Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αίγυπτος: Εκτός νόμου, ως «τρομοκρατική», η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς

Αίγυπτος: Εκτός νόμου, ως «τρομοκρατική», η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς

Αιγυπτιακό δικαστήριο έθεσε εκτός νόμου την ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, τις Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, εντάσσοντάς την στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Στελέχη της Χαμάς αντιδρούν λέγοντας πως «δεν θεωρούν πλέον το Κάιρο διαμεσολαβητή» εξαιτίας της απόφασης.

Αιγυπτιακό δικαστήριο έθεσε εκτός νόμου την ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, τις Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, εντάσσοντάς την στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Στελέχη της Χαμάς αντιδρούν λέγοντας πως «δεν θεωρούν πλέον το Κάιρο διαμεσολαβητή» εξαιτίας της απόφασης.

«Το δικαστήριο αποφάσισε να κηρύξει παράνομες τις Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ και να τις εντάξει στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργάνωσεων» δήλωσε ο δικαστής του ειδικού δικαστηρίου στο Κάιρο το οποίο χειρίζεται επείγουσες υποθέσεις.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ οργάνωσαν τρομοκρατικές επιθέσεις με στόχο να υποστηρίξουν την εκτός νόμου Μουσουλμανική Αδελφότητα και πραγματοποίησαν βομβιστική επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν 33 στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας στην Χερσόνησο του Σινά τον Οκτώβριο του 2014.

«Απορρίπτουμε την απόφαση του αιγυπτιακού δικαστηρίου σε βάρος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ. Πρόκειται για μία πολιτική, επικίνδυνη απόφαση που εξυπηρετεί μόνο τους σιωνιστές κατακτητές» επισήμανε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι.

Οι αιγυπτιακές αρχές υποστηρίζουν ότι όπλα διακινούνται παράνομα από τη Λωρίδα της Γάζας προς την Αίγυπτο, όπου καταλήγουν σε οργανώσεις που πολεμούν με στόχο να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Κάιρου.

Ισλαμιστές αντάρτες που επιχειρούν στην περιοχή της χερσονήσου του Σινά έχουν σκοτώσει εκατοντάδες αστυνομικούς και στρατιώτες μετά την ανατροπή του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι. Επεισόδια βίας συγκλονίζουν και άλλες περιοχές της Αιγύπτου.

Πηγή προσκείμενη στο ένοπλο σκέλος της Χαμάς κατέστησε σαφές στο Reuters ότι οργάνωση αυτή δεν αποδέχεται πλέον το Κάιρο ως διαμεσολαβητή ανάμεσα στην ίδια και το Ισραήλ μετά την εξέλιξη.

«Μετά την απόφαση του δικαστηρίου η Αίγυπτος δεν είναι πλέον μεσολαβητής στις παλαιστινιοϊσραηλινές υποθέσεις», δήλωσε η πηγή αυτή.

Το Κάιρο έχει διαδραματίσει ρόλο-κλειδί για την επίτευξη συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, πολλές φορές στο παρελθόν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024