Σε κατάπαυση του πυρός συμφώνησαν κυβερνητικές δυνάμεις και αντάρτες στην πρωτεύουσα της Υεμένης, όπου νωρίτερα είχαν ξεσπάσει σφοδρές μάχες γύρω από το προεδρικό μέγαρο, ανακοίνωσαν ο υπουργός Εσωτερικών της Υεμένης και στέλεχος των ανταρτών.

Η κατάπαυση του πυρός κηρύχθηκε από τις 15:30 ώρα Ελλάδας.

Η εκεχειρία αποφασίστηκε στη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, των υπουργών Εσωτερικών και Άμυνας και ενός εκπροσώπου των σιιτών πολιτοφυλάκων Χούτι ή Άνσαρ αλ Αλλάχ.

Αυτόπτες μάρτυρες και κάτοικοι του βόρειου τομέα της πρωτεύουσας όπου βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο επιβεβαίωσαν τη διακοπή των συγκρούσεων.

Αντάρτες Χούτι και στρατιώτες ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις στους δρόμους κοντά στο προεδρικό μέγαρο της Υεμένης.

Σύγχυση επικρατεί σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων. Το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για δύο νεκρούς και 14 τραυματίες, ενώ ιατρικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον πέντε νεκροί και 20 τραυματίες. Σύμφωνα, πάντως, με το υπουργείο Υγείας 55 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ δεν υπήρξαν νεκροί.

Νωρίτερα, η υπουργός Ενημέρωσης Νάντια αλ-Σάκαφ είχε κάνει λόγο για απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο πρόεδρος της Υεμένης δεν διαμένει στο προεδρικό μέγαρο.

Η ένταση κλιμακώθηκε δύο ημέρες μετά την απαγωγή από τους μαχητές των παραστρατιωτικών δυνάμεων του προσωπάρχη του προέδρου Χάντι, του Άχμεντ Άουαντ μπιν Μουμπάρακ.

Από την πλευρά του, ο Αραβικός Σύνδεσμος απηύθυνε έκκληση προς «όλες τις πολιτικές δυνάμεις» να τερματίσουν τις εχθροπραξίες στην Υεμένη.

Η παναραβική οργάνωση εξέφρασε την «ανησυχία της σχετικά με την ατυχή κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην Υεμένη» και «κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τερματίσουν άμεσα κάθε μορφή βίας και να σεβαστούν τις νόμιμες αρχές της χώρας» δήλωσε ο αναπληρωτής γραμματέας του συνδέσμου Άχμεντ Μπεν Χέλι, ο οποίος ανέγνωσε μία ανακοίνωση στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο.

Οι πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Βρετανίας στη Σαναά απηύθυναν επίσης έκκληση για τον τερματισμό των συγκρούσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό