Η μακροχρόνια υπερλιπιδαιμία εγκυμονεί κινδύνους για την καρδιαγγειακή υγεία
Μακροχρόνιες επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία έχουν τα αυξημένα επίπεδα της χοληστερόλης, ειδικά μετά την ηλικία των 35 ετών, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Circulation.
Μακροχρόνιες επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία έχουν τα αυξημένα επίπεδα της χοληστερόλης, ειδικά μετά την ηλικία των 35 ετών, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Circulation.
Το πρόβλημα αφορά όσους έχουν LDL («κακή») χοληστερόλη πάνω από 130, καθώς και ολική χοληστερόλη (μείον την HDL) πάνω από 160.
Η επιστημονική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ντιουκ, με επικεφαλής την Δρ Αν-Μαρί Ναβάρ-Μπογκάν, προειδοποιεί μάλιστα ότι για κάθε δεκαετία υπερλιπιδαιμίας, ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου αυξάνει κατά 40%.
Οι ερυενητές μελέτησαν επί 20 χρόνια 1.478 άτομα, κατά μέσο όρο 55 ετών. Οι συμμετέσχοντες υποβάλλονταν σε τακτικό έλεγχο μέτρησης της χοληστερόλης.
Όσοι είχαν υψηλή χοληστερόλη επί 11 – 20 χρόνια, είχαν κατά μέσο όρο 16,5% αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, ενώ όσοι είχαν υψηλή χοληστερόλη επί ένα έως δέκα χρόνια, είχαν μικρότερο κίνδυνο (8,1%). Όσοι δεν είχαν ποτέ υψηλή χοληστερόλη, κινδύνευαν κατά 4,4%.
Τα συμπεράσματα της μελέτης ενισχύουν την επιστημονική θεωρία της έγκαιρης και επιθετικής θεραπείας με στατίνες για τα άτομα που παρουσιάζουν υπερλιπιδαιμία. Οι επιστήμονες τονίζουν πάντως ότι, επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία για τη μακροχρόνια αγωγή με στατίνες θα πρέπει να μελετηθούν σε βάθος τα οφέλη και οι πιθανές παρενέργειες.
«Δεν χρειάζεται να ξεκινήσει τις στατίνες κάθε 35χρονος με ελαφρώς έως μέτρια αυξημένη χοληστερόλη, αλλά οι νεαροί ενήλικες θα πρέπει να έχουν επίγνωση για τον μελλοντικό κίνδυνο που διατρέχει η καρδιά τους», εξηγεί η Δρ Ναβάρ-Μπογκάν.
«Οι πλάκες στις αρτηρίες που σπάνε και προκαλούν εμφράγματα, κάνουν χρόνια για να αναπτυχθούν. Αυτό που συμβαίνει στα αιμοφόρα αγγεία -και ιδίως τα επίπεδα της χοληστερόλης- κατά την τρίτη και τέταρτη δεκαετίας της ζωής, επηρεάζει την υγεία της καρδιάς μετά τα 50, τα 60 ή τα 70», προσθέτει.
«Οι συνέπειες φαίνεται να είναι πιο μεγάλες μεταξύ των ενηλίκων που είναι υγιείς κατά τα άλλα. Έτσι, ακόμη κι αν κανείς ελέγχει κάθε τι στη ζωή του -δεν καπνίζει, δεν έχει υψηλή αρτηριακή πίεση, έχει φυσιολογικό βάρος- αν έχει υψηλή χοληστερόλη για πολλά χρόνια, πάλι μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα σε βάθος χρόνου», καταλήγει.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Κολομβία: Ο απερχόμενος πρόεδρος Πέτρο ισχυρίζεται ότι ο ακροδεξιός διάδοχός του υπακούει στις εντολές των ΗΠΑ
- Γαλλία: Ο Μακρόν ζήτησε τη συνδρομή του στρατού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών
- Σάμος: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στον Προφήτη Ηλία του όρους Καρβούνη
- Ισπανία: Εγκαταστάσεις της NASA κοντά στη Μαδρίτη επλήγησαν από τις πυρκαγιές
- Μέση Ανατολή: Η Σαουδική Αραβία πλήττει εγκαταστάσεις των Χούθι – Σειρήνες ηχούν στο Μπαχρέιν
- Η Σαουδική Αραβία επιτέθηκε στους «Χούθι» – Την ευθύνη όμως ανέλαβε η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Ενα μπόνους για συνεπείς
- Στο Νέο Δελχί η κυβέρνηση Μόντι τα βάζει με την Gen Z της Ινδίας – Πόσο θα αντέξουν χωρίς ίντερνετ;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442