Τις πληγές τους μετρούν πολλές περιοχές της χώρας λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν εκκενώσεις χωριών, κατολισθήσεις και διακοπές κυκλοφορίας στα οδικά δίκτυα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Ήπειρος και η Ευρυτανία, σημαντικές καταστροφές έχουν σημειωθεί στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές για το ενδεχόμενο υπερχείλισης του Έβρου.{{{ map }}}

Από τον όγκο των νερών του Αράχθου καταστράφηκε το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας στα Τζουμέρκα, καθώς από την άνοδο της στάθμης, δεν άντεξαν οι θυρίδες εκτόνωσης. Φόβοι εκφράζονται και για το γεφύρι της Αρτας.

Πολλά χωριά στην περιοχή της Αρτας εκκενώθηκαν προληπτικά. Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής είχαν εκκενωθεί οι οικισμοί Νεοχώρι, Ακροποταμιά, Ανθότοπος και τμήμα της πόλης της Άρτας και οι κάτοικοί τους μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς χώρους για διαμονή και διανυκτέρευση.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες καταγραφής των τεράστιων ζημιών που έχουν προκληθεί στην Ήπειρο. Στην Άρτα βρίσκονται από το απόγευμα της Κυριακής ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ.Σπίρτζης, καθώς και κλιμάκια ειδικών από τα υπουργεία Πολιτισμού και Υποδομών.

Για τα προβλήματα που έχουν προκληθεί ως τώρα, υπήρξε επικοινωνία του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Κουρουμπλή και τους αναπληρωτές υπουργούς ‘Αμυνας Κώστα Ήσυχο, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρίστο Σπίρτζη, τους οποίους και ενημέρωσε για την κατάσταση που διαμορφώνεται και την ανάγκη κήρυξης της περιοχών Περιφέρειας Ηπείρου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πράγμα που έγινε.

Ο περιφερειάρχης έχει ήδη ζητήσει από δημάρχους της Ηπείρου να υπάρξει λεπτομερής καταγραφή των ζημιών όπου υπάρχουν και οι οποίες συνεχώς διευρύνονται, ενώ επέστησε την προσοχή όλων για τα επόμενα 24ωρα καθώς αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας.

Ζημιές διαπιστώνονται στο 60% και πλέον του οδικού δικτύου της Ηπείρου, ενώ έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες, καταστήματα, σπίτια, εμπορικές επιχειρήσεις και καλλιέργειες. Στην εθνική οδός Ιωαννίνων- ‘Αρτας υποχώρησε το οδόστρωμα στο ύψος του Τερόβου και η κυκλοφορία των οχημάτων, γίνεται από παρακαμπτήριους επαρχιακούς δρόμους.

Στην ‘Αρτα, από το απόγευμα του Σαββάτου, βρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας και τα ξημερώματα της Κυριακής τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο της ΔΕΗ για παροχέτευση υδάτων από τα υδροηλεκτρικά φράγματα Πουρναρίου, στο πλαίσιο του οποίου προχώρησε η εκκένωση οικισμών.

Στα Ιωάννινα εξαιτίας της αύξησης της στάθμης των νερών σε ποταμούς έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες. Ιδιαίτερα έντονα είναι τα φαινόμενα στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, εξαιτίας της επικίνδυνης αύξησης της λίμνης Παμβώτιδας. Σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα των Δήμων έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις, καθιζήσεις και καταπτώσεις, σε όλο το οδικό δίκτυο.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα χτύπησαν την περιοχή του δήμου Δωδώνης προκαλώντας τεράστιες ζημιές, από τη μία άκρη μέχρι την άλλη. Από το Επισκοπικό, κοντά την πόλη των Ιωαννίνων μέχρι το Ζωτικό και από τη Μπεστιά μέχρι τα χωριά κοντά στο Λούρο. Η κατάσταση είναι δραματική. Δρόμοι κατέρρευσαν, σταβλικές εγκαταστάσεις πλημμύρισαν, τα ιχθυοτροφεία στις πηγές Λούρου έχουν γεμίσει με θολά νερά.

Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων σημειώθηκε κατολίσθηση στο Πετούσι Παραμυθιάς, με αποτέλεσμα τόνοι χώματος να κλείσουν την επαρχιακή οδό Παραμυθιάς Δωδώνης.

Στη Φθιώτιδα παραμένουν αποκλεισμένα τρία χωριά, καθώς διακόπηκε κάθε πρόσβαση σε αυτά όταν κατέρρευσαν τα γεφύρια που υπήρχαν στις διαβάσεις. Χιλιάδες στρέμματα με σιτηρά έχουν καταστραφεί, πλημμυρισμένες είναι επαγγελματικές εγκαταστάσεις αλλά και βιοτεχνίες νότια της πόλης της Λαμίας, ενώ τα συνεργεία της περιφέρειας αρχίζουν τις καταγραφές των καταστροφών

Στη δυτική Φθιώτιδα -όπου ο χείμαρρος Βίστριζα μετέφερε τον μεγαλύτερο όγκο του νερού από τα Βαρδούσια και την περιοχή της Ευρυτανίας- οργανώθηκε επιχείρηση από την Πυροσβεστική για να απεγκλωβίσουν κατοίκους από το χωριό Μάρμαρα, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στο χωριό τους.

Στην Θεσπρωτία έχουν προκληθεί μεγάλες καταστροφές στους δήμους Φιλιατών, Ηγουμενίτσας και Σουλίου. Στον δήμο Σουλίου προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα κυρίως λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Αχέροντα, στις κοινότητες Γλυκής, Παγκρατίου, Καρυωτίου, Πετουσίου, επ. οδός Μίχλας- Πολύδροσου.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετώπισε και ο νομός Τρικάλων. Στην περιοχή Στουρναρέικα και συγκεκριμένα στον Οικισμό «Ισιώματα» υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στο οδόστρωμα με αποτέλεσμα την διακοπή της κυκλοφορίας προς τον οικισμό. Στο Ροπωτό υπήρξαν κατολισθήσεις μέσα στο χωριό. Πτώσεις βράχων σημειώθηκαν σε μικρή γέφυρα εξόδου της Πύλης προς το Περτούλι. Στο Λειβαδοχώρι μία γέφυρα υπέστη ζημιά, ενώ στην Κορυφή Μεσοχώρας υπήρξαν κατολιθήσεις, ενώ πρόβλημα παρουσιάστηκε στον δρόμο που οδηγεί στην πλατεία του Νεραϊδοχωρίου. Πτώσεις βράχων σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή των Ιερών Μονών των Μετεώρων. Από τους σφοδρούς ανέμους σημειώθηκαν, επίσης, πτώσεις δέντρων. Στον Δήμο Τρικκαίων σημειώθηκε υπερχείλιση του ποταμού στην ευρύτερη περιοχή Μ. Καλυβίων προς Μαγούλα Καρδίτσας (όπου συναντώνται οι ποταμοί Πάμισος και Πηνειός). Έγιναν εργασίες ενίσχυσης των αναχωμάτων. Εκτιμάται ότι η πληγείσα έκταση ανέρχεται σε 20.000 στρέμματα περίπου.

Μεγάλες ζημιές έχουν προκληθεί στον Δήμο Ζηρού και στον Δήμο Πάργας της Πρέβεζας λόγω υπερχείλισης των ποταμών Λούρου και Αχέροντα, οι οποίες περιορίστηκαν ως ένα βαθμό εξαιτίας των καθαρισμών στους οποίους είχε προβεί τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Ηπείρου. Τα σοβαρότερα προβλήματα- ως τώρα- καταγράφονται σε Αμμουδιά, Βουβοπόταμο, Κυψέλη και γενικά στα παραποτάμια χωριά του Αχέροντα και μέχρι τη Γλυκή.

