Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Goldman Sachs: Αυξάνεται η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ

Στη διαπίστωση ότι η απώλεια καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο μεταφράζεται σε υψηλότερη εξάρτηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρεί η Goldman Sachs σε ανάλυση που έδωσε στη δημοσιότητα. Η Goldman Sachs ξεκαθαρίζει πως ο κίνδυνος «οικονομικής» μετάδοσης της ελληνικής κρίσης σε άλλες χώρες είναι χαμηλός, καθώς η διασυνδεσιμότητα της ευρωζώνης και των ελληνικών τραπεζών έχει περιορισθεί.

Στη διαπίστωση ότι η απώλεια καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο μεταφράζεται σε υψηλότερη εξάρτηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρεί η Goldman Sachs σε ανάλυση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η επενδυτική τράπεζα επικαλείται στοιχεία της ΕΚΤ σύμφωνα με τα οποία οι εκροές καταθέσεων το Δεκέμβριο στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στα 5 δισ. ευρώ. Σημειώνει δε πως εάν ισχύουν τα στοιχεία των Bloomberg / Reuters για απότομη μείωση των καταθέσεων τον Ιανουάριο κατά 11 δισ. ευρώ, τότε αυτό σηματοδοτεί ρεκόρ εκροών ξεπερνώντας σχεδόν κατά 30% τις εκροές του Ιουνίου 2012.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs χωρίς πρόσβαση στη χρηματοδότηση μέσω των αγορών, η ΕΚΤ παραμένει ο μοναδικός δρόμος αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.

Η απώλεια των καταθέσεων θα πρέπει σύμφωνα με τους αναλυτές της GS να μεταφραστεί σε υψηλότερη εξάρτηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όπως σημειώνουν, αν και ο έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας (ELA) μέχρι στιγμής δεν έχει χρησιμοποιηθεί, αναμένουν ότι αυτό θα αλλάξει.

Η Goldman Sachs ξεκαθαρίζει πως ο κίνδυνος «οικονομικής» μετάδοσης της ελληνικής κρίσης σε άλλες χώρες είναι χαμηλός, καθώς οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν υποβληθεί σε αξιόπιστα τεστ και σε ανακεφαλαιοποίηση, διαθέτουν άφθονη χρηματοδότηση από την αγορά, διαθέτουν γενναιόδωρες παροχές ρευστότητας από την ΕΚΤ, ενώ και η διασυνδεσιμότητα της ευρωζώνης και των ελληνικών τραπεζών έχει περιορισθεί.

Πάντως, οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας διαχωρίζουν τον «πολιτικό» κίνδυνο, αποσαφηνίζοντας πως δεν επιχειρούν να μετρήσουν τον κίνδυνο αυτό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024