Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023
weather-icon 21o
Nature: Η νέα ελληνική κυβέρνηση δείχνει να παίρνει στα σοβαρά την Έρευνα

Nature: Η νέα ελληνική κυβέρνηση δείχνει να παίρνει στα σοβαρά την Έρευνα

Ο διορισμός αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας δημιουργεί αισιοδοξία ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση «παίρνει στα σοβαρά την επιστήμη» γράφει την Τετάρτη το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Ο διορισμός αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας δημιουργεί αισιοδοξία ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση «παίρνει στα σοβαρά την επιστήμη» γράφει την Τετάρτη το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Επικαλούμενο δηλώσεις ελλήνων επιστημόνων, το βρετανικό περιοδικό επισημαίνει την «εξαιρετική ταχύτητα» με την οποία διορίστηκε ο Κώστας Φωτάκης, καθηγητής Φυσικής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο.

Το άρθρο του περιοδικού, με τίτλο Η νέα ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί ελπίδες για την επιστήμη, υπενθυμίζει ότι η κρίση που ξεκίνησε το 2009 έπληξε την επιστημονική κοινότητα με περικοπές μισθών και ερευνητικών κονδυλίων και απολύσεις του διοικητικού προσωπικού.

Διαβάστε επίσης:

Το Nature φιλοξενεί δηλώσεις ελλήνων επιστημόνων που χαιρετίζουν το διορισμό Φωτάκη και εκφράζουν αισιοδοξία για την έρευνα στην Ελλάδα.

«Εξαιρετικά νέα» χαρακτήρισε το διορισμό του αναπληρωτή υπουργού ο Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, χημικός μηχανικός και πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΚΕΤΑ). «Ο Φωτάκης[…] έχει πλήρη γνώση του ερευνητικού οικοσυστήματος και των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τα παράλογα και γραφειοκρατικά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι στιγμής» δήλωσε.

Την ικανοποίησή του για τη μετατροπή της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) σε υπουργείο εξέφρασε και ο γιατρός Νεκτάριος Ταβερναράκης, διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Τεχνολογίας του ΙΤΕ. «Αυτό, κατά τη γνώμη μου, αποτελεί ένδειξη ότι η νέα κυβέρνηση θεωρεί την επιστημονική έρευνα υψηλότερη προτεραιότητα για τη χώρα» είπε. Εξέφρασε ακόμα την ελπίδα ότι ο αναπληρωτής υπουργός «θα εργαστεί για την προώθηση της αξιοκρατίας και της ορθολογικής υποστήριξης της έρευνας».

Στο ίδιο μήκος κύματος τα σχόλια της Ρεβέκκας Μάτσα, επικεφαλής του Εργαστηρίου Κυτταρικής και Μοριακής Νευροβιολογίας στο Ινστιτούτο Παστέρ. «Πιστεύω ότι η νέα κυβέρνηση θα επενδύσει στρατηγικά στην έρευνα και την τεχνολογία ως προτεραιότητα για την οικονομική ανάπτυξη» είπε, και εξέφρασε την ελπίδα της για μείωση της γραφειοκρατίας.

Ο Θεόδωρος Φώτσης, τέλος, διευθυντής του Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών του ΙΤΕ στα Ιωάννινα, επισημαίνει ότι «όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι την κρίση απέτυχαν να αντιληφθούν τη σημασία της έρευνας για την οικονομική ανάπτυξη».

Θεωρεί ότι ο διορισμός Φωτάκη είναι «καλό σημάδι» και ελπίζει ότι η χρηματοδότηση της έρευνας, που περιορίζεται σήμερα στο 0,58% του ΑΕΠ, θα ανέβει στο 2 με 3 τοις εκατό όπως σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Συγκλονίζει η εξομολόγηση της Κάρλα Μπρούνι: «Διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού»

Συγκλονίζει με την εξομολόγηση μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram η Κάρλα Μπρούνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023