Προβλήματα και στην Ευρυτανία, όπου εκκενώθηκε το χωριό Κρίκελλο του δήμου Καρπενησίου, λόγων επικίνδυνων κατολισθήσεων. Με απόφαση του δήμου Καρπενησίου κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, Δευτέρα τα σχολεία του Δήμου εκτός από αυτά μέσα στην πόλη του Καρπενησίου και της Τοπικής Κοινότητας του Μεγάλου Χωριού.

Εκτεταμένες καταστροφές έχουν προκληθεί στο μεγαλύτερο μέρος της Αιτωλοακαρνανίας, σύμφωνα με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Έχουν αποκλειστεί κοινότητες στους δήμους Θέρμου και Ναυπακτίας, ενώ στον δρόμο από Θέρμο προς Αγιο Θεόδωρο, υπάρχουν αποκλεισμένα αυτοκίνητα, χωρίς όμως να κινδυνεύει ανθρώπινη ζωή.

Στην Κοζάνη κλειστή παραμένει η Εγνατία Οδός και στα δύο ρεύματα στο τμήμα από Καλαμιά έως Κοίλα, λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού.  Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω της ενωτικής οδού Κοίλων – Βατερού και της εθνικής οδού Κοζάνης – Ιωαννίνων. Στο σημείο βρίσκονται συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την άντληση των υδάτων.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο και την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων και σε πολλά σημεία των επαρχιακών δικτύων στους νομούς Κιλκίς-σε πολλά σημεία του επαρχιακού δικτύου τα οδοστρώματα υπέστησαν καθιζήσεις- Καστοριάς, Πέλλας, Ημαθίας και Φλώρινας.

Στην Μελίκη Ημαθίας, ο δυνατός αέρας ξήλωσε την σκεπή του σχολείου (Γυμνάσιο-Λύκειο Μελίκης) και την «πέταξε» μέσα στο προαύλειο. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία απομάκρυνσης της σκεπής, ενώ το σχολείο παρέμεινε κλειστό. Εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθεί πότε θα ξεκινήσουν ξανά τα μαθήματα, βάσει των εκτιμήσεων που θα γίνουν για το πότε το κτίριο θα κριθεί ασφαλές.

Αίτημα για άμεση κήρυξη, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης του δημοτικού διαμερίσματος Πλάκας Καλαβρύτων, υπέβαλε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μαζί με τον Δήμο Καλαβρύτων, μετά τα κατολισθητικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν χθες και εξακολουθούν να συνεχίζονται, απειλώντας το χωριό.

Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων ή χιονοπτώσεων προβλήματα σημειώθηκαν στα οδικά δίκτυα σε Ροδόπη, Κικλίς, Καστοριά, Τρικαλα, Ευρυτανία και Αχαΐα.

Αποκλεισμένοι είναι οι κάτοικοι στα ορεινά χωριά του Δήμου Πύργου, καθώς λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών, το επαρχιακό οδικό δίκτυο κυριολεκτικά «κόπηκε» στα δύο λόγω κατολισθήσεων και καθιζήσεων. Η διέλευση των οχημάτων από τα χωριά Αγία Άννα και Πεύκη προς τον Πύργο ήταν αδύνατη, καθώς τόνοι χώματος που παρασύρθηκαν από τα νερά έκλεισαν το δρόμο.

Σε πολύ υψηλό επίπεδο έχει φτάσει και η στάθμη του νερού στο φράγμα του Πηνειού, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος υπερχείλισης. Μετά από συνεννόηση με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας δόθηκε εντολή στους αρμόδιους υπαλλήλους να ανοίξουν σταδιακά τις βαλβίδες εκτόόνωσης του φράγματος.

Η μεγάλη θαλασσοταραχή και οι ισχυροί άνεμοι των τελευταίων ημερών είχαν σαν αποτέλεσμα η θάλασσα σε πολλές περιοχής της Ηλείας να «βγει» δεκάδες μέτρα προς την ξηρά. Πολλά παραλιακά σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Στον Αλφειό άνοιξαν τα φράγματα προκειμένου να πέσει η στάθμη του νερού και να αποφευχθεί η υπερχείλιση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο