Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Goldman Sachs: Ένα ευρω-σκεπτικιστικό κοινοβούλιο αναδύεται στην Ελλάδα

Ως «έκπληξη» χαρακτηρίζει σε σημερινή της έκθεση η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών, χαρακτηρίζοντας το νέο κοινοβούλιο που προέκυψε από αυτές ως «ευρω-σκεπτικιστικό».

Ως «έκπληξη» χαρακτηρίζει σε σημερινή της έκθεση η Goldman Sachs το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών, χαρακτηρίζοντας το νέο κοινοβούλιο που προέκυψε από αυτές ως «ευρω-σκεπτικιστικό».

Η επενδυτική τράπεζα αναφέρει πως το αποτέλεσμα της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης αποτελεί έκπληξη σε τρία επίπεδα:

α) Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε τις προσδοκίες, κερδίζοντας περισσότερο από το 36% της λαϊκής ψήφου και εξασφάλισε 149 έδρες στο κοινοβούλιο, μόλις 2 θέσεις μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία.

β) Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που οι δημοσκοπήσεις τους έδιναν εκτός Βουλής, κέρδισαν τελικώς 13 έδρες.

γ) Παρά το γεγονός ότι ο διαχωρισμός μεταξύ των βουλευτών που τάσσονται υπέρ και κατά του ευρώ δεν είναι γνωστός, τα κόμματα που υποστηρίζουν τις βασικές πολιτικές της ζώνης του ευρώ (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι) καταλαμβάνουν μόνο 106 έδρες στη νέα Βουλή.

Η Goldman Sachs αναφέρει πως η ατζέντα της κυβέρνησης συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων έχει τρία κοινά στοιχεία: (i) τη διακοπή της πολιτικής λιτότητας (ii) τη μεταβολή στις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, χωρίς τη διαμεσολάβηση της τρόικας (iii) και την ελάφρυνση του χρέους.

«Θα είναι δύσκολο για το συνασπισμό να υποχωρήσει από αυτές τις τρεις γενικές επιδιώξεις πολιτικής», σημειώνει η GS προσθέτοντας πως οι προσδοκίες τέθηκαν ψηλά και πως μια γρήγορη απογοήτευση θα οδηγούσε σε κατάρρευση της δημοτικότητας των εμπλεκομένων μερών.

Οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν πως αν και είναι πιθανόν από την πλευρά του Eurogroup να υπάρξουν υπαναχωρήσεις σε ορισμένες πτυχές του ελληνικού προγράμματος, αλλά και μείωση του χρέους σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, θα ήταν εξαιρετικά απίθανο να εγκαταλειφθεί το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που εστιάζει στις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική λογοδοσία.

Για το σημερινό Eurogroup η Goldman Sachs εκτιμά πως πιθανότατα θα αναβάλει τις όποιες αποφάσεις για την Ελλάδα έως ότου η νέα ελληνική κυβέρνηση επισήμως εκπροσωπηθεί σε αυτό, πιθανόν από την επόμενη συνεδρίαση στις 16 Φεβρουαρίου.

Ξεκαθαρίζει δε πως μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, καθώς εάν οι ελληνικές τράπεζες βρεθούν εκτός προγράμματος μπορούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τις εγγυήσεις που δίνουν στην ΕΚΤ για να λαμβάνουν ρευστότητα. Επιπλέον, εκτός προγράμματος, η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε προβλήματα με την αποπληρωμή της δόσης του Μαρτίου του ΔΝΤ, κάτι που θα οδηγούσε σε περιορισμό της παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες συνολικά.

Η Goldman Sachs θεωρεί πως η παράταση αυτή δεν πρέπει να είναι δύσκολο να επιτευχθεί, αλλά θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη βάση που η κυβέρνηση θα εκκινήσει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, αλλά και ποιος θα ηγηθεί των συζητήσεων.

Όπως υπογραμμίζει, η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθεια της ΕΚΤ, ώστε να της επιτραπεί να αυξήσει το ανώτατο όριο για την έκδοση εντόκων γραμματίων με στόχο να καλύψει τις πληρωμές του Μαρτίου. «Σε περίπτωση που οι προθεσμίες Φεβρουαρίου και Μαρτίου παρέλθουν επιτυχώς, τότε η αποφάσεις για το πρόγραμμα θα πρέπει να ληφθούν μέχρι τον Ιούλιο, όταν εκκινήσει ο επόμενος γύρος της αποπληρωμής ομολόγων (ΕΚΤ και ΔΝΤ).

«Η παρατεταμένη αβεβαιότητα μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, σε επιδείνωση των δημόσιων εσόδων και σε επιδείνωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών. Και αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε μια πιο δύσκολη διαπραγμάτευση επί ενός τρίτου προγράμματος», σημειώνει χαρακτηριστικά η ανάλυση της Goldman Sachs.

Θανάσης Κουκάκης

Normal
0

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:»Table Normal»;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:»»;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:»Times New Roman»;}

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Ολυμπιακός όπως λέμε Μπαρτσελόνα» !

Ο Τόνσεκ Στερν μια μέρα μετά τη δική του μεγαλειώδη παράσταση αποθεώνει τον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024