαιότητά του για την έκβαση της προσπάθειας, ενώ Ολάντ, Μέρκελ, Πούτιν και Ποροσένκο στοχεύουν σε συνάντηση στο Μινσκ την Τετάρτη.

Οι τόνοι είναι υψηλοί και την Κυριακή, με τον βρετανό υπουργό Άμυνας να λέει ότι ο Πούτιν «συμπεριφέρεται σαν να ήταν τύρρανος» και τον γερμανό ΥΠΕΞ να επικρίνει την στάση του ρώσου ομόλογού του.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επιβεβαιώσει, όπως είχε αφήσει να φανεί και ο Ολάντ προ ημερών, πως η νέα πρωτοβουλία αποσκοπεί σε επίτευξη εκεχειρίας στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ -οι οποίες δεν τηρήθηκαν ποτέ.

Αρκετοί διπλωμάτες στην Ευρώπη ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, αναγνωρίζουν πως η Μόσχα έχει ελάχιστα κίνητρα να διαπραγματευτεί στην παρούσα φάση: Προσφορότερη για το Κρεμλίνο μοιάζει η στάση αναμονής, καθώς οι φιλορώσοι αντάρτες επεκτείνουν τον έλεγχό τους στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ώστε να συμφωνηθούν αργότερα οι νέες γραμμές εκεχειρίας.

Στις ομιλίες στο συνέδριο του Μονάχου, οι δυτικοί αξιωματούχοι επανέλαβαν τις κατηγορίες απέναντι στη Ρωσία για υποδαύλιση της κρίσης και ενεργή υποστήριξη των φιλορώσων.

Ο δε ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο εμφανίστηκε στο βήμα παρουσιάζοντας ρωσικά διαβατήρια για να δώσει τη μεγαλύτερη δυνατή έμφαση στη ρωσική εμπλοκή στην ουκρανική κρίση.

Φάνηκε επίσης και η διχογνωμία μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ στο ζήτημα του εξοπλισμού των δυνάμεων του Κιέβου: Οι φωνές από την Ευρώπη τάχθηκαν εναντίον της αποστολής όπλων, αλλά -την ώρα που η Ουάσινγκτον δεν μοιάζει ακόμη να έχει καταλήξει- φωνές «γερακιών» από τις ΗΠΑ (όπως οι ρεπουμπλικανοί Λ.Γκράχαμ και Τζ.ΜακΚέιν) επέκριναν τους ευρωπαϊκούς δισταγμούς.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πάντως υποβάθμισε τη διαφορά στην προσέγγιση ΕΕ και ΗΠΑ επί του θέματος, όπως έκανε την Κυριακή και ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι.

Υψηλοί τόνοι μεταξύ Λονδίνου, Μόσχας και Βερολίνου

Το χάσμα μεταξύ Δύσης και Μόσχας φάνηκε ιδιαίτερα με την παρουσία του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ: Αφού εμφανίστηκε «αισιόδοξος» για τις επόμενες συνομιλίες επί της ευρωπαϊκής πρότασης, και επέκρινε σθεναρά κάθε συζήτηση για αποστολή εξοπλισμού στο Κίεβο από τη Δύση, έδωσε την ρωσική αντίληψη επί της κρίσης απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε.

«Πολλοί πιστεύουν ότι όταν η ουκρανική σύγκρουση θα επιλυθεί, όλα θα είναι εντάξει» είπε. «Το αντίθετο συμβαίνει: Πρώτα πρέπει να υπάρξει μία νέα διεθνής τάξη ασφάλειας και έπειτα θα ακολουθήσει η λύση της ουκρανικής κρίσης» υπογράμμισε ο ρώσος ΥΠΕΞ.

Στα σχόλια και τις συνολικές αναφορές του Λαβρόφ απάντησε επικριτικά ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, μιλώντας την Κυριακή στο συνέδριο.

Ο Στάινμαϊερ κατηγόρησε τη Ρωσία πως δεν έχει συμβάλει καθόλου στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης. «Είναι ευθύνη της Μόσχας να προσδιορίζει τα κοινά συμφέροντα Δύσης και Ρωσίας» είπε ο γερμανός ΥΠΕΞ.

«Μέχρι στιγμής, έχουμε δει πολύ λίγα, ελάχιστα προς αυτή την κατεύθυνση» είπε. «Η ομιλία του ρώσου υπουργού Εξωτερικών» στο συνέδριο του Μονάχου «επίσης δεν έκανε συνεισέφερε καθόλου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακόμη πιο επικριτικός ήταν ο βρετανός υπουργός Άμυνας Φιλιπ Χάμοντ, μιλώντας από την πλευρά του στο τηλεοπτικό Sky News. Ο Χάμοντ ανέφερε πως πρέπει να βρεθεί διπλωματική διέξοδος και πως οι δυνάμεις του Κιέβου δεν είναι σε θέση να επικρατήσουν στρατιωτικά, αλλά καταφέρθηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον του ρώσου προέδρου.

«Οι ουκρανοί δεν μπορούν να νικήσουν το ρωσικό στρατό» είπε ο Χάμοντ, «αυτό δεν είναι πρακτική πρόταση, χρειάζεται πολιτική επίλυση». Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε, «έχει στείλει στρατεύματα πέραν των συνόρων και έχει καταλάβει περιοχή άλλης χώρας στον 21ο αιώνα σαν να ήταν τύρρανος του 20ού αιώνα» είπε χαρακτηριστικά ο Χάμοντ.

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024