«Το ιταλικό δημόσιο χρέος είναι σταθερό και βιώσιμο, οι δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη είναι άτοπες» απάντησε μέσω Twitter ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν στην αναφορά του κ. Βαρουφάκη από τη συχνότητα της Rai ότι η κατάσταση του χρέους της Ιταλίας δεν είναι βιώσιμη.

«Ποιος θα είναι ο επόμενος έπειτα από εμάς; Η Πορτογαλία; Τι θα γίνει όταν η Ιταλία ανακαλύψει πως είναι αδύνατον να παραμείνει μέσα στον ζουρλομανδύα της λιτότητας;

»Ιθύνοντες ενός σημαντικού ιταλικού θεσμού με πλησίασαν και μου είπαν ότι είναι αλληλέγγυοι με τη χώρα μας, αλλά δεν μπορούν να πουν την αλήθεια διότι και η Ιταλία κινδυνεύει να χρεοκοπήσει και φοβούνται τυχόν συνέπειες από τη Γερμανία.

»Η κατάσταση του χρέους της Ιταλίας δεν είναι βιώσιμη» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην πολιτική εκπομπή Presa Diretta του δικτύου Rai3, η οποία επρόκειτο να μεταδοθεί την Κυριακή και απόσπασμά της είχε προδημοσιευτεί το Σάββατο.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών απάντησε μέσω Twitter αναφέροντας πως το ιταλικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο και οι δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη άτοπες.

Επίσης ανέφερε σε δεύτερο tweet πως «χρειάζονται ευρωπαϊκές λύσεις που απαιτούν αμοιβαία εμπιστοσύνη. Επάνω σε αυτό εργάζεται η ιταλική κυβέρνηση».

Για «κόντρα» Βαρουφάκη-Παντοάν και «κάποια τριβή» Ελλάδας-Ιταλίας κάνουν λόγο ιταλικά μέσα ενημέρωσης, στα ηλεκτρονικά πρωτοσέλιδα των οποίων κυριάρχησαν επίσης το βράδυ της Κυριακής οι προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο Κοινοβούλιο και η απάντηση του Πιερ Κάρλο Παντοάν στον Γιάνη Βαρουφάκη.


Στην συνέντευξή του στην Presa Diretta ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ότι εάν η Ελλάδα εξαναγκαστεί να βγει από την Ευρωζώνη, άλλες χώρες θα ακολουθήσουν αναπόφευκτα και η νομισματική ένωση θα καταρρεύσει.

Επισήμανε πως τα προβλήματα χρέους της Ελλάδας πρέπει να επιλυθούν στο πλαίσιο της απόρριψης των πολιτικών λιτότητας από την Ευρωζώνη ως σύνολο, και ζήτησε ένα μαζικό επενδυτικό πρόγραμμα «New Deal» χρηματοδοτημένο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Το ευρώ είναι εύθραυστο, είναι σαν να χτίζεις έναν πύργο από τραπουλόχαρτα, αν βγάλεις το ελληνικό χαρτί, τα άλλα θα καταρρεύσουν» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης σύμφωνα με το κείμενο της συνέντευξης που έδωσε στη δημοσιότητα η RAI πριν από την τηλεοπτική μετάδοσή της.

Η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει κίνδυνο κατατεμαχισμού και «αποδόμησης» αν δεν αντιμετωπίσει το γεγονός ότι η Ελλάδα, και όχι μόνο η Ελλάδα, δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της με βάση τους υφιστάμενους όρους, δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

«Θα προειδοποιούσα όποιον σκέπτεται να ακρωτηριάσει στρατηγικά την Ελλάδα από την Ευρώπη, ότι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. «Ποιος θα είναι ο επόμενος έπειτα από εμάς; Η Πορτογαλία; Τι θα γίνει όταν η Ιταλία ανακαλύψει πως είναι αδύνατον να παραμείνει μέσα στον ζουρλομανδύα της λιτότητας;» είπε.

«Ιθύνοντες ενός σημαντικού ιταλικού θεσμού με πλησίασαν και μου είπαν ότι είναι αλληλέγγυοι με τη χώρα μας, αλλά δεν μπορούν να πουν την αλήθεια, διότι και η Ιταλία κινδυνεύει να χρεοκοπήσει και φοβούνται τυχόν συνέπειες από τη Γερμανία» ανέφερε.

«Η κατάσταση του χρέους της Ιταλίας δεν είναι βιώσιμη» προσέθεσε.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως η κυβέρνησή του θα προτείνει ένα «New Deal», μια νέα συμφωνία για την Ευρώπη όπως εκείνη που εφαρμόσθηκε στις ΗΠΑ κατά τη δεκαετία του 1930. Αυτή θα πρέπει να περιλάβει επενδύσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεκαπλάσιες σε σχέση με ό,τι έχει επενδύσει έως τώρα.

Αν η Ευρώπη συνεχίσει να ακολουθεί αντιπαραγωγικές πολιτικές λιτότητας, οι μόνοι που θα ωφεληθούν θα είναι «αυτοί που μισούν την ευρωπαϊκή δημοκρατία» πρόσθεσε ακόμη επικαλούμενος το κόμμα της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία και το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου στη Βρετανία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο