Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μείωση στις τιμές των εμβολίων ζητούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Μείωση στις τιμές των εμβολίων ζητούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Να μειώσουν τις τιμές των φαρμάκων στις αναπτυσσόμενες χώρες και συγκεκριμένα του εμβολίου για τον πνευμονιόκoκκο, καλούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα φαρμακευτικές εταιρείες. «Η τιμή για τον πλήρη εμβολιασμό ενός παιδιού είναι 68 φορές πιο ακριβή από ότι ήταν μόλις πριν από μια δεκαετία, κυρίως επειδή ορισμένες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες υπερχρεώνουν χρηματοδότες και αναπτυσσόμενες χώρες για την αγορά εμβολίων, από τα οποία κερδίζουν ήδη δισ. δολάρια σε πλούσιες χώρες», δήλωσε ο Ρ.Μαλπάνι της Εκστρατείας για την Πρόσβαση στα Φάρμακα.

Να μειώσουν τις τιμές των φαρμάκων στις αναπτυσσόμενες χώρες και συγκεκριμένα του εμβολίου για τον πνευμονιόκoκκο, καλούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Medecins Sans Frontieres/MSF) τις φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και GlaxoSmithKline.

Σήμερα, Τετάρτη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κυκλοφόρησαν τη δεύτερη έκδοση της έκθεσής τους αναφορικά με την τιμολόγηση των εμβολίων με τίτλο «Η κατάλληλη δόση: Απομακρύνοντας τα εμπόδια για οικονομικά και προσαρμοσμένα εμβόλια».

Η έκθεση αυτή δείχνει υψηλές αυξήσεις στην τιμή των εμβολίων, καθώς στις φτωχότερες χώρες η τιμή για τον εμβολιασμό ενός παιδιού είναι 68 φορές πιο ακριβή σήμερα από ότι ήταν το 2001, με πολλά μέρη του κόσμου να μην μπορούν να αγοράσουν τα νέα ακριβά εμβόλια, όπως αυτό ενάντια της πνευμονιοκοκκικής νόσου, η οποία σκοτώνει περίπου ένα εκατομμύριο παιδιά κάθε χρόνο.

«Η τιμή για τον πλήρη εμβολιασμό ενός παιδιού είναι 68 φορές πιο ακριβή από ότι ήταν μόλις πριν από μια δεκαετία, κυρίως επειδή ορισμένες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες υπερχρεώνουν χρηματοδότες και αναπτυσσόμενες χώρες για την αγορά εμβολίων, από τα οποία κερδίζουν ήδη δισεκατομμύρια δολάρια σε πλούσιες χώρες», δήλωσε ο Rohit Malpani (Ροχίτ Μαλπάνι), Διευθυντής Πολιτικής και Ανάλυσης της Εκστρατείας για την Πρόσβαση στα Φάρμακα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Οι χρηματοδότες θα κληθούν να βάλουν στο τραπέζι επιπλέον 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια για εμβόλια στις φτωχές χώρες τα επόμενα πέντε χρόνια. Πάνω από το ένα τρίτο του ποσού αυτού, πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για ένα και μόνο εμβόλιο, το υπερ-κοστολογημένο εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου. Απλά ας σκεφτούμε πόσα περισσότερα παιδιά θα μπορούσαν να εμβολιαστούν επιπλέον με τα ίδια χρήματα των φορολογουμένων, αν τα εμβόλια ήταν φθηνότερα. Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα για την GSK και τη Pfizer να κάνουν το καθήκον τους καθιστώντας τα εμβόλια πιο προσιτά σε βάθος χρόνου. Οι εκπτώσεις που προσφέρουν σήμερα οι εταιρείες, απλά δεν αρκούν».

Το εμβόλιο πνευμονιόκοκκου από μόνο του αντιπροσωπεύει περίπου το 45% του συνολικού κόστους για τον εμβολιασμό ενός παιδιού σήμερα στις φτωχότερες χώρες (το πλήρες πακέτο περιλαμβάνει προστασία ενάντια σε 12 ασθένειες). Η GSK και η Pfizer έχουν αναφέρει συνολικά περισσότερα από 19 δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση του εμβολίου πνευμονιόκοκκου σε παγκόσμιο επίπεδο από την κυκλοφορία του μέχρι σήμερα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ως εκ τούτου, προτρέπουν την GSK και την Pfizer να μειώσουν την τιμή του εμβολίου πνευμονιόκοκκου σε 5 δολάρια ανά παιδί (συμπεριλαμβανομένων και των τριών δόσεων), το οποίο είναι ελαφρώς οικονομικότερο από την τιμή-στόχο των 6 δολαρίων ($2/δόση), που έχει θέσει η ινδική εταιρεία Serum Institute για μια νέα έκδοση του εμβολίου που σχεδιάζει να φέρει στην αγορά μέσα στα επόμενα χρόνια.

«Έχουμε μια παράλογη κατάσταση κατά την οποία ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες, όπως το Μαρόκο και η Τυνησία, πληρώνουν περισσότερα για το εμβόλιο πνευμονιόκοκκου από ότι η Γαλλία», επισημαίνει η Kate Elder (Κέϊτ Έλντερ), Σύμβουλος Πολιτικής για τα Εμβόλια στην Καμπάνια για την Πρόσβαση στα Φάρμακα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Λόγω του αστρονομικού κόστους των νέων εμβολίων, πολλές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν δύσκολες επιλογές, ως προς το ποιές θανατηφόρες ασθένειες μπορούν να αντέξουν οικονομικά προκειμένου να προστατεύσουν τα παιδιά τους».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024