Αυξάνονται οι ανάγκες για κρεβάτια εντατικής, λόγω γρίπης
Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά, για τις ελλείψεις κρεβατιών εντατικής θεραπείας. Προειδοποιούν, μάλιστα, ότι η ήδη μακρά λίστα αναμονής για μια θέση στην εντατική μπορεί να αυξηθεί λόγω της ανησυχίας για αυξημένα βαριά κρούσματα γρίπης.
Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά, για τις ελλείψεις κρεβατιών εντατικής θεραπείας. Προειδοποιούν, μάλιστα, ότι η ήδη μακρά λίστα αναμονής για μια θέση στην εντατική μπορεί να αυξηθεί λόγω της ανησυχίας για αυξημένα βαριά κρούσματα γρίπης.
Το στέλεχος του ιού της γρίπης που «κυκλοφορεί» φέτος παρουσιάζει μετάλλαξη και δεν καλύπτεται πλήρως από το διαθέσιμο αντιγριπικό εμβόλιο. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι επιπλοκές της γρίπης – που απαιτούν εντατική θεραπεία – μπορεί να εμφανιστούν συχνότερα σε σχέση με άλλες χρονιές.
Χρόνιο πρόβλημα η έλλειψη κλινών εντατικής
Οι ελλείψεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αποτελούν χρόνιο πρόβλημα στα νοσοκομεία της χώρας.
Σήμερα λειτουργούν περίπου 500 δημόσια κρεβάτια για εντατική θεραπεία και αυξημένη φροντίδα σε όλη τη χώρα, ενώ περίπου 150 πλήρως εξοπλισμένες κλίνες μένουν κλειστές.
Στα κλειστά κρεβάτια θα μπορούσαν να νοσηλεύονται ετησίως 4.000 βαριά ασθενείς. Οι εντατικολόγοι εκτιμούν ότι κάθε χρόνο χάνονται 2.000 ζωές λόγω έλλειψης θέσης στην εντατική.
Καθημερινά, δεκάδες ασθενείς προστίθενται στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ για μονάδα εντατικής θεραπείας.
Όπως καταγγέλλει η Ένωση νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), «τις τελευταίες μέρες πολλές δεκάδες βαριά πάσχοντες παραμένουν διασωληνωμένοι σε φορητούς αναπνευστήρες σε κοινούς θαλάμους των νοσοκομείων Αττικής, λόγω έλλειψης κλινών στις Μονάδες Εντατικής.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, «αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι για βαριά κρούσματα γρίπης, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η κατάσταση να ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ από 6 μέχρι 10 Iουλίου
- Το μισθολογικό χάσμα «κοστίζει» από τον πρώτο μισθό μέχρι την σύνταξη – 16% χαμηλότερες αποδοχές για τις γυναίκες
- Ο Snoopy της «Ελπίδας»: Το κουτάβι που πετάχτηκε στον Σχοινιά ονειρεύεται το παντοτινό του σπίτι
- Ο Γιώργος Αρβανίτης ξανά πίσω από την κάμερα: «Μέχρις ότου τα μάτια μου αντέχουνε και τα πόδια μου βαστάνε»
- Ελλάδα – Πορτογαλία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου
- Βενεζουέλα: Ξεκίνησαν να αποχωρούν οι διασώστες – Κοντά στους 3.000 οι νεκροί από τους σεισμούς
- Με καθυστέρηση το δρομολόγιο του Superferry στη Ραφήνα – Εγκλωβίστηκε η άγκυρα σε συρματόσχοινα
- Μαρία Κίτσου: «Μεγάλωσα κακοποιητικά και από τους δυο μου γονείς»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 05.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/trevor-mckinnon-wL3-nvcELpc-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442