Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ALDE: η καταφυγή στο λαϊκισμό ή στο στείρο εθνικισμό δεν είναι λύση

ALDE: η καταφυγή στο λαϊκισμό ή στο στείρο εθνικισμό δεν είναι λύση

Η επίλυση του προβλήματος των επενδύσεων που αντιμετωπίζει τόσο η Ελλάδα όσο και άλλες χώρες αυτή τη χρονική περίοδο θα πρέπει να είναι το μεγαλύτερο μέλημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ALDE (Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη), Σερ Γκράχαμ Γουότσον.

Η επίλυση του προβλήματος των επενδύσεων που αντιμετωπίζει τόσο η Ελλάδα όσο και άλλες χώρες αυτή τη χρονική περίοδο θα πρέπει να είναι το μεγαλύτερο μέλημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ALDE (Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη), Σερ Γκράχαμ Γουότσον.

Μιλώντας στο in.gr, o Σερ Γουότσον θεωρεί ότι η λιτότητα και η περικοπή των κρατικών δαπανών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα ενώ παράλληλα τονίζει ότι η ανεργία των νέων παραμένει το μεγαλύτερο και κύριο μέλημα του κόμματός του.

Η λιτότητα αποτελεί ένα από τα κύρια ζητήματα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Θεωρείτε ότι τα αυστηρά οικονομικά μετρά αποτελούν λύση ή το δρόμο για την καταστροφή της Ευρωζώνης;

Η λιτότητα και η ανάγκη περικοπών στις κρατικές δαπάνες δεν είναι σίγουρα ωραίες εμπειρίες, ωστόσο ορισμένες φορές είναι απαραίτητες προκειμένου να εξασφαλίσουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα και τη χρηματοπιστωτική ικανότητα μιας χώρας καθώς και την εμπιστοσύνη των διεθνών δανειστών. Χρειάζεται δημοσιονομική πειθαρχία, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας και σώρευσης μη βιώσιμου χρέους με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ανάπτυξη.

Τι προτείνει το ALDE για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας; Θεωρεί επιτυχημένη τη συνταγή της τρόικα ή η Ελλάδα χρειάζεται ένα άλλο πακέτο μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής πολιτικής;

Αν και πολλοί έχουν ασκήσει κριτική στην τρόικα –ίσως μάλιστα σε ορισμένα από τα πεπραγμένα της να μην ήταν άριστη- λίγοι είναι εκείνοι που μπορούν να αρνηθούν το γεγονός ότι παρείχε στην Ελλάδα πάνω από 100 δισ. ευρώ άμεσης ή έμμεσης χρηματοδότησης, αλλά και ότι η συνδρομή της ήταν απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και η ασύντακτη χρεοκοπία. Σε αντάλλαγμα, απαίτησε την εφαρμογή οικονομικών μέτρων που θεωρούσε ουσιώδη για την επαναφορά της μακροπρόθεσμης σταθερότητας στη χώρα. Ήδη βλέπουμε ότι τα προγράμματα αναπροσαρμογής ξεκίνησαν να αποφέρουν καρπούς. Ελπίζω ότι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές θα συνεχίσει αυτό το πρόγραμμα και δεν θα ακυρώσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν.

Ο όρος “Grexit” έχει επανέλθει στο δημόσιο λόγο λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. Θεωρείτε ότι η θέση της Ελλάδας είναι εντός ή εκτός Ευρωζώνης;

Δεν θεωρώ ότι είναι πολύ παραγωγικό να συζητάμε για ένα πιθανό “Grexit” καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα ήταν προς το συμφέρον των Ελλήνων. Επίσης, δεν θα ήταν και εφικτό μιας και οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη παραμένοντας Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κάθε περίπτωση, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι επτά στους 10 Έλληνες δεν θέλουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης ενώ ακόμα και ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι θέλει την Ελλάδα στο Ευρώ. Η επαλήθευση ενός τέτοιου σεναρίου θα είχε τεράστιο κόστος για τους ευρωπαίους φορολογούμενους αλλά και για τους Έλληνες και δεν είμαι διόλου σίγουρος ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν αποδεκτό από τους άλλους ευρωπαίους πολίτες. Αντ’αυτού, θεωρώ ότι θα έπρεπε να επικεντρωθούμε στην επίλυση του προβλήματος των επενδύσεων που αντιμετωπίζει τόσο η Ελλάδα όσο και άλλες χώρες αυτή τη χρονική περίοδο. Αν και η λιτότητα είναι απαραίτητη, η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με ένα επενδυτικό κενό 700 δις. ευρώ, για αυτό ακριβώς και το ALDE επιμένει να ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Επενδύσεων.

Οι φιλελεύθερες δυνάμεις, θα μπορούσε να πει κανείς ότι τουλάχιστον υποεκπροσωπουνται στις ελληνικές εκλογές. Πιστεύετε ότι υπάρχει χώρος για το φιλελευθερισμό στην Ελλάδα με δεδομένη την τρέχουσα κοινωνικό-οικονομική κατάσταση;

Ο φιλελευθερισμός, συνήθως, απορρίπτεται όταν χρειάζεται περισσότερο. Κατ’ επέκταση, φυσικά και πιστεύω ότι υπάρχει χώρος για το φιλελευθερισμό στην Ελλάδα. Πιστεύω ακράδαντα -και το έχει αποδείξει και η ιστορία- ότι η Ευρώπη χρειάζεται τους Φιλελεύθερους, διότι, όπου έχουμε την εξουσία, προχωράμε σε μεταρρυθμίσεις. Για εμάς, γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η καταφυγή στο λαϊκισμό ή στο στείρο εθνικισμό δεν θα αποτελέσει την ευρωπαϊκή λύση που η Ελλάδα χρειάζεται για να εξέλθει από την κρίση. Η ανεργία των νέων παραμένει το μεγαλύτερο και κύριο μας μέλημα, κατ΄επέκταση, ελπίζουμε ειλικρινά ότι τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου θα οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση που θα αναλάβει τις ευθύνες της θέτοντας ως άμεση προτεραιότητα επενδύσεις και πρωτοβουλίες προς αυτήν κατεύθυνση και όχι σε ένα σχήμα που θα θέσει σε κίνδυνο το οικονομικό μέλλον της χώρας.

Θα επισκεφθείτε την Ελλάδα λίγες ημέρες μετά τις εκλογές. Ποια είναι η ατζέντα της επίσκεψής σας και γιατί επιλέξατε να έρθετε σε μια τόσο ταραγμένη περίοδο;

Η χρονική στιγμή της επίσκεψης μου στην Ελλάδα δεν είναι τυχαία, και θα μπορέσω να την αξιοποιήσω συνομιλώντας με τους έλληνες φιλελεύθερους υπό το φως των αποτελεσμάτων των εκλογών που θα είναι πλέον ξεκάθαρα. Αντί ενός δικτύου πολιτικών κομμάτων φιλελεύθερου προσανατολισμού, το ALDE, του οποίου είμαι Πρόεδρος, είναι, προς το παρόν, το μοναδικό κόμμα που επιτρέπει σε ανθρώπους από οποιαδήποτε χώρα στην Ευρώπη να γίνουν ενεργά μέλη ενός πανευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος. Στο πλαίσιο της επίσκεψής μου, θα είμαι ο ομιλητής εκδήλωσης όπου θα συγκεντρωθούν όλα τα ανεξάρτητα μέλη μας στην Ελλάδα με τους οποίους ανυπομονώ να συζητήσω για την πολιτική κατάσταση στην χώρα και για τις δυνατότητες του φιλελευθερισμού να αναδειχθεί και πάλι σε πολιτική δύναμη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024