Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ειρηνευτικό σχέδιο παρουσίασαν στο Κίεβο Μέρκελ και Ολάντ

Ειρηνευτικό σχέδιο παρουσίασαν στο Κίεβο Μέρκελ και Ολάντ

Σχέδιο για την επίτευξη εκεχειρίας παρουσίασαν στον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο ο γάλλος ομόλογός του, Φρανσουά Ολάντ, και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Το Κίεβο εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για το σχέδιο και τα βλέμματα όλων στρέφονται πλέον στη συνάντηση που θα έχουν στη Μόσχα η Μέρκελ και ο Ολάντ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Mία ακόμα πρωτοβουλία με στόχο την ειρήνη στην Ουκρανία ανέλαβαν Βερολίνο και Παρίσι. Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης με τον Ουκρανό πρόεδρο προτού ταξιδέψουν στη Μόσχα για το κρίσιμο ραντεβού με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε ανακοίνωση μετά τη συνάντηση, το Κίεβο τόνισε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσίασαν η Μέρκελ και ο Ολάντ «αφήνει πολλές ελπίδες για την επίτευξη μιας εκεχειρίας στις ανατολικές, επαρχίες».

Η κοινή ανακοίνωση που επρόκειτο να κάνουν αργά το βράδυ οι τρεις ηγέτες ματαιώθηκε.

Ο Ποροσένκο υπογράμμισε πάντως ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να σεβαστούν τις ειρηνευτικές συμφωνίες που υπογράφηκαν στο Μινσκ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν από τη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung -αλλά διαψεύδονται από το Βερολίνο- το γαλλογερμανικό σχέδιο προβλέπει την «επίτευξη άμεσης εκεχειρίας» με αντάλλαγμα την παραχώρηση «μεγαλύτερης αυτονομίας» στους φιλορώσους αυτονομιστές σε μια έκταση μεγαλύτερη απ’ όση υπολογιζόταν μέχρι σήμερα.

Νωρίτερα, ο Κέρι είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο. «Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν τη σύγκρουση με τη Ρωσία. Ουδείς την επιδιώκει. Ούτε ο [Ουκρανός] πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε οι Ευρωπαίοι» δήλωσε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ποροσένκο.

Ο Κέρι δήλωσε επίσης ότι στηρίζει την πρωτοβουλία Ολάντ-Μέρκελ, ενώ για το ζήτημα της παράδοσης φονικών όπλων στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει τους αυτονομιστές, είπε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα αποφασίσει σύντομα για το θέμα αυτό, επαναλαμβάνοντας ότι η Ουάσινγκτον θα προτιμούσε μια διπλωματική λύση στην κρίση.

Διαβάστε επίσης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024